A nagyhét folyamán a kedves érdeklődő kiállítást tekinthet meg Rimaszombatban és különböző akciókon vehet részt a járás déli részén.

 

Minden kedves olvasónknak nagyon jó pihenést, kellemes húsvéti ünnepeket és sok vizet kívánunk!

 

Április 17-én (szerda) 15:00 órakor a Gömör-Kishonti Múzeumban kiállítás nyílik Fürdőélet a 19. századi Gömörben címmel.

 

 hirdetes_300x300  

Fürdőélet a 19. századi Gömörben címmel nyílik meg április 17-én, szerdán 15:00 órától a Gömör-Kishonti Múzeum új kiállítása. A tárlat kurátora Kerényi Éva történész, a kiállítás szeptember 30-ig lesz megtekinthető.

 

A kiállítás a történelmi Gömör megye fürdőtörténetének bemutatására fókuszál. Elsősorban művelődéstörténeti szempontból közelíti meg a témát, bemutatja az egyes fürdőhelyek kialakulását, ismerteti a megye legjelentősebb fürdőorvosait és balneológusait, majd számba veszi a gömöri fürdők látogatottságát és azok országos viszonylatban elfoglalt népszerűségét.

 

Azon fürdőknek és nyaralóhelyeknek állít emléket, melyek mára megszűntek létezni (Ajnácskő, Jolsva, Dobsina, Lévárt, Nagyrőce, Rozsnyó, Várgede), ugyanakkor kiemelt figyelmet szentel Gömör ma is működő egyetlen gyógyfürdőjének, Csíznek.

 

 

 

Továbbra is lehet jelentkezni (szeptember 30-ig) a XXI. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválra.

 

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya társszervezőjével, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel közösen meghirdeti a XXI. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivált, amely november 7. és 10. között kerül megrendezésre Szepsiben. Jelentkezni szeptember 30-ig lehet a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya címén.

 

A színjátszó csoportok a következő műfajokban jelentkezhetnek: klasszikus színdarab, népszínmű, esztrádműsor, dramatizált népi játék. Az elektronikus jelentkezési lap letölthető a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, illetve a Fesztivál honlapjáról. Műsoridő klasszikus színdarabok esetében 120 perc, az esztrádműsoroknál 60 perc. A fesztiválon nem indulhatnak versenyben azok a győztes előadások, amelyek a Jókai Napok versenyprogramjában sikeresen szerepeltek.

 

Bővebb információval a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának titkárságán szolgálnak. Postai cím: Oblastný výbor Csemadok Košice-okolie, Hviezdoslavová 32, 045 01 Moldava nad Bodvou, mobil: 0905/818 377, e-mail: [email protected]

 

 

 

Április 19-én (pénteken) 12:00 órától Egyházasbáston a Bed&More panzióban: Nagypénteken holló mossa két fiát.

 

Beavatás a húsvéti misztériumba a magyar néphagyományban, avagy miért is mossa a holló Nagypénteken a fiait?!?

Részletesebb információ itt.

 

 

 

Április 20-án (szombaton) 9:00 órától a Péterfala melletti Völgyben grafológia tanfolyam lesz.

 

Részletesebb információ itt.

 

 

 

Április 20-án (szombaton) 9:00 órától a Péterfala melletti Völgyben csontkovács tanfolyam lesz.

 

Részletesebb információ itt.

 

 

Összeállította: Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!