Losoncon hétfőn még nem mindegyik kereskedő és üzlet élt az újranyitás lehetőségével. Ezt abból lehetett leginkább lemérni, hogy a reggeli utcabejárásom során csak néhány helyen láttam új sorokat.

 

Ezek egyike a város csaknem egyetlen rövid- és méteráru üzlete (a másik az egyik üzletközpont emeletén van, az zárva maradt), amely reggel 8.00-kor nyitott. Ahogy az ismerőseim elmondták, a legtöbben a szájmaszkhoz szükséges gumit keresték.

 

 

 hirdetes_810x300  

A tőle nem messze lévő, főleg háztartási eszközöket, de virágot is árusító üzlet már szombaton is nyitva volt, minimális érdeklődés mellett.

 

A város főutcáján az eddigiek mellett csak az egyik mobiltelefon szaküzlet nyitott ki, ahol betartották a rendelkezéseket, így nem volt meglepő, hogy folyamatosan várakoztak előtte az emberek. A városközpont két legnagyobb üzletközpontjában nem volt érdemi változás. Mindkettőben van villamossági szaküzlet, de egyik sem nyitott ki.

 

 

Az egyik legnépszerűbb üzletközpontban az eddigi megszokottól eltérően csak bevásárlókocsival lehetett belépni, de természetesen a szájmaszk sem hiányozhatott. Ottlétemkor mondhatnám telt ház volt, de mindenkit beengedtek. Egy másik élelmiszerüzletben kötelező volt a kesztyű viselete. Egy harmadikban ezt csak a gyümölcsök és a zöldségek válogatásának kellett használni.

 

 

Losoncon eddig két személynél állapítottak meg fertőzést. A losonci válságstáb hétfői jelentése szerint a városban 208 lakos volt kötelező karanténban. A Regionális Közegészségügyi Hivatal  (Regionálny úrad verejného zdravotníctva) folyamatosan ellenőrzi, hogy komolyan veszik-e az előírásokat. Ezek megszegéséért három ízben szabtak ki 250 eurós büntetést.

 

A cégjelzést töröltem …

 

A városi hivatal illetékesei arról is döntöttek, hogy higiéniai és epidemiológiai előírások szigorú betartása mellett újra megnyitják a hulladékgyűjtő központot. A városi önkormányzat határozatot hozott arról is, hogy gépjárművekkel tisztítja és fertőtleníti a város járdáit és utcáit. Ehhez kapcsolódóan megtisztítja az artézi kutak környezetét, a városi tömegközlekedés megállóit és a lócákat is.

 

A losonci Városi Hivatal felvétele

 

A városi hivatal arról is tájékoztatott, hogy április 1-től kezdve a hatáskörébe tartozó iskolákban és óvodákban visszavonásig felfüggeszti az étkezési költségek térítését. A márciusban kifizetett összegek a számlán maradnak, s az iskolai év végén lesznek elszámolva. Az iskolai oktatás vagy online formában történik vagy munkalapokkal, melyek széthordásában a kommunikációs központ munkatársai is segédkeznek.

 

Valakiket zavart a hinták lezárása … széttépték

 

Felhívták a lakosok figyelmét arra is, hogy a szülők elektronikus módon írassák be gyermekeiket az első osztályba. Személyesen csak akkor lehet, ha elektronikus módon nincs rá lehetőségük, s azt is csak a higiéniai előírások betartásával. A beiratkozás április 15-től 30-ig lesz. Valamennyi iskola két napot határozhat meg, amikor a gyerekek jelenléte nélkül a szülők személyesen írathatják be az iskolába gyermekeiket.

 

A posta előtt is várakozni kellett.

 

A városi kórház bejáratnál sátrat állították fel, ahol ellenőrzik az oda igyekvő betegeket. Ma tapasztaltam azt is, hogy a fogorvosok csak a sürgős eseteket látják el, a többi kezelést meghatározatlan időre lemondták.

 

 

A losonci Nógrádi Könyvtár a közeli napokban élő közvetítéseket tervez. A felkért tanárok, színészek meséket, novellákat fognak felolvasni. Nem mellékesen magyar nyelven is. Lesznek érdekes kézműves foglalkozások is. A közvetítések pontos időpontjáról a könyvtár Facebook oldalán lehet tájékozódni.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.