A megszokott időponttól néhány nappal később, de nagyon gazdag programmal emlékeztek meg Persén a település legnevesebb személyiségéről, Bacskai Béla, festőművészről.

 

Persén született, Guszonán 1980. november 7-én hunyt el váratlanul. Kérésének eleget téve szülőfalujában helyezték örök nyugalomra.

 

 

 hirdetes_810x300  

A program hagyományos módon a temetőben lévő sírjának megkoszorúzásával kezdődött. Itt Nagy Gábor polgármester köszöntötte a jelenlévőket, akik közül nem kevesen a környékbeli településekről érkeztek. Nem véletlenül, hiszen életében Losoncon, Füleken, Egyházasbáston, Guszonán is festett. Szerette a nógrádi és gömöri tájat. Egyik tanítómestere a Losoncon élő Szabó Gyula volt.

 

 

 

Útban a kultúrház felé a résztvevők megtekinthették a település új tanösvényét, amelynek hét táblája van. Az egyik a Perse határában elvégzett ásatásokat mutatja be, melyeket 1941-48 és 1948-1954 között végeztek. A persi avar-szláv temető egyike a Kárpát-medence leggazdagabb 17. századi temetőinek, 143 sírhelyet tártak fel.

 

A további táblák a környék geológiai érdekességeit, a sport- és kulturális életét, néprajzi múltját, Bacskai Bélát és szülőházát valamint a katolikus templomot és a kultúrházat mutatják be. A tanösvény néhány napja készült el.

 

 

 

A mostani megemlékezés második része a kultúrházban zajlott, melyet telt nézőtér előtt a képviselőtestület tagja Kovács Tímea vezetett. Nagy Gábor örömmel állapította meg, hogy régen gyűltek össze ennyien. Megjegyezve, hogy jó lenne, ha ez a jövőben is így lenne.

 

Kovács Tímea, Nagy Gábor

 

 

A műsort Titton Viktória, a füleki vármúzeum igazgatója nyitotta meg, aki rövid előadásban Bacskai Bélát és festészetét mutatta be. Hangsúlyozva, hogy jelentősége, főleg az akvarell terén messze túlmutat a nógrád és gömör területén.

 

Titton Viktória

 

Ezután egy egyórás, szabadon szerkesztett mese következett Agócs Gergely zenész, etnográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa előadásában. A legtöbben a Fölszállott a páva című népzenei verseny zsűri tagjaként ismerik.

 

2018-ban a Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazták sokrétű munkásságát. Ifjúkorát Füleken töltötte, ahol a tanulmányait is elkezdte. Perséhez is kötik családi gyökerek. Fellépését kedvenc hangszerén, a dudán eljátszott dalcsokorral zárta, megemlékezve a hangszer persi képviselőiről is. A helyiek nem feledkeztek meg a napokban betöltött kerek életjubileumáról sem. Édes tortát és finom nedűt vihetett haza.

 

Agócs Gergely

 

 

Ezután a füleki Hámor Márton (harmonika) és a sávolyi Agócs Sándor (tárogató) közös műsorát láthatta és hallhatta a közönség. Mindketten a régió ismert és kedvelt zenészei közé tartoznak.

 

Hámor Márton, Agócs Sándor

 

A műsort Fazekas Bence (hegedű) és Lenka Polláková (zongora) komolyzenei koncertje zárta. Fazekas Bence Perséről származik. Zenei tanulmányait Füleken kezdete, a kassai konzervatóriumban folytatta, számos mesterkurzuson vett részt. Fiatal kora ellenére közkedvelt zenész. Jelenleg a besztercebányai zenei főiskola mesterképzésének utolsó évfolyamát végzi, ugyanakkor a Kassai Állami Színház koncertmesteri-helyettese is.

 

Lenka Polláková a kassai Állami Konzervatórium végzettje, jelenleg a Pozsonyi Zeneakadémia diákja. Rendszeres résztvevője mesterkurzusoknak, melyeken neves előadókkal lép színpadra. Mostani bemutatkozása is lélekemelő szépségű volt.

 

Fazekas Bence, Lenka Polláková

 

A rendezvény részét képezte a Kultúrházban Bacskai Béla alig ismert alkotásaiból összeállított kiállítás. Ezen több olyan mű szerepel, melyek eddig még nem voltak kiállítva.

 

 

 

 

Nagy Gábor polgármester elmondta, hogy jövőre kerek évfordulók jegyében emlékeznek majd Bacskai Bélára. Addigra teljesen megújul a kultúrház, a festőművész szülőháza is. Tervezve van egy, a település múltját és jelenét összefoglaló falumonográfia kiadása, és a tanösvény kibővítése is.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.