Nemcsak a gyerekeknek állt a világ a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda udvarán megtartott családi napon, de a pedagógusoknak, szülőknek, barátoknak is.

 

Azoknak, akik a hétvégén tartalmas napot töltöttek együtt, tapsolva a gyerekek produkcióinak, megízlelve az otthonról hozott süteményeket,  élvezve a közös főzés élményét, a versenyt, a hangulatot. Ezt az együttlétet, ennek fontosságát emelte ki a rendezvény záró gondolataiban Böszörményi István, nyugalmazott tanár is, mielőtt ismertette  a főzőverseny legjobbjainak névsorát.

  

 

Nem lehetett unatkozni. A gyerekeket kézműves foglalkozások várták, köveket festhettek köveket, különleges (hozzátéve eltávolítható) „csillámtetkó“  tetoválásokat kaphattak, használhatták az udvar hintáit, bemászhattak a felfújható légvárba, óriási szappanbuborékokat készíthettek, vízpisztollyal lőhettek, megmérkőzhettek „szumóruhában“ vagy csak egyszerűen játszhattak.

 hirdetes_810x300  

 

 

 

 

Élénk érdeklődés kísérte  az aranymosást, melyet meghívott vendégként Mária Pulcová, képzett aranymosó vezetett.  Mint elmondta, Szlovákiában több helyen bányásztak aranyat. A aranybányák egy kivételével ugyan már bezártak, de vannak törekvések arra is, hogy új bányák nyíljanak. Mivel a vállalkozók az arany kivonására környezetkárosító módszereket alkalmaznának, ezek megnyitása főleg a kijelölt helyszínek lakosainak tiltakozása miatt nem valósult meg.

 

 

A bemutatott aranymosás nem ezek közé tartozik. Ősi módszer, melyet főleg a folyók, patakok aranyának kinyerésére használtak. A gyerekeknek homokba rejtett aranyszemcséket kellett megtalálniuk, több-kevesebb segítséggel sikeresen. A megtalált aranyszemcséket egy kis oklevélre ragasztva magukkal vihették.

 

 

A legnagyobb sikert a „habparty“ aratta. Az iskola előtti parkban a helyi tűzoltó egyesület habfürdőt készített elő, melybe nagy örömmel vetették be magukat a gyerekek. Élvezték a fehér habot, és a napsütést.

 

 

 

A kísérőprogramok részeként fellépett a Pitypang Néptánccsoport és a az alapiskola mellett működő Recefice bábcsoport.

 

 

 

 

A nap folyamán két gasztromómiai verseny is lezajlott. Az egyiken az otthon készített sütemények, a másikon a helyben készült ételek versenyeztek. Utóbbin is bőséges volt a választék. Minden osztálynak volt saját csapata. Készültek grillezett ételek, babgulyás, „babos gulyás“ palacsintával, csülkös – gombás káposztaleves, mexikói csilis bab bud spenser módra, kétfajta paprikás krumpli. Mind finom volt, a zsűrinek nem volt egyszerű kiválasztania az általuk legjobbnak tartott ételeket.

 

 

 

A rendezvényt a Kármán József Alapiskola és Óvoda, az iskola Szülői Szövetsége, a Phoenix Lutetia Polgári Társulás Csiribiri Játszóháza, a Csemadok Losonci Alapszervezete és a Pitypang Polgári Társulás készítették elő, szülők, vállalkozók és a Szlovák Kisebbségi Alap  (KULTMINOR) támogatásával.

 

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!