A losonci Phoenix Lutetia Polgári Társulás idei harmadik városnéző sétáján a város neves építésze, a 110 éve született Winkler Oszkár losonci épületeivel ismerkedtek meg annak résztvevői. A sétát Böszörményi István nyugalmazott tanár, helytörténész vezette.

 

 

A sétálók az egykori losonci Állami Gimnázium (ma Kármán József Alapiskola és Óvoda) épülete előtt találkoztak. Nem véletlenül, hiszen itt, ebben az  épületben a gimnázium magyar szakán végezte középiskolai tanulmányait. 1927-ben Scherer Lajos osztályában érettségizett. Rajztanára Gerő Gusztáv, festőművész volt. Egyébként Zólyomban született, ugyanott, ahol a séta napján, csak 465 évvel korábban Balassi Bálint költő is.

 

 hirdetes_300x300  

 

Winkler Oszkár a funkcionalista építőművészet megteremtője és képviselője volt, mellyel egy új, Losoncon addig nem látott, a németországi Bauhaus iskola hatásara kialakított építészeti stílust hozott a városba. Épületeit az egyszerűség, a sima falfelületek, az átgondolt belső elrendezés jellemezte. Főleg orvosoknak, ügyvédeknek és állami megrendeléseknek tett eleget.

 

 

Mindebből bőven láthattak a résztvevők. Átélve a séták során gyakran tapasztalt érzést, hogy általuk ismert épületekre csodálkoztak rá, hogy az valójában az építész tervei alapján készült. A séta során érintett első épület a Kubinyi-tér szomszédságában a Ráday-utcában található. Külső jegyei a nagy ablakok, a beépített erkély és bejárat, a háztatást szolgáló tetőtér.  Maga az épület láthatóan nincs a legjobb állapotban, csak remélni lehet, hogy tulajdonosa rendbe teszi.

 

 

Winkler munkája a Hviezdoslav utcai, a korosabb városlakók által ismer pionírház, mely annak ellenére, hogy jelenlegi tulajdonosa felújította, megőrizte a winkleri építészeti vonásokat.

 

 

Nem is olyan távol tőle a Banšell utcai kereszteződésben áll a talán legnagyobb lakóház, melyet tervezett. Akkori megrendelője kérésnek eleget téve az épület két emeletét egy, amolyan fél harmadik emelet zárta, amelyet a tetőterében alakított ki.

 

 

Nem ez az egyedüli olyan sarokház, amelyet tervezett. Ilyen található az utca végén, a Kisfalusi-úti kereszteződésben – kettő is. A Vasúti utcában, a Rázus utca és a Nógrádi utca kereszteződésében.

 

 

Közben arra is jutott idő, hogy pl. a Jókai utcában a szecesszió néhány jellegzetes épületéről is szó essen. Az egykori neves zománcozó gyár tulajdonosai, Rakottyay György és fia Rakottya Gyula itt építették fel házaikat. Az egyik várja sorsa jobbra fordulását, a másik a városi bölcsőde otthona, amelyet ismereteim szerint a közeljövőben fognak felújítani.

 

A séta nem tért ki Apátfalvára, ahol a mai vasúti felüljáró mögötti máig álló, az elmúlt években felújított munkáslakásokat tervezett.

 

 

Losonci tervei közül a legjelentősebbek közé tartozik a mai Zólyomi úton felépített Heksch-bérház, amely az első háromemeletes lakóház volt a városban. Fölszinti részében üzletek találhatóak, tetőre a háztartásokat szolgálta, pl. a ruhák szárítására.

 

 

A séta nem hagyta, hagyhatta ki a lakóházát sem, melyet a mai Dekréta Matejovie utcában épített fel 1948-ban. Ez a belső berendezésével egyetemben a késői funkcionalizmus kiemelkedő alkotása. A házról és a családhoz főleg Winkler Oszkár özvegyéhez fűződő szoros kapcsolatáról Szabó Kinga mesélt. Bemutatva a ház belsejét, helyiségeinek átgondolt, logikusan összefüggő elrendezését. Azt is, hogy az özvegy megőrizte a ház eredetiségét. Berendezésének néhány bútora jelenleg a Városi múzeum kiállításán került elhelyezésre.

 

 

A közelében, az egykori katonai laktanya (25. gyalogezred) területén épült fel az akkor még magyar tannyelvű Építőipari Szakközépiskola, ahol 1958-tól korai haláláig tanított. Az iskola 2006. október 6-án vette fel Winkler Oszkár építészmérnök nevét. A főbejárat előterében ekkor leplezték le az emléktábláját. Alkotója az iskola volt diákja, Mag Gyula szobrászművész. Szövege: „Architekt / Oskar / Winkler / műépítész / (1909-1970)”. A felirat felett bronz arcportréja látható.

 

 

A vele átellenben lévő városligetben 1945. október 28-én adták át az általa tervezett elesett szovjet hősök emlékművet. Ugyancsak a nevéhez fűződik az Új zsidó temetőben 1951-ben felavatott Holokauszt emlékmű.

 

 

Épülete áll a Lehár utcában is, melyben ma a Szociális Biztosító székel. Vele szemben alakították ki a Városi Kórház épületegyüttesét, melyek tervezésében (bejárati és gazdasági szárnya, valamint a sebészeti pavilon) V. Houdek mérnök társaságában aktívan részt vett.

 

 

A város kulturális életének talán legismertebb helyszíne a mai B.S. Timrava Színház, az egykori kultúrotthon, a Poľana Üzemi Klub, melyet 1963-ban tervezett apátfalusi textilüzem megrendelésére. Hasonmása Füleken épült fel, ahol egy második emeletet is kapott.

 

 

Nem nagyon ismert, hogy ő tervezte a mai Masaryk utcában felépített Kalmár vendéglőt és családi lakóházat (1939–1941), amely korának egyik legismertebb étterme, magyar vonatkozású események színhelye volt, ahol számos neves vendég megfordult.

 

 

A séta az egykori református temetőben található sírjánál ért véget. Saját kívánságára itt helyezték örök nyugalomra. Síremléke egyszerű, fekvő, szürke márványlap, amit kollégája, Ivan Kuhn tervezett.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!