Klára
  • HUF: 394.91
  • USD: 1.03
  • 20 °C
  • 31 °C

Hirdetés (X)

Események

Helytörténet testközelben Nógrádból

750 oldalon több mint 60, Nógráddal foglalkozó munka jelent meg.

Úgy öt évvel ezelőtt helyi kezdeményezésre a Nógrád északi részén, Poltár közelében található zsáktelepülésről ,Várkútról (Hradište) indult útjára egy mozgalom, amely a helytörténészek összefogását tűzte ki céljául. Kezdeményezője a településről származó Mišo Šesták volt, aki akkor talán nem is sejtette, milyen sikere lesz.

 

 

Nógrád történelmének barátai (Priatelia histórie Novohradu) névvel polgári társulást hozott létre, amely felvállalta, hogy  a késő ősszel megtartott élő találkozók megszervezése mellett könyv, könyvek formájában is közzéteszi az arra érdemes helytörténeti munkákat.

 

Mišo Šesták

 

Az érdeklődés növekedését jelzi, hogy az elmúlt évben beérkezett történelmi tanulmányok két vaskos kötetben fértek csak el. A 750 oldalon több mint 60, Nógráddal foglalkozó munka jelent meg. Figyelemre méltó üzleti érzékre vall, hogy a második kötetet csak azok kaphatták meg, akik részt vettek/vesznek a találkozókon, ill. anyagilag hozzájárultak a kiadás költségeihez.

 

Illés Gábor

 

A találkozók iránti érdeklődés kinőtte a várkúti kultúrház méreteit, ezért 2019-ben annak már a losonci Városi Múzeum (egykori Városháza) díszterme adott otthont. A váltásra azért is szükség volt, mert a szervezők és támogatóik egy helytörténeti versenyt is meghirdettek alap- és középiskolások részére, melynek eredményhirdetésére is ekkor került sor.

 

Számomra nem volt annyira meglepő, hogy ebben a magyar nyelvű iskolákból gyakorlatilag senki sem vett részt. A szlovák iskolákból is csak inkább azok és onnan, ahol voltak (és vannak) megfelelő elhivatottsággal és tudással rendelkező pedagógusok, akik ösztönözni tudják és tudták a tanulókat és diákokat a kutatásra, az írásra.

 

 

Mindkét rész számos értékes tanulmányt tartalmaz, melyet s szerkesztők összesen öt részre osztottak. Szakmai tanulmányok, Emlékek és egyéb, Iskolaügy, iskolák és oktatók, Bonus, Nógrád a korabeli sajtóban.

 

Inkább csak szemezgetve az írásokban néhány számomra érdekesebb téma: Lónyabánya a bronzkorban (Vladimír Mitáš), Czóbel Károly, Losonc első rendőrkapitánya (Štefan Chrastina), A Vörös Hadsereg támadása, harci események és a csehszlovák-magyar határ védelme 1919-ben a kékkői járásban (Jozef Ševčík), Füleki roma zenészek és  zenekarok (Illésházy Gábor), Román repülősök Közép-Szlovákia fölött 1944-1945 (Pavel Mičiniak), Az utolsó kékkői grófnő (Jarosalv Hanko), Kút a gácsi várkastélyban (František Radinger), A losonci református gimnázium a 17-18. században (Böszörményi István), A losonci tanítóképző intézet 50 éve 1869-1919 (Mária Adamová), Nógrád a pestbudai emlékezetben 1861-1870 (Mišo Šesták, Norbert Adamove).

 

Mária Adamová

 

A kötet losonci és várkúti bemutatása után a szerkesztők előadás sorozat keretében mutatják be azokat. A füleki Vármúzeum által jegyzett, a Füleki Városi Könyvtárban megtartott találkozón ezen felül két előadás is elhangzott.

 

,

A múzeum munkatársa, Illés Gábor a kötetben megjelent írását, a füleki roma zenészeket és zenekarokat mutatta be. A losonci Mária Adamová pedig egy, a polgári társulás és Miloš Hric könyvkiadó gondozásában megjelent könyvét, melyben 1849. augusztusi tragédiáját mutatta be Losonc a félelem és borzalom lángjai között címmel.

 

A nagyon szépen szerkesztett kisméretű könyv 13 fejezetben első ízben foglalja össze a város legtragikusabb eseményét szlovák nyelvben. A magyar nyelvű összefoglaló Böszörményi István munkája. A találkozó zárásaként Titon Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója köszönte meg az előadásokat és a részvételt. Az arra igényt tartók pedig Mišo Šestáktól átvehették a helytörténeti munkákat tartalmazó kötetet, ill. megvehették a társulás által kiadott egyéb könyveket is.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket