Június 21–23. között került megrendezésre a jubileumi 25. Borostyán Fesztivál Komáromban, a neogótikus stílusú Tiszti Pavilon nagyon kellemes környezetének amfiteátrumában.

 

A nyitónapon elsőként az Estendon együttest hallhattuk, akik farnadi fiatalokból tevődnek össze. Dalaikban különböző zenei hagyományokkal kísérleteznek, a népi motívumoktól kezdve a funk, a blues és a jazz zenén át egészen a keményebb rockig.

 

A fiatalok koncertje után került sor a fesztivál ünnepélyes megnyitójára, melyen Keszegh Béla Komárom polgármestere mondott beszédet, méltatva e zenei eseménysor jelentőségét.

 

 hirdetes_810x300  

A pénteki előadás fő programjaként Korpás Évát és zenekarát hallhattuk. Az akusztikus dzsessz, a folk, a kortárs klasszikus zene és a könnyűzene elemei mind beleférnek világzenét követő vonalukba.

 

Az est folyamán főként a Fecském című lemez dalai kerültek bemutatásra. Szerzeményeikben a népdal áll a zeneszámok középpontjában, ez adja az alapot, melyet a világzene különböző variációival tesznek színesebbé, könnyebben élvezhetővé.

 

Az időjárás pénteken elfogadhatónak bizonyult, ami sajnos már a szombati napról nem mondható el.  Délután a For You együttes, majd pedig Varga Richárd fellépése még zavartalanul lefolyt, ám az esti előadások idejére hatalmas zivatar keletkezett. Így a Borostyán Együttes koncertjét, valamint a Last Blues Band fellépését vasárnapra helyezték át.

 

A fesztivál utolsó délutánján, tehát vasárnap, a világzenét játszó Makám együttesnek is örülhetett a közönség. Igaz, a kezdés előtt ismét bezavart egy kis eső, így az érdeklődők csak nagyon lassan gyűltek össze a nézőtéren.

 

Makám
Makám

 

A 35 éve működő népszerű együttes zenéjében a balkáni, az afrikai és a távol-keleti zene is föllelhető, de ugyanígy megtalálhatóak a magyar népzene archaikus elemei is. Zenéjüket az egzotikus ritmusok és a lírai vallomások egyaránt jellemzik. A közönség elragadtatva hallgatta előadásukat, zenéjük a teljes ellazulást, a tökéletes kikapcsolódást biztosítja.

 

A fesztivál egyik vonzó neve Tompos Kátya színművész volt, főként a Holdjárat albumának dalait hallhattuk, de emellett természetesen a régebbi dalok is helyt kaptak. A közönség az elragadó, különös hangszínnel és hangerővel megáldott fiatal művészt vastapssal értékelte.

 

Piros kalapban Tompos Kátya művésznő.

 

Az est zárókoncertjét a zenei fesztivál rendezője és házigazdája, a Nagy László által alapított és vezetett Borostyán Együttes adta. Főként megzenésített verseket adtak elő, kezdve Balassi költeményeitől Adyn át egészen kortárs költészetig. Céljuk a magas szintű igényesség, melyet mind az irodalom, mind a zene területén a közönség elé visznek.  Műveltség és zenei kifinomultság áramlik minden egyes előadásukból.

 

Adjon az Isten szerencsét,
szerelmet, forró kemencét,
üres vékámba gabonát,
árva kezembe parolát,  …

kérdésre választ ő küldjön,
hogy hitem széjjel ne dűljön ..

(Nagy László: Adjon az Isten)

 

Az együttes bő három évtizeddel ezelőtt alakult, kezdetben a Kaláka együttes dalait adták elő, miközben rendszeres látogatói voltak a Kaláka Fesztiválnak (e nagyszabású rendezvény éppen ezekben a napokban ünnepli 40. születésnapját az egri Érsekkertben).

 

Borostyán

 

A Borostyán Együttes tőlük merítette az ötletet, hogy érdemes lenne a Felvidéken is létrehozni hasonló jellegű zenei rendezvénysorozatot. Elgondolásukat tett követte és 1995-től minden évben örülhetünk e sokszínű fesztiválnak. Az élő zene varázsa igazi értékeket közvetít, s az általuk előadott versek és dallamok szívhez szólóak.

Aki ellátogatott a 25. jubileumi Borostyán Fesztiválra, felüdülve, pozitív energiával feltöltődve távozhatott a lecsöndesült nyári estébe.

 

Buday Mária

 

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.