A losonci ünnepváró napok a város több pontján felállított karácsonyfák meggyújtásával kezdődnek, mely a városjáró Mikulás feladata. A leglátványosabb díszbe a város főtere öltözik, ahol a díszes karácsonyfát mackó és piros palástos királyfi őrzi, akikhez az idén egy hatalmas trónus is került, ahol ifjak és idősebbek is nagy kedvteléssel elidőznek, megörökítve magukat a digitális örökkévalóságnak is.

 

Az idei igazi újdonság, hogy egy fából faragott betlehem is készül. Alkotója a breznóbányai születésű Martin Kalman, aki több napon keresztül nyárfatörzsekből, motorfűrésszel faragta és faragja ki az alkotást. Látványos és érdekes folyamat, ahogy a fatörzsek átalakulnak Máriává, Józseffé és a kisded Jézust rejtő jászollá.

 

Felvétel: Juhász Olga.

 

 hirdetes_810x300  
Felvétel: Juhász Olga.

 

Felvétel: Juhász Olga.

 

Felvétel: Juhász Olga.

 

„Azzal a feladattal bíztak meg Losoncon, hogy egy életnagyságú fa betlehemet készítsek. Nyílt téren dolgozom, hogy a Köztársaság térre érkező lakosok láthassák, hogyan készül az alkotás.

 

 

Felvétel: Juhász Olga.

 

„Az előkészületeket a múlt hét pénteken kezdtem el. A megtisztított, puhább nyárfatörzset a város polgármesterasszonya biztosította. Először ezt kellett feldarabolnom. Hétfőtől dolgozom, a Szent családdal Luca napján, a losonci Karácsonyi vásárra kell elkészülnöm. Karácsony estére szeretném a Három királyokat is elkészíteni“

 

– foglalta össze  a Körkép.sk kérdésére a hagyományos szobrászoktól nem megszokott módszerrel dolgozó, Pohorelán élő szobrász.

 

Felvétel: Juhász Olga.

 

 

 

 

„Nagyon keveset vagyok otthon“ – folytatta.

 

„Sokan, sok helyre hívnak, alig tudok eleget tenni a felkéréseknek. A betlehem alakjai a gondolataimban rajzolódtak meg, az ott megszületett érzések vezetik a kezemet. Csak akkor tudok alkotni, ha betölt ez az érzés, ha kialakítottam egy belső kapcsolatot azzal a személlyel, akit meg kell formálnom.“

 

Felvétel: Juhász Olga.

 

Felvétel: Juhász Olga.

 

Felvétel: Juhász Olga.

 

„Kezdetben nagyon kevés felkérésem volt. De ezek fokozatosan bővültek. Most úgy vagyok, hogy ha nem kapnák már egyetlen felkérést sem, akkor is lenne vagy két évig mit csinálnom.”

 

 

A kedves, közvetlen alkotó elmondta azt is, hogy 2007-ben kezdett a fával, a szobrászattal foglalkozni, addig az opera állandó tagja volt. A zene és képzőművészet már a gyermekkorában közel állt hozzá. Megihlette a fa, az alkotás. Ihletadói a nő szépsége, a természet, az együvé tartozás gondolata. Minden fadarabbal a belső kapcsolatot igyekszik kialakítani, megérinti, átvéve a benne rejlő energiát, mellyel azután a fa egy pozitív energiákat közvetítő alkotássá válik.

 

 

 

 

Az utóbbi időben főleg vallási témájú szobrokat készített. Egyik alkotása Szlovákia hivatalos ajándékaként eljutott a 2010-es sanghaji EXPO világkiállításra jutott.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!