Gyerekeknek áll a világ - családi nap Losoncon - Körkép.sk
Események

Gyerekeknek áll a világ – családi nap Losoncon

Nemcsak a gyerekeknek állt a világ a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda udvarán megtartott családi napon.

Nemcsak a gyerekeknek állt a világ a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda udvarán megtartott családi napon, de a pedagógusoknak, szülőknek, barátoknak is.

 

Azoknak, akik a hétvégén tartalmas napot töltöttek együtt, tapsolva a gyerekek produkcióinak, megízlelve az otthonról hozott süteményeket,  élvezve a közös főzés élményét, a versenyt, a hangulatot. Ezt az együttlétet, ennek fontosságát emelte ki a rendezvény záró gondolataiban Böszörményi István, nyugalmazott tanár is, mielőtt ismertette  a főzőverseny legjobbjainak névsorát.

  

 

Nem lehetett unatkozni. A gyerekeket kézműves foglalkozások várták, köveket festhettek köveket, különleges (hozzátéve eltávolítható) „csillámtetkó“  tetoválásokat kaphattak, használhatták az udvar hintáit, bemászhattak a felfújható légvárba, óriási szappanbuborékokat készíthettek, vízpisztollyal lőhettek, megmérkőzhettek „szumóruhában“ vagy csak egyszerűen játszhattak.

 

 

 

 

Élénk érdeklődés kísérte  az aranymosást, melyet meghívott vendégként Mária Pulcová, képzett aranymosó vezetett.  Mint elmondta, Szlovákiában több helyen bányásztak aranyat. A aranybányák egy kivételével ugyan már bezártak, de vannak törekvések arra is, hogy új bányák nyíljanak. Mivel a vállalkozók az arany kivonására környezetkárosító módszereket alkalmaznának, ezek megnyitása főleg a kijelölt helyszínek lakosainak tiltakozása miatt nem valósult meg.

 

 

A bemutatott aranymosás nem ezek közé tartozik. Ősi módszer, melyet főleg a folyók, patakok aranyának kinyerésére használtak. A gyerekeknek homokba rejtett aranyszemcséket kellett megtalálniuk, több-kevesebb segítséggel sikeresen. A megtalált aranyszemcséket egy kis oklevélre ragasztva magukkal vihették.

 

 

A legnagyobb sikert a „habparty“ aratta. Az iskola előtti parkban a helyi tűzoltó egyesület habfürdőt készített elő, melybe nagy örömmel vetették be magukat a gyerekek. Élvezték a fehér habot, és a napsütést.

 

 

 

A kísérőprogramok részeként fellépett a Pitypang Néptánccsoport és a az alapiskola mellett működő Recefice bábcsoport.

 

 

 

 

A nap folyamán két gasztromómiai verseny is lezajlott. Az egyiken az otthon készített sütemények, a másikon a helyben készült ételek versenyeztek. Utóbbin is bőséges volt a választék. Minden osztálynak volt saját csapata. Készültek grillezett ételek, babgulyás, „babos gulyás“ palacsintával, csülkös – gombás káposztaleves, mexikói csilis bab bud spenser módra, kétfajta paprikás krumpli. Mind finom volt, a zsűrinek nem volt egyszerű kiválasztania az általuk legjobbnak tartott ételeket.

 

 

 

A rendezvényt a Kármán József Alapiskola és Óvoda, az iskola Szülői Szövetsége, a Phoenix Lutetia Polgári Társulás Csiribiri Játszóháza, a Csemadok Losonci Alapszervezete és a Pitypang Polgári Társulás készítették elő, szülők, vállalkozók és a Szlovák Kisebbségi Alap  (KULTMINOR) támogatásával.

 

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket