Előadásokkal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal ünnepelték Losoncon az Idegenforgalom Világnapját. Az érdeklődés lehetett volna nagyobb is, de az iskolákat leszámítva a nagyközönségnek úgy tűnik, a nap még nem jelent  vonzó eseményt.

 

 

A turizmussal, Nógrád természeti és kulturális értékeivel, az ezekben rejlő idegenforgalmi lehetőségekkel előadásában Jozef Klinda foglalkozott. A losonci Nógrádi Könyvtárban a diákokat, a Nógrádi Múzeumban és Galériában a felnőtteket gondolkoztathatták el az elhangzottak.

 

 hirdetes_300x300  

 

Elgondolkoztathatták, mert alapjaiban arról volt szó, hogy Nógrádot főleg annak határain túl miért tartják sokan és számosan egy olyan területnek, ahová nem érdemes elmenni. Pedig mint ezt az előadás is hűen bizonyította van itt látnivaló bőven, csak éppen úgy és olyan állapotban, hogy arról a helybélieken kívül kevesen tudnak. Azt már magam teszem hozzá, hogy nem biztos, hogy a magasfokú idegenforgalmi érdeklődés hosszú távon jót tesz egy-egy értékes természeti értéknek.

 

 

 Teljesen természetes módon az egyes értékeket rangsorolva azok élén a világszintűek állnak. Ezt követi a kontinentális, regionális, bilaterális, nemzeti/állami, kerületi, járási és helyi/települési szintű érték. Az idegenforgalom figyelme ritkán   fordul az alsószintű értékek iránt, főleg azért, nem mert is tud róla. Az előadó többször hangsúlyozta, hogy megfelelő tájékoztatás – reklám nélkül nem is fog tudni róla. Mivel a világ számos pontját bejárta, tapasztalta, hogy a világ más pontjain „el tudják adni“ a Nógrádi értékektől lényegesesen messze elmaradó értékeket.

 

 

A legmagasabb értéket képviselő Világörökséghez 167 ország 1121 helyszíne tartozik. Ezekből határon átnyúló 39, veszélyeztetett 53, megszüntetett 2.  Más szempontból nézve  869 kulturális, 213  természeti és 39 vegyes (természeti és kulturális érték). Szlovákiában a kulturális világörökséghez 5 helyszín tartozik (Vlkolinec, Lőcse a Szepsi vár és a hozzájuk tartozó kulturális emlékek, Selmecbánya és a környezetében lévő műszaki emlékek, Bártfa, a Kárpátok szlovákiai részén található fatemplomok.

 

 

A hat szlovákiai immateriális UNESCO kulturális örökségből Nógrádban kettő található: a pásztorsíp (fujara) hangszer és a szlovákiai bábozás. A természeti világörökségnek Szlovákiában két helyszíne van: Az aggteleki karszt barlangjai és az idős és ősi kárpáti bükkerdők. Egyedüli ilyen területként UNESCO címe van a Novohrad-Nógrád Geoparknak, ami ráadásul a világ első határon átnyúló bilaterális geoparkja. Emellett Nógrád területén csak egy világörökségi helyszín található, a magyarországi Hollókő.

 

 

Hogy Nógrádot hogyan látják „kintről,” annak egészen jellemző látleletét adják a szlovákiai idegenforgalmi kalauzok. Ezek egyike a területről csak Ábelfalvát (B.S. Timrava), Alsósztergovát (Madách), a Polyána természetvédelmi területet, a füleki és kékkői várat, míg a másik az Ógácsi templomot, a divényi, füleki és somoskői várat és a somoskői bazaltömlést említi.

 

Hasonló a helyzet a Szlovákia Kulturális értékeit és szépségeit bemutató sorozat könyveinek is, melyek a különböző témakörökben általában 1-2, a várak esetében 3 helyszínt említenek. A „csúcsot” az emlékszobák tartják, melyekből ötöt tartanak nyilván (Ábelfalva, Políchno, Losonc, Alsósztregova, Szklabonya).

 

 

Jozef Klinda az előadás ezen részeiben bőven bizonyította, hogy Nógrád ettől sokkal gazdagabb. Említést érdemelnek a kastélyok, régi templomok, freskók, neves művészekhez, irodalmárokhoz, tudósokhoz  köthető helyszínek (Szabó Gyula, Gyurkovits Ferenc, Csontváry Kosztka Tivadar, az általa nem említett Bacskai Béla, B.S. Timrava, Božena Nemcová, Ján Čaplovič, Kármán József, Kubinyi Ferenc, Badinyi-Jós Ferenc, Ráday Pál, Balassa Bálint, Petényi Salamon, Mikovínyi Sámuel ..), történelmi csaták helyszínei (losonci ütközet, várostromok), helyi galériák (Divény), stb.

 

 

A nemzeti kulturális emlékek tekintetében Nógrád területén 326 van nyilvántartva (a losonci járásban 132, a nagykürtösiben 111, a gyetvaiban 56, a poltáriban 27).  települési viszonylatban a listát Losonc vezeti 59 emlékkel. Majd Kékkő 37, Végles 19, Hrinyová 15, Gács 10, Ábelfalva 8, Gyetva 7, Divény 6, Dacsólám 6, Fülek 5, Málinec 5, Alsósztergova, Szklabonya, Videfalva, Detvianska Huta, Divényoroszi, Szuhány és Szenna 4-4  helyszínnel következik. Természetesen még lehetne folytatni a felsorolást.

 

 

Jozef Klinda nagyon pontosan rámutatott, hogy ahhoz, hogy az idegenforgalom, a turizmus jelenléte emelkedjen, először is listára kell venni mindazt, ami a területen található. Azután ki jkell elölni egy „törzset”, törzsútvonalat, amely az alapját fogja képezni a közelebbi-távlat turisztikai fejlesztéseknek. Nógrádban ezt a Divény – Gács  – Losonc – Fülek  vonal  kiépítése jelentené. Nem önállóan, hanem egységben működtetve. Erre kapcsolódnának rá a „mellékágak” és „levelek”.

 

 

Az előadásból kiemelt néhány részlettel talán sikerült érzékeltetni, hogy nem elég tudni, hogy mivel, milyen értékkel rendelkezünk, de azt be is kell tudni mutatnunk. Már ha van igény arra, hogy az idegenforgalom területén előbbre lépjünk.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.