Úgy öt évvel ezelőtt helyi kezdeményezésre a Nógrád északi részén, Poltár közelében található zsáktelepülésről ,Várkútról (Hradište) indult útjára egy mozgalom, amely a helytörténészek összefogását tűzte ki céljául. Kezdeményezője a településről származó Mišo Šesták volt, aki akkor talán nem is sejtette, milyen sikere lesz.

 

 

Nógrád történelmének barátai (Priatelia histórie Novohradu) névvel polgári társulást hozott létre, amely felvállalta, hogy  a késő ősszel megtartott élő találkozók megszervezése mellett könyv, könyvek formájában is közzéteszi az arra érdemes helytörténeti munkákat.

 

 hirdetes_300x300  
Mišo Šesták

 

Az érdeklődés növekedését jelzi, hogy az elmúlt évben beérkezett történelmi tanulmányok két vaskos kötetben fértek csak el. A 750 oldalon több mint 60, Nógráddal foglalkozó munka jelent meg. Figyelemre méltó üzleti érzékre vall, hogy a második kötetet csak azok kaphatták meg, akik részt vettek/vesznek a találkozókon, ill. anyagilag hozzájárultak a kiadás költségeihez.

 

Illés Gábor

 

A találkozók iránti érdeklődés kinőtte a várkúti kultúrház méreteit, ezért 2019-ben annak már a losonci Városi Múzeum (egykori Városháza) díszterme adott otthont. A váltásra azért is szükség volt, mert a szervezők és támogatóik egy helytörténeti versenyt is meghirdettek alap- és középiskolások részére, melynek eredményhirdetésére is ekkor került sor.

 

Számomra nem volt annyira meglepő, hogy ebben a magyar nyelvű iskolákból gyakorlatilag senki sem vett részt. A szlovák iskolákból is csak inkább azok és onnan, ahol voltak (és vannak) megfelelő elhivatottsággal és tudással rendelkező pedagógusok, akik ösztönözni tudják és tudták a tanulókat és diákokat a kutatásra, az írásra.

 

 

Mindkét rész számos értékes tanulmányt tartalmaz, melyet s szerkesztők összesen öt részre osztottak. Szakmai tanulmányok, Emlékek és egyéb, Iskolaügy, iskolák és oktatók, Bonus, Nógrád a korabeli sajtóban.

 

Inkább csak szemezgetve az írásokban néhány számomra érdekesebb téma: Lónyabánya a bronzkorban (Vladimír Mitáš), Czóbel Károly, Losonc első rendőrkapitánya (Štefan Chrastina), A Vörös Hadsereg támadása, harci események és a csehszlovák-magyar határ védelme 1919-ben a kékkői járásban (Jozef Ševčík), Füleki roma zenészek és  zenekarok (Illésházy Gábor), Román repülősök Közép-Szlovákia fölött 1944-1945 (Pavel Mičiniak), Az utolsó kékkői grófnő (Jarosalv Hanko), Kút a gácsi várkastélyban (František Radinger), A losonci református gimnázium a 17-18. században (Böszörményi István), A losonci tanítóképző intézet 50 éve 1869-1919 (Mária Adamová), Nógrád a pestbudai emlékezetben 1861-1870 (Mišo Šesták, Norbert Adamove).

 

Mária Adamová

 

A kötet losonci és várkúti bemutatása után a szerkesztők előadás sorozat keretében mutatják be azokat. A füleki Vármúzeum által jegyzett, a Füleki Városi Könyvtárban megtartott találkozón ezen felül két előadás is elhangzott.

 

,

A múzeum munkatársa, Illés Gábor a kötetben megjelent írását, a füleki roma zenészeket és zenekarokat mutatta be. A losonci Mária Adamová pedig egy, a polgári társulás és Miloš Hric könyvkiadó gondozásában megjelent könyvét, melyben 1849. augusztusi tragédiáját mutatta be Losonc a félelem és borzalom lángjai között címmel.

 

A nagyon szépen szerkesztett kisméretű könyv 13 fejezetben első ízben foglalja össze a város legtragikusabb eseményét szlovák nyelvben. A magyar nyelvű összefoglaló Böszörményi István munkája. A találkozó zárásaként Titon Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója köszönte meg az előadásokat és a részvételt. Az arra igényt tartók pedig Mišo Šestáktól átvehették a helytörténeti munkákat tartalmazó kötetet, ill. megvehették a társulás által kiadott egyéb könyveket is.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!