Ünnepélyes keretek között átadták a felújított füleki Śtúr utcai óvodát, melynek eredményeként az egy osztállyal bővült, összesen 15 gyermekkel többen járhatnak ide. A szalagot Agócs Attila, a város polgármestere és Kecskeméti Ilona, az óvoda igazgatója vágták át.

 

Forrás: Fülek Város Facebook oldala

 

A 726 ezer eurós beruházás részeként az 2018. májusában megkezdett felújítás során az épület teljes hőszigetelést kapott, kicserélték az ablakokat, felújították a vízvezetéket, a szociális helyiségeket, akadálymentesítették az épületbe való bejutást, a hozzáépített résznek köszönhetően bővült az óvoda kapacitása. A felújítás építészeti részét  a losonci Costruo építészeti cég kivitelezte, a kazánház és központi fűtés felújítását saját forrásból a füleki Filbyt Városi Lakáskezelő Vállalat végezte el. Az óvoda gyermekei a felújítás ideje alatt a füleki alapiskolákban kaptak helyet.

 

 hirdetes_300x300  

 

Mint azt a megnyitón Agócs Attila, a város polgármestere elmondta az munkálatok elvégzéséhez szükséges összeget öt forrásból gyűjtötték össze.

 

A legnagyobb összeget, 428 000 eurót, az Integrált Regionális Operatív Program keretén belül kaptuk. A kormány a tavalyi füleki kihelyezett ülésén 57 000 euró értékű speciális támogatást ítélt meg a városnak. Ezen kívül saját forrásból és hitelből gazdálkodtunk. A Filbyt helyi lakásépítő társaság is sokat segített, ők saját forrásból felújították a kazánházat.

 

Forrás: Fülek Város Facebook oldala

 

A felújítás eredményeként az óvoda kapacitása 154 gyermekre, az eddigi 8 osztály pedig 9-re  (5 szlovák és 4 magyar) bővült. Jelenleg is folyik az iskolai udvar felújítása, melynek befejezését tavaszra tervezik.

 

 

A Štúr utcai óvodát 1979-ben alapították, 1996-ban három szlovák és két magyar osztálya volt, 2013-ban egy beázás miatt részben felújították.  Az óvoda és gyermekei rendszeresen bekapcsolódnak  a város rendezvényeibe. Fenntartója Fülek városa.

 

 

Az első  füleki óvodai osztályokat a 19. század utolsó évtizedében az elemi népiskolák mellett alakították ki. Egy 1891-es törvényi rendelkezés szerint ha a szülők nem tudták biztosítani a 3-6 éves gyermekek elégséges ellátását, akkor óvodába kellet járatni.

 

 

Az első óvodai osztályról megmaradt 1904/0905-ös feljegyzés szerint az akkori elemi iskolában kialakított óvodába 139 3-5 éves gyermeket írattak be.  Az 1913/14-es tanévben már óvodai felügyelő bizottság is létesült a városban.  Az 1920-as években az óvodát helyhiány miatt többször bezárták.

 

 

Az 1923/24-es tanévben 150 magyar, 26 csehszlovák, 10 zsidó és 4 cigány származású gyermeket jegyeztek fel. A magyar óvodát 1928. október 1-én a rimaszombati tankerületi tanfelügyelőség megszüntette és helyébe egy szlovák nyelvű óvodát alapított.

 

 

A 2. világháború után, 1945-ben egy egyosztályos szlovák óvodában indult meg újra a gyermeknevelés.  Az 1950-es években az Ifjúság utcában nyílt meg új óvoda, amelynek magyar  osztályai is lettek.  Az épületet 1964-ben lebontották, a szlovák osztályokat  az egykori középiskola kollégium helyére költöztették át, a magyar osztályokat pedig a gimnázium régi épületében helyezték el.

A Kovosmalt n.v. 1968-ban felépült  üzemi óvodája 1992-ig működött. 1988-ban a magyar óvodát a Virág utcába költöztették át, ahol az 1995-ös megszüntetéséig  három osztállyal működött. A losonci pedagógiai Szakközépiskola gyakorló iskolája is volt.

 

Daxner utcai Óvoda

 

Jelenleg két óvoda működik Füleken, a Štúr utcai és a már korábban felújított Daxner utcai óvoda.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!