Nyitókép: Hory a mesto

 

Az utazás valakinek életformát, valakinek menekvést, másnak pedig az álma beteljesülését jelenti. Az idei jubileumi 20. Hory a mesto fesztivál (Hegyi és Kalandfilmek Nemzetközi Fesztiválja) közkedvelt Mozivilág Klubjába (Cestokluby KINO SVET) mintegy 30 előadó fogadta el a meghívást, köztük a fesztivál legendás személyiségei és új arcai. A Hory a mesto fesztivál idén március 27-től március 31-ig kerül megrendezésre a Bory Mall bevásárlóközpontban és a CINEMAX BORY moziban.

 

„Olyan prezentációkat láthatunk, amelyek nemcsak a legkiemelkedőbb helyeket mutatják be, hanem a turisták elől elzárt vidékeket is. Ezek a prezentációk lehetővé teszik a kontinensek áthidalását, a sztereotípiák leleplezését, emellett inspirációt adnak a saját utazásainkhoz. Idén az a célom, hogy utazókat és ne utasokat hozzak a fesztiválra. A kettő közötti különbség abban rejlik, hogy amíg az utazónak vannak céljai, felkészül, megtervezi a saját útját és felfedez, addig az utas hagyja magát az „árral sodródni“

 

– mondta Soňa Oravcová, a Mozivilág Klub vetítéseinek dramaturgja.

 hirdetes_400x285  

 

Az idei Mozivilág Klub vetítései több önálló tematikai blokkba lesznek besorolva. Az elsőt a fesztivál történetével kapcsolatos vendégek alkotják. Ezen a blokkon belül lehet megtekinteni a 20 évvel ezelőtt induló fesztivál egyik első előadójáról, Fero Keléről készült prezentációt (3D CESTOVATEĽ a HUMANISTA).

 

„Egy dupla blokkot kínálunk, ahol az egymással közeli kapcsolatban álló emberek osztják meg a személyes tapasztalataikat: Egy társhegymászó szemével (Ivan Lehotský), Az én hegyeim – Fero Kele nyomában (Martin Šperka), A 35 éves SAGARMATHA 84 expedíció erővonalai (Miloslav Končok) és Fero Kele kicsit másképp – a lánya szemével (Táňa Keleová Vasilková)

 

egészítette ki a szekció összeállítója.

 

Hory a mesto 2019: Egy új szekcióban a Vancouver International Mountain Film Festival legjobb filmjei is bemutatásra kerülnek

 

A másik tematikus blokkba azokat a prezentációkat sorolták, amelyeket a távolsági túraútvonalak kötnek össze.

 

„A lehető leghosszabb ideig, a lehető legkevesebb eszközzel, a lehető legtisztább módon úton maradni. Ezen a kategórián belül a szlovák expedíciós- és távolsági turisztika legendájáé, Svetozár Krnojé a főszerep, aki a Z KARPATSKÉHO OBLÚKA DO HIMALÁJÍ című előadásában kilenc expedíció tapasztalatait foglalja össze“

 

– mondta Oravcová.

 

A Mozivilág Klubon belül fogják bemutatni a fesztivál fő vendégéről, a holland vitorlásról, Laura Dekkerről szóló PRVÁ PLAVBA – Maidentrip című filmet. Dekker a világ legfiatalabb embereként hajózta körbe a Földet. A 518 napig tartó utat egy 12 méter hosszú vitorlás hajón tette meg 2010-ben, mindössze 16 évesen (!).

 

Az idei Hory a mesto fesztivál sztárvendége a vitorlás Laura Dekker lesz, aki 16 évesen egyedül kerülte meg a Földet

 

Monika Benešová MOJA PACIFICKÁ HREBEŇOVKA elnevezésű prezentációja egy olyan erős nő történetét mutatja be, akit az egészségügyi problémái ösztönöztek arra, hogy gyalog 4200 kilométert tegyen meg az amerikai vadonon keresztül. Veronika Šaradínová és Peter Ondriaš a szárazföldön megtett leghosszabb útjukat fogják bemutatni 365 DNÍ PO ÁZII: OD RUSKA AŽ PO VÝCHODNÝ TIMOR címmel. Juraj és Matúš Holub arról fognak mesélni, hogy miként kerékpározták körül a Pamír-hegységet a sivatagon keresztül, és miért nevezték el Kirgizisztánt „a világ legszebb országának, amiről senki sem hallott“ (BICYKLOM NAPRIEČ TADŽIKISTANOM A KIRGIZSKOM ŤAŽKOU CESTOU).

 

Mára Holeček péntek este tart élménybeszámolót. Kép: Hory a mesto

 

Szintén új szekciónak számít a Life Van utazás, ami a négykerekű házikón való utazást mutatja be a közönségnek. Martin Gábor 200 DNÍ KARAVANOM: OD KANADSKÝCH GRIZLIOV PO MEXICKÉ VEĽRYBY című előadásában arról fog beszélni, hogy miként járták be a csigaházukon az amerikai kontinenst egy 15 hónapos gyermekkel.

 

Az utazás mint értéktöbblet kategóriában Jana Koudelová LOMBOK: DOBROVOĽNE A DOBRODRUŽNE című előadásában azt fogja elmesélni, hogy miként töltött el négy hónapot azok között az indonéz gyerekek között, akiket tanítania kellett volna, de végül a gyerekek tanították őt. Ezen a szekción belül mutatja be Barbora Paulovičová az Indonéz Köztársaság Nagykövetségének együttműködésével a MYSTICKÉ FAREBNÉ BALI című prezentációját a Mozivilág Klub megnyitóján, március 28-án.

 

Különleges programok és sztárvendégek az idei 20. Hory a mesto fesztiválon

 

Az afrikai etnikumok arcairól és színeiről két előadást tartanak. Az egyikben Vladimír Dudlák Madagaszkárt mutatja be (CHUŤOVKY MADAGASKARU), míg a másik előadásban Staniskav Kaľavský az ugandai és a kenyai útjairól számol be (SNEHOVÁ METELICA 37 KM OD ROVNÍKA).

 

Természetesen idén sem hiányozhatnak a szlovákiai utazásokról szóló beszámolók. Daniel Kollár azt fogja ismertetni, hogy miként kerékpározta körbe a szlovákiai várakat nyugatról kelet felé haladva (OD HRADU K HRADU – PEŠO A NA BICYKLI), míg Dana Ivanová és Radoslav Golian azt fogja elmesélni, hogy miként mászták meg a Magas-Tátra fő gerincét mindennemű segítség nélkül.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!