Csaknem napra pontosan 20 éve, hogy 1999 márciusában a losonci Phoenix Lutetia Polgári Társulás első ízben rendezte meg a Csiribiri Játszóházat és Táncházat.

 

Alapötletét, tartalmát Gyetvai Judit óvónő, pedagógus irányítása alatt készítették el pedagógusok, óvónők, táncosok, tanárok és sokan mások, akik szívügye volt, hogy a hagyományok, a mesék, a játék, a tánc ne csak a múlt, de a jelen és jövő része is legyen.

 

 

 hirdetes_300x300  

Idézve Gyetvai Judit szavait „Amikor a játszóház megkezdte a működését még nem lehetett tudni mennyi gyerek látogatja majd a foglalkozásainkat, de érezhető volt régiónkban a hiány. Annak hiánya, hogy a gyermekeknek az óvodai és iskolai tevékenységeken kívül nincs semmilyen lehetőségük új ismereteket szerezni, társakkal ismerkedni, játszani, táncolni értékesen eltölteni a szabadidejüket.

 

 

… a gyermekek 1 éves kortól 14 éves korig látogatnak el a játszóházba … A Csiribiri Játszóház egyik fontos feladata, hogy a gyermekeket megismertesse a hagyományainkkal, táncainkkal, mesterségeinkkel, s mindamellett olyan légkör kialakítása a cél, amely segít kifejleszteni az összefogás, együtt-örülés és együttműködés, az egymáshoz alkalmazkodás érzelmeit, képességeit.

 

 

 

20 év alatt felnőtt egy generáció, talán kettő is. Az akkori gyermekek szülőként térnek vissza gyermekeikkel, mások pedagógusként, szervezőként vitték magukkal az ott tanultakat. Egyre gyakrabban történik meg, hogy az egykori résztvevők ma foglalkozásokat vezetnek.

 

 

 

A foglalkozásokba a kezdetektől fogva bekapcsolódtak a szülők és a nagyszülők, akik nemcsak a gyermekeknek segítettek foglalkozásokban, a tárgyak, eszközök, ékszerek, ajándékok elkészítésében, de sokan közülük besegítettek és besegítenek a szervezésbe, az előkészítésébe is.

 

 

A Játszóháznak éveken keresztül a Magyar Kulturális Központ adott otthont, jelenleg pedig a Kármán József Alapiskola és Óvoda. 2006-ig Gyetvai Judit volt a vezetője, utána egy hosszabb szünet következett, majd 2014-ben újult meg Hajdók Hajnalka vezetésével. Jelenleg évente négy foglalkozása van. Tavasszal, a gyermeknap idején, valamint ősszel és decemberben. Utóbbi, az Adventi Forgatag részeként valósul meg. A legfőbb támogatói a Szlovák Kormányhivatal, a Bethlen Alap, valamint  a Szlovák Kisebbségi Alap (KULTMNINOR).

 

 

Az idei első Húsvétváró Játszóház Kovács Gabriella pedagógus irányításával a tojásfestés rejtelmeibe vezette be a gyerekeket és szüleiket. A résztvevők kétfajta módszerrel ismerkedtek meg, az elkészült alkotásokat pedig magukkal vihették.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.