A kanadai Rákóczi Alapítvány pályázatot hirdet a 26. Diákok Határok Nélkül – Magyarságismereti Mozgótábor programján való részvételre.

 

Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez! Mindehhez nem kell mást tenned, mint pályázni a Rákóczi Mozgótáborra!

 

Tanulmányaikban eredményes, tehetséges, kreatív, talpraesett 15–19 éves középiskolai, gimnáziumi, líceumi, szakközépiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek népünk történelme, irodalma, hagyományai és műemlékei iránt.

 

 hirdetes_300x300  

A Magyarságismereti Mozgótábor célja:

 

Egy magyarországi körút a határon túli magyar és kanadai fiatalok számára, melynek során a résztvevők mélyebben megismerkedhetnek a magyar történelemmel, kultúrával és művészettel. Emellett a résztvevők megismerhetik gymást, az otthonról hozott kultúrális értékeket (ének, tánc, stb.) pedig a tábor tagjai számára közkinccsé tehetik.

 

Helyszínei: Pécs, Miskolc (3–3 nap), Budapest (4 nap)

Időpontja: 2019. június 27.–2019. július 8.

Szervezői: II. Rákóczi Ferenc Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatalokért (Budapest), Rákóczi Alapítvány (Kanada), Magyarországi Templomos Lovagrend

 

Pályázhatnak:

  • azok a magyar fiatalok, akik a Kárpát-medencében határon túli magyar területen élnek;
  • 15. életévüket 2019. június 27-ig betöltötték, de a 19. életévüket még nem töltötték be;
  • elkötelezetten érdeklődnek a magyar történelem és kultúra iránt;
  • az alább megadott pályatételek egyikét kidolgozzák és benyújtják a területileg illetékes referensnek;
  • korábban nem vettek részt Magyarságismereti Mozgótáborban;
  • vallásukat gyakorló fiatalok, felekezeti hovatartozástól függetlenül.

 

A pályázathoz csatolni kell:

 

— önéletrajzi leírást: elérhetőség – levelezési- és e-mail cím, telefonszám, családi körülmények ismertetése; eddigi tanulmányok, iskolák feltüntetése; érdeklődési körök, szakkörök, versenyek és az azon elért helyezések feltüntetése; közösségi feladatok; tanár (osztályfőnök esetleg igazgató), lelkész ill. közéleti személyiség ajánlása (összesen 2 db. ajánlás);

 

— nyilatkozatot arról, hogy korábban még nem vett részt Magyarságismereti Mozgótáborban;

 

— saját címre megcímzett és felbélyegzett válaszborítékot (adott országon belül);

 

A pályázat a területileg illetékes referensnek nyújtandó be (lásd alább).

 

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. április 6. (postai bélyegző dátuma).

 

A pályázat elbírálásnak ideje és értesítés a pályázatról: régiók szerint változó, a helybéli referens minden esetben értesíti a pályázókat.

 

A pályatételek: az egyik téma kidolgozandó min. 2,  max. 3 oldal terjedelemben – géppel (Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret) vagy kézzel írva:

 

II. Rákóczi Ferenc emlékév

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2019-ben II. Rákóczi Ferenc emlékévet hirdetett annak alkalmából, hogy II. Rákóczi Ferencet 315 évvel ezelőtt Gyulafehérváron erdélyi fejedelemmé választották. 2020. szeptember 17-ig tart majd az emlékév és az eseménysorozat, amikor Rákóczi egész Magyarország vezérlő fejedelemévé választásának lesz a 315. évfordulója. Hol találhatóak a te régiódban emlékhelyek? Mi a történelmi jelentősége? Hogyan viszik tovább II. Rákóczi Ferenc emlékét ott, ahol élsz? Mit üzen ma számodra II. Rákóczi Ferenc? Meséld el életét, miért tartják óriási hősnek nemcsak a magyarok, de a ruszinok, a szlovákok és a románok is?

 

Te hogyan látod?

Készíts festményt, rajzot, videót, írj verset, novellát, szösszenetet, értekezést vagy akár dalt arról, hogy te hogyan éled meg a mindennapjaidat a kisebbségben.

Fektesd a hangsúlyt a pozitívumokra. Mi az, ami tetszik? Mik az előnyei annak, hogy kisebbségben élsz? Hogyan tudsz fejlődni/kibontakozni ott, ahol élsz? Hogyan tudod megmutatni magyarságod büszkeségét a környezetednek, legyen az magyar vagy más nemzetiségű?

 

Magyar iskolák helyzete

Mutasd be a régiódból egy magyar iskolának a történetét, jelenlegi állapotát, helyzetét. Mi a magyar nyelvű oktatás jövője az adott településen? Hogyan lehet biztosítani az intézmény fennmaradását?

 

A nemzettudat és a sport összefonódása

Hős magyarországi vagy határon túli magyar olimpikonok, focisták, más sportágban kimagasló egyének hatásai a nemzettudatunkra. Sokan vannak köztük, akik magyarként valamelyik szomszédos országot képviselték egy-egy nemzetközi eseményen, ezáltal hidat képezve kisebbségünk és a velünk együtt élő többségi nemzetek között! (Ide kapcsolódhat Puskás kultusza is, de lehet írni a mai magyar válogatottról, a csíki hokiról vagy pl. a román első osztályban egyetlen magyar focicsapatként küzdő Sepsiszentgyörgyről és szurkolóiról, Dunaszerdahelyről stb.)

 

“Menni vagy maradni – elvándorlás kontra szülőföldön maradás” – videóanyag

Ez a téma mostanában nagyon aktuális az egész Kárpát-medencében. Készíthetsz interjút barátokkal, családtagokkal, tanárokkal, közéleti személyiségekkel, bemutathatod benne szülőfölded képekben is. Technikailag ez már telefonnal is kivitelezhető. Tartalmas filmeket várunk, amelyet filmesek bírálnak majd el.

 

A nyertes pályázók részt vehetnek a Magyarságismereti Mozgótáborban, melynek részvételi költségeit az Alapítvány fedezi.

 

A pályázati anyagot az alábbi referensekhez kérjük elküldeni:

 

Felvidék:

Kálmán Hajdók Katalin

E-mail: [email protected]

Postacím: 92901 Dunajská Streda, Bacsáková 241/21, Szlovákia – Slovenská Republika

Telefonszám: 00421 917 777 734

 

Kárpátalja:

Okulova Nyina

A pályázatokat elsősorban elektronikusan várjuk a [email protected] e-mail címre. A pályázat postai úton is beküldhető (ezesetben is kérjük az elektronikus verziót is) az alábbi címre:

Dancs Kriszta

Ukrajna, Kárpátalja, Beregszász

Bolugyánszki út 2.  90202

 

Délvidék:

Meleghy Nándor

Gergely Barnabás

Korom Mari

A pályázatokat elsősorban elektronikusan várjuk a [email protected]  e-mail címre. A pályázat postai úton is beküldhető (ezesetben is kérjük az elektronikus verziót is) az alábbi címre:

Gergely Barnabás

IvoLoleRibara 1/2, 21235 Temerin

 

Erdély:

Gyergyószentmiklós és környéke:

Huszar Ágnes

Köllő Magor Örs

E-mail: [email protected]

Postacím: Huszár Ágnes, str. Olarilor 25, 535500, Gheorgheni, jud. Harghita, Romania

 

Hargita megye egyéb területei:

Elekes Ágnes

E-mail: [email protected]

Postacím: 530 122 MiercureaCiuc, Str. Nagy Imre nr. 122.

 

Kovászna megye:

Zsidó Katalin

E-mail: [email protected]

Postacím: 525 400 TarguSecuiesc, Str. Petőfi Sándor nr.34 bl.42 sc.B ap.3

 

Maros megye és Szorványság:

Péntek Bori

A pályázatokat elsősorban elektronikusan várjuk a [email protected] e-mail címre. A pályázat postai úton is beküldhető (ezesetben kérjük az elektronikus verziót is) az alábbi címre:

407343, Şaula, Nr. 37

Judeţul Cluj-Kolozsmegy

 

További információk itt.

 

Lejegyezte: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!