Jubilált a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete, amely megalakulásának 20. évfordulóját Érsekújvárott háromnapos találkozóval, benne a Tudás tárháza: könyvtár a neved? szakmai konferenciával ünnepelte.

 

Mint az a találkozó tájékoztatójában olvasható, a

 

konferencia alkalmat ad arra, hogy egy adott közösség együtt ünnepeljen. Jelen esetben a könyvtáros szakmát. Ezen túl a találkozás segíti az emlékezést. Jóleső érzés lehet egymás társaságában felidézni az elmúlt 20 esztendő élménydús, szakmailag hasznos találkozóit. Lehetőséget teremt az eddig tevékenységet felvázolására, eszmecserére, hozzásegít új célok, feladatok megfogalmazásához, jövőkép felvázolásához.“

 

 hirdetes_810x300  

 

A találkozó egyik meghívott résztvevője Nagy Hajnal, a losonci Nógrádi Könyvtár munkatársa elmondta, a konferencián a besztercebányai kerületből a losonci könyvtárat 3, a rimaszombatit 2 könyvtáros képviselte. A konferencia teljesítette a bevezetőben is idézett elvárásokat, alkalmuk volt arra, hogy ismerkedjenek véleményt cseréljenek az ország déli járásainak könyvtárosaival.

 

 

Nagy Hajnal a szervezet megalakulása óta segíti az Egyesület munkáját. A könyvtárosi hivatás iránti elkötelezettségért az eddig végzett szakmai tevékenységért, amellyel hozzájárult a felvidéki magyar közösség szellemi életének fellendítéséhez, az olvasáskultúra fejlesztéséhez, a konferencián elismerő oklevelet vett át.

 

 

A konferenciát Roncz Melinda, az Egyesület titkára és levezető elnöke nyitotta meg. Köszöntötte azt Rigó Konrád, a Szlovák Kulturális Minisztérium államtitkára is, aki kiemelte a könyvtárak fontosságát az ország kulturális életében és a művelődésben. Megosztotta üdvözlő gondolatait a jelenlévő könyvtárosokkal Klein Otokár, a vendéglátó Érsekújvár polgármestere, a konferencia védnöke, Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, Muzsla polgármestere, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke, Hodossy Gyula, Zsok Gizella, az egyesület alapító tagja, egykori elnöke valamint Kecskés Ildikó, a szervezet elnöke az érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár szaktanácsadója.

  

 

A konferencia gerincét szakmai előadások képezték, előadói hazai és magyarországi szakemberek voltak. A teljesség igénye nélkül szó esett a könyvtárosok hatásköréről, az informatika híd szerepéről, a magyarországi olvasási és könyvtárhasználati szokásokról, az olvasásról mint olyanról, könyvtárhasználati szokásokról, a könyvtárról mint közösségépítő térről. Továbbá a szlovákiai magyarlakta terület településeinek könyvtárairól, a határon túli könyvtárosok képzési lehetőségeiről a Magyar Könyvtárosok Kárpát-medencei hálózatának támogatásával, és nem utolsó sorban az ösztöndíjprogramokról is.

 

 

Több hónapos előkészület után a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete 1999. június 4-én Losoncon alakult meg. Alapító elnöke Halász Péter volt, aki így emlékezett:

 

„1999-ben, tíz évvel a bársonyos forradalom után tapasztalható volt egy bizonyos éhség a szakmai összefogás és a folyamatos tapasztalatcsere iránt. A Kassai Megyei Könyvtár akkori meghatározó személyisége, Kolivosko István invitált egy losonci könyvtáros találkozóra, ahol végre rátaláltam olyan kollégákra akik lelkesek voltak. Duray Éva fogadott minket, s az a benyomás alakult ki bennem, hogy a néhai Kulcsár Mária a kezdeményezője a szlovákiai magyar könyvtárosok összefogásának.”

 

A szervezet I.  Országos Találkozójának 2004. novemberében Komárom adott otthont.

 

 

Puntigán József

Felvételek: Nagy Hajnal, Losonc

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!