Nyitókép:

 

Tommy Caldwell amerikai sziklafalmászó, Mára Holeček himalájista és utazó, Laura Dekker hajókapitány, Miška Izakovičová tehetséges sziklamászó, valamint Pavol Barabáš sikeres hegyifilm rendező mellett további külföldi és szlovákiai vendégek érkeznek az idei Hory a mesto fesztiválra, mely március 27. és 31. között kerül megrendezésre a pozsonyi Bory Mall bevásárlóközpontban és a CINEMAX Bory moziban.

 

Tommy Caldwell öt év után egy előadással és egy magasan értékelt alkotással, a THE DAWN WALL-lal tér vissza a Hory a mesto fesztiválra. A film bemutatja, hogy miként sikerült megmásznia a Dawn Wallt, a Yosemite Nemzeti Park ikonikus sziklája, az El Capitan 910 méteres falát, amit a világ legnehezebb sziklafalaként tartanak számon. A tervezés, gyakorlás és végül maga a 19 napos mászás csaknem tíz évet vett el Tommy életéből. Tommy látogatása jelentős eseménynek számít a fesztiválon“

 

– mondta Alana Formánek programigazgató.  A The DAWN WALL egy korábban teljesíthetetlennek hitt út 19 napos megmászásáról szól a világ egyik legszebb gránitfalán. A film vetítésére és Tommy prezentációjára a fesztivál utolsó napján, március 31-én, vasárnap kerül sor.

 hirdetes_300x300  

 

Tommy Caldwell

 

A holland vitorlás lány, Laura Dekker 1995. szeptember 20-án született Új-Zélandon. 2009-ben, a történelem legfiatalabb embereként tette közzé a Föld körbehajózásával kapcsolatos tervét. Mivel Laura abban az időben csak 14 esztendős volt, a szülei pedig elváltak, ezért a holland bíróságnak kellett dönteni az ügyéről. 2010 júliusában megkapta a hivatalos engedélyét, 2010. augusztus 21-én pedig útra is kelt.

 

Az 518 napig tartó útját egy 12 méter hosszú vitorlás hajón kezdte meg 2010-ben, s mire partot ért a Karib-térségben található holland Szent Márton-szigeten, betöltötte a 16. életévét. Laura Dekker „Hogyan hajtóztam körbe 16 évesen a világot“ című multimediális prezentációjára március 28-án, csütörtökön 20.00 órától kerül sor.

 

Laura Dekker – Az 518 napig tartó útját egy 12 méter hosszú vitorlás hajón kezdte meg. Kép: Hory a mesto

 

„Megérinteni az eget – avagy Mára Holeček a 20. Hory a mesto fesztivál vendége“ – ez a címe annak az érdekfeszítő elbeszélésnek, amit Mára Holeček utazó, filmes dokumentarista, író- és fotográfusnő fog előadni március 29-én, pénteken 20.00 órától a Hory a mesto fesztiválon. A prezentációjában egy himalájista és egy kalandor egyéves kalandjait meséli el.

 

Két világjáró kalandor, Pavol Barabáš és Peter „Becko“ Ondrejovič a 2018-as esztendő elején az amazóniai őserdőkben járt, hogy felvételt készítsen az eredeti indián kultúrákról. A hegyi dzsungeleken áthaladva tudatosították, hogy amennyiben szeretnének leereszkedni a világ legmagasabb vízeséséről, a Salto Angelről, akkor addig kell cselekedniük, amíg Venezuela nem esik térdre. A „Salto a király – leereszkedés a világ legnagyobb vízeséseiről“ című előadásukat március 30-án, szombaton 19.30 órától lehet megtekinteni.

 

 

A sziklamászó Miška Izakovičovának az volt a legnagyobb álma, hogy megmássza El Capitant, ami 2018 őszén sikerült is neki. A mászótársával, Ivo Šaboval együtt sikerült felülkerekednie a Yosemite Nemzeti Park hatalmas gránitszikláján, az El Capitanon. „Az utam a nagy sziklára“ című előadására március 30-án, szerdán 19.00 órától kerül sor.

 

A VÍZ (VODA) szekcióban is érdekes előadásokkal és vendégekkel várják az érdeklődőket. Evina Lásko és Tomo Andrássy a Nagy- és az Alcsony-Kaukázus vad vizein folytatott állószörfözésükről fog beszámolni, mégpedig március 29-én, pénteken 17.00 órától.

 

HÓ-SKIALP (SNEH-SKIALP) szekció az első napon, március 27-én, szerdán 19.30 órától kapott helyet a fesztiválon. Miro Peťo a szlovák hegységekben megtett legszebb sítúráiról fog mesélni („Sílécen a Tátrában és a Fátrában„), míg Robo Vrlák arról a síeléséről fog prezentálni, amit a perui Andok-hegységben valósított meg.

 

Körkép.sk/sajtóhír

 

További, a fesztivállal kapcsolatos írások elérhetők itt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!