Kiállításmegnyitó, emlékest, költői est, jazzkoncert, előadások, húsvéti misék. A húsvéti ünnepek előtt is különféle programokkal várják a fővárosba látogatókat és a pozsonyiakat.

 

Április 15. (hétfő) – Pósa Lajos, a mesekirály – kiállításmegnyitó

 

Április 15-én, hétfőn 17.00 órakor nyitják meg a Pósa Lajos, a mesekirály című emlékkiállítást a Csemadok pozsonyi székházának Rákosi Ernő termében (Május 1. tér 10–12.).

 

 hirdetes_810x300  

 

Megnyitó beszédet mond Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság elnöke, az író szépunokahúga. Közreműködik Dinnyés József, daltulajdonos, verséneklő és szavalatot mond Bittera Sophie Iman. A tárlat május 17-ig tekinthető meg.

 

Április 15. (hétfő) – ADY 100 – Ady Endre-emlékest

 

A Pozsonyi Magyar Intézet székházában (Stefánia út 1.) április 15-én, hétfőn 19.00 órától Boka László nagyváradi irodalomtörténész tart előadást a magyar irodalom száz éve elhunyt óriásáról.

 

 

Boka László a Partiumi Keresztény Egyetem docense, három önálló és több mint tíz szerkesztett kötete jelent meg, számos tanulmánykötet, irodalomtörténeti kézikönyv szerzője. Jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója.

 

Közreműködők: Hostomská Fanni és Melecsky Kristóf színművészhallgatók.

 

Április 15. (hétfő) – Alfa Mist-koncert Pozsonyban

 

A londoni jazz egyik legeredetibb zenésze, zongoristája ad koncertet április 15-én, hétfőn 19.00 órától az Ateliér Babylonban. Előzenekarok: Strapo, General Foxx, a DJ Spinhandz.

 

 

 

Április 16. (kedd) – Gaucsik István történész előadása

 

Pozsony helyzete 1919-ben tragikusan megváltozott: a Monarchia egyik jelentős városából Csehszlovákia egészen más státuszú városa lett. Ezeket az eseményeket tárja fel Gaucsik István történész A régi és az új határán című előadásában április 16-án 18.00 órától a Pozsonyi Casinóban.

 

Április 17. (szerda) – Tóth László költői estje

 

Április 17-én, szerdán 17.00 órától rendezik meg Tóth László költői estjét a Pozsonyi Magyar Intézet székházában (Stefánia út 1.).

 

 

Az idén 70. életévét betöltő József Attila-díjas költő, író, műfordító és szerkesztő 1971-ben jelentkezett első kötetével, azóta rendszeresen jelennek meg könyvei. A rendezvény keretében a Gondolat kiadó gondozásában 2018-ban napvilágot látott Wittgenstein szóvivője, avagy Mondatok a ’mondatlan’ és ’mondhatatlan’ regényéhez című verskötete, illetve a költő kerek születésnapja alkalmából összeállított Az „én” létesülése és elhallgatása Tóth László költészetében című tanulmánykötet kerül bemutatásra.

 

Vendégek: Mezey Katalin író, költő, Gróh Gáspár irodalomtörténész, Tőzsér Árpád költő, Csanda Gábor szerkesztő. Közreműködik: Gál Tamás színművész.

 

Április 17. (szerda) – A sorozatgyilkosok pszichológiája – Dr. Andrej Drbohlav előadása

 

Április 17-én, szerdán 17.00 órától tart előadást a pozsonyligetfalui Zrkadlový háj kultúrközpontban Dr. Andrej Drbohlav, a sötét emberi lelkekről szóló sikerkönyvek írója.

 

 

Árpilis 18. (csütörtök) – Az Utolsó Vacsora miséje a pozsonyi ferences templomban

 

Nagycsütörtökön, azaz április 18-án 17.00 órai kezdettel tarják meg az Utolsó Vacsora miséjét a lábmosás szertartásával és az oltárfosztással a pozsonyi ferences templomban.

 

 

Árpilis 19. (péntek) – Urunk kínszenvedése és kereszthalála 

 

Április 19-én 17.30 órától tartják meg a nagypénteki szertartást Urunk kínszenvedésére és kereszthalálára emlékezve a pozsonyi ferences templomban. A szertartás után keresztút lesz a máriavülgyi Kálvárián.

 

Április 20. (szombat) – Húsvét vigíliája a pozsonyi ferences templomban

 

Április 20-án, szombaton 17.00 órai kezdettel tartják meg a húsvéti vigíliát a pozsonyi ferences templomban. Reggeltől délutánig csendes imádkozásra lesz lehetőség a Szentsírnál, az esti misére arra kérik a híveket, hogy vigyenek magukkal gyertyát.

 

 

Április 21. (vasárnap) – Urunk feltámadása – húsvétvasárnapi mise a pozsonyi ferences templomban

 

Április 21-én, vasárnap 9.00 órai kezdettel tarják meg a húsvétvasárnapi szentmisét Urunk feltámadását ünnepelve a pozsonyi derences templomban. A híveket arra kérik, hogy hozzanak magukkal az ételmegáldásra egy kosárban sonkát, kolbászt, főtt tojást, tormát, húsvéti kalácsot.

 

Összeállította: Takács Henrietta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!