Nyitókép: ntf.hu

 

Karácsony a 20. században című kiállítás az Érsekújvári Thain János Múzeumban bemutatja az ünnep köré fűződő szokásokat, a megünneplési módokat és azok évszázadokon át történő változásait.

 

A tárlat ábrázolja a karácsonyvárás jelentős eseményeit, az imádságos játékokat, betlehemjárást, ünnepi köszöntőket. Az érdeklődők a 20. századból származó impozáns képeslapokat is megtekinthetik. Ezek a Érsekújvári Thain János Múzeum és a Galántai Honismereti Múzeum, valamint és magángyűjtők kollekciójában vannak.

 

A kiállításon többek között láthatóak még az eredetileg selmecbányai Szlovák Bánya Múzeumban lévő betlemehem közül is hét darab. Emellett szemlélteti a korabeli karácsonyfák, tárgyak, díszítések elkészítéséhez szükséges eszközök mellett a 20. század 2. felének első évtizedeiből származó ünnepi szobaberendezést is.

 hirdetes_810x300  

 

Illusztráció: ajándékötletek egyike (Forrás: ntf.hu)

 

kiállítás ötletének eredetével kapcsolatban Varga Zsuzsanna, az érsekújvári Thain János Múzeum munkatársa hírportálunknak elmondta, hogy az ötlet abból is adódott, hogy már régen nem volt karácsonyi kiállítás a múzeumban. Éppen november végén végződött az előző tárlat, tehát az időzítés is adott volt egy karácsonyi témára az adventi idő kezdetén.

 

Hozzátette, hogy

 

„ugyanakkor tudomásunk volt arról, hogy a Galántai Honismereti Múzeum egy évvel ezelőtt karácsonyi kiállítást készített, amelynek tablójai elkészítéséhez  az érsekújvári múzeum gazdag karácsonyi képeslapgyűjteményét is rendelkezésükre bocsátottuk, s ezen együttműködésre alapozva döntöttünk úgy, hogy a kiállítást Érsekújvárban is bemutatjuk.“

 

A múzeum munkatársa kérdésünkre elmondta azt is, hogy

 

kimondottan karácsonyi tematikájú kiállítás tudomása szerint az érsekújvári múzeumban még nem volt, viszont 2007 -ben  az adventi időszakban egy betlehemeket bemutató kiállítással örvendeztették meg a látogatókat.

 

Illusztráció: további ajándékötlet (Forrás: ntf.hu)

 

Varga Zsuzsanna a huszadik század karácsonyának jellemzését a Körkép.sk-nak így foglalta össze:

 

„Azt gondolom, ahogy haladunk előre az időben, a karácsony egyre inkább veszít a régi fényéből, annak ellenére, hogy az utcák, a közterek egyre jobban ki vannak világítva. A 20. század eleji karácsony már köszönőviszonyban sincs a századvégivel: különösen az adventi időszak nagyon sok régi eleme tűnt el, így például a karácsony előtti időszak betlemjárásai, a mendikálás szokása, az adventi időszak böjti megkötései, a Luca -napi szokások, a Luca-szék készítése, maga a Szenteste is megváltozott, az ajándékozás formái és mértéke is.

 

A karácsony is áldozatul esett a kommercionalizációnak, régen vallási szempontból hangolódtak rá az emberek Jézus születésének ünnepére, ma az ajándékozáson, a minél díszesebb karácsonyfán van a hangsúly.”

 

Elmondta, hogy a külsőségekkel szemben régen nagyobb hangsúlyt kapott az ünnep meghittsége:

 

Régebben a karácsony a békesség és a nyugalom ünnepe volt, ma rohanás és feszültség övezi. A társadalmi változások a karácsony mai arculatán is visszatükröződnek, amilyenné váltak az emberi kapcsolatok, az értékeink, a prioritásaink, olyanná lettek a karácsonyaink is, az ünnepeink. Nagy általánosságban tehát elmondható, hogy a 20. század karácsonyának legszembeötlőbb jellemzője a változás, ha a század folyamán lezajlott eltérésekben gondolkodunk 

 

– zárta a múzeum munkatársa.

 

 

A kiállítás 2019. január 5-ig várja a látogatókat.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!