A budapesti Vörösmarty-tér és környezetének felújítása miatt a Duna-korzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér között várta hat napon keresztül látogatóit a 90. Ünnepi Könyvhét és a 18. Gyermekkönyvnapok.

 

 

Az idén 168 kiadó és könyves műhely valamivel több mint 300 új kötettel jelentkezett, ami mennyiségben körülbelül ugyanannyi, mint egy évvel ezelőtt. Természetesen ettől sokkal nagyobb volt a választék, hiszen a kiadók az elmúlt évek kiadványait is magukkal hozták. Az idén is jól jártak a vásárlók, hiszen a könyvek jelentős részét 20-30 %-os kedvezménnyel vásárolhatták meg.

 

 hirdetes_810x300  

 

Ami az idén is elgondolkoztatott (tavalyhoz hasonlóan), hogy barangolva a sátrak között majdhogynem nagyítóval kellett keresni az új felvidéki kiadású könyveket.

 

 

Csontváry Kosztka Tivadar halálnak 100. évfordulója kapcsán attól sem tudtam fellelkesedni, hogy az UNESCO által is jegyzett emlékév alkalmából egyetlen új Csontváry kiadványra sem bukkantam. Pontosabban egyre igen, egy, az önéletrajza alapján az életét bemutató képregényre (Kálmán Áron: Csontváry, Scolar Kiadó), amely azonban sem szövegében (szótöredékek) sem rajzaiban nem fogott meg.

 

 

A rendezvényt Simon Márton költő nyitotta meg, melynek alapgondolatát jelen és a jövő, a honnan hová kérdés feltevése alkotta „A mai kor talán semmivel sem írható le pontosabban, mint két kérdőszóval, hogy honnan és hová. Ez az átmenet, amelyet a jövő kész állapotként lát majd” – mondotta többek között.

 

 

A múlt évben elhunyt Grendel Lajos A modern Magyar irodalom története átdolgozott-bővített kiadását a Kalligram kiadó jelentette meg.

 

 

A Méry Ratio Kiadó idei sikerkönyve Jankovits Marcell: Trianon című munkája volt, melyben a szerző arra keresi a választ “Miért történhetett meg ez?”.

 

 

A Vámbéry Polgári Társulás kiadásában jelent meg Fellinger Károly Csatangoló című verseskötete, melyben falujáró verseit adta közre.

 

 

Az Animus Kiadó gondozásában, közvetlenül a könyvhét előtt jelent Veronika Homoľová: A Mengele-lány – Aki túlélte a túlélhetetlent c. könyv  (Mengeleho dievča, 2016) magyar fordítása.

 

 

A Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesülte és a Bibliotheca Pro Patria közös kiadásában jelent meg Oros László: Leskó Mihály Adalékok a felsőszeli ágostai hitvallású evangélikus lelkész, Pozsony megye esperesének életéhez és a protestáns patens történetéhez című munkája.

 

 

A felvidéki Kiadók sátrában volt kapható Nagy Zoltán, A felvidéki fürdők lexikona című munkájának átdolgozott, bővített kiadása.

 

 

A külsőre legszerényebb standja az Arcanum Adatbázis kft-nek volt, ahol könyveket, kiadványokat nem lehetet látni,  a látogatók “mindössze” néhány korabeli újságot, lapszámot vihettek magukkal emléknek, ill. néhány, a kiadó által évekkel ezelőtt megjelentetett CD-ből válogathattak. A másik oldalon a stand számítógépén és a cég által működtetett adatbázisbantöbb ezer könyv, lap, folyóirat, kiadvány volt elérhető, s előfizethető, a könyvhéten megszokott kedvezményes áron.

 

 

A cég 30 éve, 1989-ben alakult. Ők adták ki az első hazai fejlesztésű CD-ROM-okat majd DVD-ket. Az első kiadványuk a hétnyelvű biblia volt. A több száz lemez anyaga jelenleg már on-line hozzáférhető a kiadó kézikönyvtárában.

 

 

2006-tól okozatosan,  a nyomtatott dokumentumok, újságok, folyóiratok, könyvek, levéltári és helytörténeti anyagok digitalizálására tértek át. A cég alapítója, igazgatója Biszak Sándor a kérdésemre elmondta, hogy az év végére szeretnék elérni a 30 millió oldalt. Örömmel várják a közérdeklődésre érdemes helyi lapokat, kiadványokat, melyeket digitalizálnak s elérhető tesznek.

 

 

 

A “bőség zavara” jellemezte a dedikálásokat, a szerzők folyamatosan jöttek a könyvsátrak előtti asztalokhoz, s fogadták rajongóikat. A teljesség igénye nélkül ottlétemkor Bán Mór, a Hunyadi c. könyvsorozat szerzője előtt állt hosszú sor, de nem kellett panaszkodnia Lackfi Jánosnak sem, akinek a könyvhétre több kötete is megjelent.      Asztalához is sokan látogattak el.

 

 

 

A Szép Magyar Könyv 2018 verseny díjait a Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át. A  szépirodalmi művek kategóriájában Esterházy Péter-Nádler István: Hét utolsó szó (Corvina Kiadó), a Gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriájában Dániel András: A nyúl formájú kutya (Pozsonyi Pagony kft), a könyvsorozatok kategóriájában a Helikon Zsebkönyvek, az ismeretterjesztő könyvek kategóriájában a Kék könyv – A kék vércse ökológiája és megőrzése (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), valamint az Isten/nő (Szépművészeti Múzeum, Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum) kötetei kapták meg a legmagasabb elismerést. Az év illusztrátora kategóriát Rofusz Kinga nyerte meg az Otthon című kötetéért (Vivandra kft).

 

 

 

A Könyvhét megrendezésének gondolatát 1927-ben Supka Géza (1883-1956) régész, író, újságíró vetette fel. Ennek eredményeként az első Ünnepi könyvhetet 1929. május 12-én nyitották meg.  Az 1957-es évet leszámítva azután minden évben megrendezték.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.