Szombaton kora este ünnepélyes keretek adták át Füleken, a Május 1. utca 11. sz. alatti épületben a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület új szertárát. Az egyesület eddig a Hivatásos Tűzoltók szertárában kapott helyet, ami azonban nagyon szűkös volt számukra, s nehezítette a bevetéseiket.

 

A civil szervezetként működő csapatnak jelenleg 22 önkéntes tagja van, s jelentős szerepet töltenek be a város és környéke védelmében. Az új szertár egy régi garázs felújításával készült el.

 

Marián Mesiarik

 

Költségeit a városi önkormányzat saját költségvetéséből, illetve a Szlovák Belügyminisztériumtól kapott támogatásból fedezte, összesen mintegy 60 ezer euró támogatásból. Agócs Attila, a város polgármestere beszédében bejelentette, hogy a szervezet 10 nap  múlva újabb jelentős eseménynek néz elébe, amikor Denisa Saková, belügyminiszter személyesen fog átadni egy új tűzoltó gépkocsit – IVECO Daily –  a szervezetnek. A polgármester megköszönve eddigi munkájukat gratulált a jubiláló szervezetnek, s azt kívánta nekik, hogy érezzék magukat jól az új helyükön.

 hirdetes_300x300  

 

Agócs Attila

 

Az egyesület ezután minden felszerelést egy helyen tud tárolni, ami nagyban növeli a hatékonyságukat. Helyet kaptak benne szociális helyiségek, zuhanyzó, raktár, közösségi terem, iroda, raktár is. A két nagy garázsban négy autó fér el.

 

 

Az épületben helyet kapott egy harang is, és ott lesz a tűzoltók védőszentének Szt. Flóriánnak a szobra, melyet az ünnepségen Jakub atya szentelt fel.

 

 

 

Az eseményre a Füleki Tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából került sor. Az egyesült történetét Marián Mesiarik elnök, a Füleki Vármúzeum munkatársa foglalta össze.

 

 

A 19. században több jelentős tűz keletkezett a városban. Példának okáért 1825-ben a város nagy része leégett, de tűz pusztított 1894. szeptember 17-én is, amikor a város számos háza lett annak martaléka. A gyorsan terjedő tüzet csak a losonci tűzoltóság gyors beavatkozása állította le.

 

A városban nem volt szervezett tűzvédelem. A helyiek ekkor tudatosították igazán, hogy a saját érdekükben létre kell hozni egy hatékonyan működő tűzoltó szervezetet. A losonci már 1875-ben megalakult.

 

 

A Füleki Önkéntes Tűzoltó Szervezet Molnár György vezetésével 1894. december 8-én alakult meg 1 alapító, 36 tag és 71 támogatóval. A szervezet első elnöke Stephani Ervin, alelnöke Szlovák István, pénztárosa Lóska Károly, parancsnoka Zupko Mihály lett. Alapszabályzatát 1895-ben hagyták jóvá.

 

 

A fenntartásukhoz szükséges anyagikat bálok, táncmulatságok jövedelméből rendezésével igyekeztek biztosítani. Fülek nagyközség 1905. november 13-án elfogadott tűzvédelmi alapszabályzata 35 pontot tartalmazott, amelyek  részletesen leírják, hogy mire kell ügyelni a város lakóinak, hogy elkerüljék a tűzkárokat. A tűzoltó szervezet a kisebb-nagyobb helyi tüzek eloltása mellett jelentős segítséget nyújtott a környékbeli falvak (Fülekpüspöki, Síd, Sávoly)  védelmében is.

 

 

Első tűzoltó  szertáruk és őrhelyük a Városháza építésekor annak részeként készült el, amely szirénával is el volt látva.  A füleki képviselő testület 1906. május 6-án engedélyezte egy modern tűzoltó fecskendő megvásárlását, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy azt követően a városban csökkent a komoly károkat okozó tűzesetek száma.

 

Egy 1914-es kimutatás szerint a szervezet tűzoltószertárral, 2 tűzoltó kocsival, falajttal (vízhordó kocsi), létrákkal, tűzhorgokkal. lapátokkal, csákányokkal rendelkezett, a községtől évi 100 korona támogatást kapott, kiadásai kb. 475 koronát tettek ki.

 

 

A szervezet megalakulásának 35. évfordulóján szentelték az egyesülket zászlaját, melyet a mai napig őriznek, s a mostani ünnepség résztvevői is láthattak.  A Stephani család ajándékozta a szervezetnek. A 35 év alatt a szervezetnek 379 gyakorlata volt, 97 tűzesetnél voltak ott. A zászlót a szervezet parancsnoka tartotta a kezében, s arra minden tag hűségesküt tett.

 

Az újabb motoros fecskendőt 1931. május 18-án kapták meg. A Stephani család 400 000, a nagyközség 25 000 koronával járult hozzá a beszerzéséhez. Az átadó  ünnepségen a környékbeli tűzoltó szervezetek is részt vettek. 1933-ban Hulita Vilmos gyakorlótornyot építtetett a részükre.

 

 

Fülek 1938-as visszacsatolása után a Tűzoltó Szervezet a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség hatáskörébe került, s annak megfelelően szervezték át. 1939-ben a szervezet főparancsnoka Zupko Mihály, parancsnoka Benko Dezső volt. A füleki tűzoltószervezetnek színjátszó csoportja is volt. A szervezet 1939-ben nagyszabású ünnepség keretében ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját, amelyen 33 tűzoltó kapott szolgálati érmet.

 

 

A 2. világháború után ismét a Csehszlovák rendszer előírásai szerint alakították át a Tűzoltó Szervezetek munkáját, az új alapszabályzatát 1947-ben hagyták jóvá. 1947. december 20-án ismét tűz pusztított a gyárban, aminek egyik következményeként felette egy víztározót létesítettek 1951. szeptember 23-án Füleken tartották meg a Tűzoltó egyesületek járási gyakorlatát, melyen 16 egység vett részt. 1956-ban Füleken alakult meg  az állami tűzoltó alakulat  járási felügyeleti szerve, amelynek első parancsnoka a rimaszombati Ján Hollý lett. A füleki tűzoltók 1957-ben a Losoncról kaptak tartálykocsis motoros fecskendőt, amelyet Zoli névre keresztelték.

 

 

A Füleki Járás 1959-es megszüntetése után  fokozatosan felszámolták a hivatalos tűzoltóságot (azt Losoncon hozták létre), 1963 után már csak önkéntes tűzoltósága volt a városnak. A szervezet megalakulása 80. évfordulója alkalmából 1974-ben  rendezett nagyszabású ünnepséget. Az 1980-as években a füleki tűzoltókat járási szinten a legjobbak között tartották számon. A városnak 1986-ban lettek újra hivatásos tűzoltói, amikor 1986-ban  létrehozták a losonci Járási Tűzoltó Alakulat kihelyezett egységét., amelyben 3 tűzoltó dolgozott. Jelenleg 13 tagja van.

 

 

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület történetének új fejezete 2014-ben indult, amikor egy fiatal csapat elhatározta, hogy életképessé teszik a szervezet működését. Tervük sikeres volt, az elmúlt 5 évben 100 bevetésük volt, s több tűzoltó rendezvényt, versenyt is megszerveztek.

 

 

A rendezvényt tűzoltó bemutatók és főleg a gyerekeknek szánt „habparti,“ valamint a tűzoltó autók városi felvonulása zárta. A rendzvényről nem hiányzott a résztvevők megvendégelése sem.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.