A losonci  Galéria Üzletközpontban másodízben rendezték meg a regionális termékek vásárral egybekötött kiállítását, melyen Nógrád, Gömör-Kishont, Hont, Polyána, Felső-Garammente, Garam mente kézművesei és azon vállalkozói vettek részt, akik valamelyik területen elnyerték a regionális termék védjegyét.

 

 

A rendezvényt Losonc városa, a Nógrádi Múzeum és Galéria, a Nógrádi Művelődési Központ és a Neogradiensis Eurorégió készítették elő. Utóbbi a felelőse a regionális termék védjegy odaítélésének is.

 

 hirdetes_300x300  

 

Nem változott a rendezvény azon célja, hogy bemutassa a régiókban tevékenykedő, hozzáteszem egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vállalkozók és kézművesek, elődeink hagyományait megőrző termékeit.

 

A regionális védjegy garantálja a minőséget, szépséget és az eredetiséget is. Az előző évhez képest nagyobb volt a kínálat, beleértve a kibővített kulturális programot, melyben sajnos az idén sem kaptak helyet magyar népművészeti csoportok.

 

 

Az idei kínálatban előkelő helyet foglaltak el az élelmiszerek, a házilag készült pogácsák, kalácsok, rétesek,  kenyerek, lekvárok, tökmag, berkenyéből készült termékek stb. A legnépszerűbb alapanyag az idén is méz és az ebből készült termékek voltak, a propolisztól kezdve a mézes borokig.

 

 

Sokan kóstolták a chili paprikából készült csípős és még csípősebb krémeket, befőtteket. Alapanyagát, a világ számos pontjáról beszerzett magvakból a divényi chili farmon termesztik. A tulajdonosa kérdésemre elmondta, hogy már saját „magbankja“ van, melye iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Csakúgy, mint a termékei iránt, melyeket kistermelői üzletekben értékesít.

 

 

Nem maradtak el a kozmetikai készítmények, a szappanok, samponok, illatszerek és a háztartásba készült termékek sem, mint a kerámiák, textíliák, táskák, ruhák, égetett agyagból, fából, bőrből és gyapjúból készült  tárgyak.

 

 

A még csak közelgő Húsvétot is idézték a hímes tojások, melyet Benko Tünde (Síd) hozott a vásárba. A tárgyalkotó népművész termékeit már messze a régió határain kívül is  ismerik. Tudását örömmel adja tovább úgy pedagógusi munkájában, mint a különböző rendezvényeken. Fontosnak tartja, hogy a népművészetet megszerettesse a fiatalok körében.

 

 

Munkáját számos elismeréssel jutalmazták. 2006-ban megkapta a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete Dr. Zólyomi József – Nagy Palóc-díját. A Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztere 2006-ban Pro Cultura Hungarica díjjal tüntette ki. Festett tojásaiért 2018-ban nyerte el a Nógrádi Regionális Termék védjegyet.

 

 

Szépséges alkotásaiból a napokban nyílt kiállítás a füleki Városi Honismereti Múzeum galériájában, melyen népdalénekes leánya ,Kovács-Benko Fruzsina Borbála is fellépett.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.