Hamvazószerda után néhány nappal búcsúztatták a farsangot Losoncon. Ki-ki hangulata szerint vett részt rajta, örömében vagy bánatában, szűkebb-tágabb körben elemezgetve az előző napi választások eredményeit. A politika, s így a választás hivatalosan ugyan nem kapott helyet a programban, de a személyes beszélgetésekben, a  hangulatban megjelent.

 

 

A 10. alkalommal megtartott program nem tartalmazott újdonságokat, látogatottsága is átlagos volt. Hagyományosan részét képezte a kolbászkészítő verseny, mely két részből állt. A helyszíni kolbászkészítésben (ehhez a rendezők biztosították az alapanyagot) négy 3-5 tagú csapat vett részt. Lehetőség volt odahaza készített kolbásszal is benevezni, de ebbe a versenybe sem sokan kapcsolódtak be. A verseny kiértékelése után a résztvevők meg is kóstolhatták a legjobb termékeket.

 

  hirdetes_300x300   

 

A kulturális programban a régió ismert szlovák csoportjai vettek részt (Ipeľ, Radosť – Losoncról, Hriňovčan Herencsvölgyről (Hriňová)). A program zárásaként a közreműködésükkel temették el a nagybőgőt, s ezzel együtt bezárták az idei losonci farsangi időszakot.

 

 

Ugyancsak volt hagyományos nyilvános disznóvágás is, pontosabban annak egy része, hiszen az „áldozatot“ már pörkölten, kibelezve hozták a galsai farmról. A feldarabolásánál a műsorvezető megpróbálta rekord megdöntésére rávenni a mészárosokat, de a munka az erre meghatározott 5 percnél jóval tovább tartott.

 

,

A farm munkatársai elérhető „népi“ áron kínálták termékeit. Kérdésemre elmondták, hogy állattartással foglalkoznak, s a hústermékeket maguk készítik és forgalmazzák. Jelenleg ugyan még csak néhány üzletbe szállítanak, de folyamatosan növekszik az érdeklődés irántuk.

 

 

Mint néhány nappal korábban a Galéria üzletközpontban itt is jelen voltak termékeikkel a kézművesek. A vásáron házi készítésű süteményeket, főleg fából és textilből készített termékeket, valamint illatszereket lehetett látni és kapni.

 

 

A gyerekeket a piactér közepén felállított kézi körhinta, libikókák, játékok várták. Készítőjük, működtetőjük a füleki Zupkó László sokadszor járt a rendezvényen. Más jellegű hinták, festett kerámiák, festett bögrék, lufik  stb. várták a gyerekeket és szüleiket a piaccsarnok előtti téren.

 

 

A piaccsarnok emeleti részében a Losonci Szabadidő Központ arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal várta a fiatalokat.

 

 

A rendezvény belépője tartalmazott fánkot és teát, s egyben tombolajegy is volt. Utóbbit a záró program keretében sorsolták ki.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.