Nyitókép: Körkép.sk/Puntigán József

 

A somoskői vár alatt megtartott ünnepélyes megnyitó után négy napon keresztül két ország 8 települése (Salgótarján, Mihálygerge, Bánk, Gács, Terbeléd, Málnapatak, Losonc, Divény, Ipolymagyari) ismerhette meg a résztvevő együttesek programját. A nézőket szinte minden helyszínen kézműves vásárok, gyermekfoglalkozások és egyéb kísérő programok is várták. Nem hiányoztak a gasztronómiai finomságok sem.

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Bár az időjárás nem minden esetben fogadta a kegyeibe a rendezvényt, a szervezők igyekeztek mindent megtenni azért, hogy a programokat az előzetes menetrend szerint valósítsák meg. Egyik kivétel volt a Losoncra, július 27-re tervezett, az résztvevő együttesek felvonulása, melyet annak tervezett időpontja előtt egy másfél órával – részben a csoportok kérésének eleget téve – lemondták.

 

 hirdetes_810x300  

Az időjárás urai némileg ironizálva a szervezőkkel azután úgy döntöttek, hogy napsütéssel árasztják el a várost és a városligetet. De ez már nem változtatott azon, hogy a felvonulás sokunk bánatára sajnos elmaradt.

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Közbeszólt az időjárás Bánkon is, ahol a Víziszínpadon lett volna a rendezvényt záró gálaprogram. De az az egész napos esőnek köszönhetően teljesen víz alá került így azt egy lényegesen kisebb színpadon a Kultúrotthonban tartották meg.  A közönség csakúgy mint Losoncon parádés műsort láthatott. Akik nem jutottak el oda, élő közvetítésben is követhették azt.

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Losoncon, a rendezvény története során először a rendezvény másnapján is egész estét betöltő műsort láthatott a közönség. Első részében (Nógrád, Nógrád te varázslatos táj …) szlovákiai gyermek- és folklóregyüttesek mutatkoztak be. Az est második részében a műsort kisérő Ďatelinka népi zenekar vezetőjének Ondrej Molota életútja, zenei tevékenysége elevenedett meg, s ehhez kapcsolódtak a fellépő csoportok műsorblokkjai.

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Ondrej Molota füleki származású, mint kiderült nem felejtette el a magyar nyelvet sem. A sok csoport között remek műsorral fellépett a füleki Rakonca Néptáncegyüttes, akik hamarosan olaszországi turnéra indulnak. Az együttes vezetője Varga Norbert magyarul és szlovákul köszöntötte az életjubileumát ünneplő kiváló zenészt. Ugyanezt tették a műsor unokái és Alexandra Pivková, Losonc város polgármesterasszonya is.

 

Ondrej Molota és Varga Norbert. Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

A június 27-i gálaműsorban a folklórfesztivál valamennyi résztvevője fellépett. Számomra a mexikói és a orosz csoportok bemutatói jelentettek kiemelt élményt. A műsor másik részében a szlovákiai Živel és Rasklavičan néptáncegyüttesek mutatkoztak be.

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

A szécsényi Palóc Néptáncegyüttes 1998 márciusában alakult Őze János – Hájas Tibor néptáncpedagógus és felesége Hájasné Nagy Anikó szakmai segítségével, a  II. Rákóczi Ferenc n művelődési ház igazgatójának, Radácsi Lászlónak a támogatásával Célja a palóc értékek felgyűjtése, ápolása, éltetése, továbbadása volt. Az együttes tánckara a nógrádi régió tánc és zenei kultúrája mellett a Kárpát-medencében található tájegység folklórkincsével is megismerkedett.

 

Évente 25-30 alkalommal lépnek színpadra falunapokon, helyi, regionális,  országos és nemzetközi fesztiválokon, ünnepségeken. Számos európai országban vendégszerepeltek, elnyerve pl. a Beszkidek Fesztivál fődíját és a Zakopánei Fesztivál Ezüst Fokos díját. A jelenleg 40 főt számláló tánckar utánpótlás csoportjával a Kispalócok Gyermektáncegyüttessel együtt megalakulása óta házigazdája a közel 100 éves múltra visszatekintő, minden év októberének elején megrendezésre kerülő Szécsényi Szüretnek.

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Az 1986-ban megalakult  portugál Curriculum – S. Miguel de Andreade folkóregyüttes elsősorban Douro folyó alatti déli (Resende) és Észak-Portugália (Oporto City) kultúráját és néprajzi hagyományait mutatja be. Tagjai 16-50 éves táncosok és énekes, aki elődeik kultúráját szeretnék bemutatni. Saját zenekaruk a 19. század végi hangszereken játszik. Öltözékükkel is azt érzékeltetik, ahogy a régiójuk lakosai öltözködnek. Számos nemzeti és külföldi fesztiválon vettek részt, a teljesség igénye nélkül Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában és máshol.

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

A lengyelországi „Wisła” tánc- és énekegyüttes 1995 őszén, Kulturális Központként alakult meg, amit ma Płock Kulturális és Müvészeti Központként ismernek.  Műsorukon lengyel népi táncok, az Európa Unió országainak táncai szerepelnek. Utóbbi az „European Fantasy” c. műsorukban mutatják be. Az együttesnek jelenleg 90 tagja van. Hazai és külföldi fellépéseik sorából a legértékesebbek között tartják számon a Walt Disney World na Floride  milleniumi ünnepségen való fellépésüket. Többször elnyerték a lengyel CIOFF nagydíját és számos más elismerést.

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

A horvátországi Ferdo Rusan  énekegyüttes 1884-ben alakult. Virje városából érkeztek.  A kezdeti időszakban csak férfiak alkották, de később, amikor az lehetővé vált nők is csatlakoztak hozzájuk. Tánckaruk 1953-ban alakult. Az együttes 135 éve folyamatosan létezik és dolgozik, függetlenül az országban lezajlott politikai és társadalmi változásoktól.  Állandóan keresik azokat az embereket, akik lelkesedésükkel fenntartják az együttes működését. Jelenleg több, mint 100 tagjuk van. A hazai fellépések mellett több külföldi fesztiválra is eljutottak. De csak olyanok, melyeknek  fesztivál jellege volt, így egyetlen díjjal sem tudnak dicsekedni. De meggyőződéssel mondhatják, hogy a felelős személyek reakciói mindig jók és pozitívak voltak.

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

A mexikói Arte y Folklor de Aranza Zu Lopez profi együttes, beleértve a Mariachi zenekarukat 31 tagjuk van. 2019 márciusában elnyerték a Mexikó legjobb folklóregyüttese címet.   Az együttes célja azon meggyőződésük megvalósítása, hogy a hagyományos és modern elemek ötvözhetőek. Az alkotókészség és sokszínűség lapját képezi a magas minőségnek. Műsorukban a mexikói kultúrát, a hagyományos táncokat mutatják be.

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Az Arfan ifjúsági folklóregyüttes Észak Oszétiából – Alianából érkezett. Beleértve a zenekarukat 50 tagjuk van. Az együttes 2002-ben alakult Zarina Murasheva, balett táncos mesternő és koreográfus műuvészeti vezető irányításával. Eddigi története során a leányok és fiúk több generációja váltott egymást a színpadon. Pergő, az rosz együttesekre jellemző akrobatikus elemeke bőven tartalmazó műsorokkal úgy hazájukban, mint külföldön (Törökország, Olaszország, Szlovákia, Csehország, Szlovénia) nagy sikereket arattak és számos díjat és elismerést érdemeltek ki. Előadásaikon a nemzeti hagyományokkal, táncokkal, a oszétiai emberek  életével ismertetik meg a közönségüket

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Fotó: Körkép.sk/Puntigán József

 

Puntigán József

A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!