A Divény (Divín) és Lónyabánya határában lévő népszerű rózsaszállási (Ružiná) víztározó leengedése után márciusban a Losonc melletti ladói mesterséges víztározó vizét is leengedték.

 

A rózsaszállási tározó a régió leglátogatottabb turisztikai központja volt, amelyet a fürdőzés lehetősége mellett a vízisportok kedvelői is előszeretettel kerestek. Partján a hétvégi házak mellett több vendéglő, étterem, szálloda is felépült.

 

 

 hirdetes_810x300  

Mindkét víztározó már régen megérett a javításra. A lakosok ugyan megértéssel fogadták a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat döntését, de egyúttal tudatosítaniuk kellett azt is, hogy a munkálatok tervezett befejezéséig (1–1,5 év) nélkülözniük kell a tározók vizét és szolgáltatásait.

 

 

A víztározók medre ugyanakkor látványosság lett, ahová egyre többen mennek nézelődni. A ladói víztározó az elmúlt napok meleg időjárásának eredményeként már csaknem teljesen kiszáradt, mindössze a tározót tápláló Tugár-patak medrében és annak egy kis mellékágában folyik víz.

 

 

A losonci városi hivatal tájékoztatása szerint a ladói víztározó felújítása 1 360 743 euróba fog kerülni. Az önkormányzat határozott szándéka, hogy bővítsék a helyszín idegenforgalmi látogatottságát és azok minőségét.

 

 

A 26.2 ha területű létesítmény több éves építkezés után 1966-ban készült el, s hamar népszerű kirándulási és fürdőzési hellyé vált. Annál is inkább, mert a városban és környékén nem voltak hasonló lehetőségek.

 

 

Az egyik cél egy üdülőközpont kialakítása volt, a partközeli erdőben engedélyezték hétvégi házak építését is, de eziránt nem volt nagy érdeklődés, így abbamaradt. Elkészült egy csárda is, amely azóta is működik és rendezvények megtartására is alkalmas, népszerű hely. A tavat a halászok is birtokba vették. Néhány évig a Gőzmalom melletti halneveldében tenyészetett halakat engedték bele, de az elmúlt években a Városliget tavában nevelt halakat is ide hozták.

 

 

Elkészült egy homokos-köves alapú autók számára is használható idevezető út is, amely a Losonci Fürdőbe vezető útról volt elérhető. Állapota a mai napig nem változott. A Gácsi út melletti mezőn, ill. az akkor még lakott Gőzmalomba vezető aszfaltozott úton keresztül is könnyen elérhető volt. Ezeket főleg a Gácsra vezető főút mellett felépített Irtványosi lakótelepek lakosai használták ki.

 

 

A tó vizének minősége azonban folyamatos romlott, főleg azon okból, hogy Gács és környékének falvai a szennyvizet egyenesen a patakba vezették be. Ez csak a gácsi tisztítóállomás átadása után változott meg, de addigra a tó mint fürdőző helye megszűnt létezni, csak saját felelősségre lehetett benne fürödni.

 

 

A városi önkormányzat viszont a terület kiépítésében látott fantáziát, így néhány éve elkezdte fejleszteni a tónak az erdő közé eső területet. Elkészült egy gyaloglásra és kerékpározása alkalmas erdei sétány, sportpályák, büfé, lócák, asztalok, tűzrakó helyek stb.

 

 

A mostani felújítás egyik fontos célja, hogy megtisztítsák a tó vizét, valamint sportolásra is alkalmassá tegyék a víz felületét. Cél egy új idevezető út kiépítése is.

 

 

A tó környéke jelenleg is vonzza a látogatókat. A hétvégén számos kisebb-nagyob csoport piknikezett a tó partja, ill. a Tugár-patak mellett. A tó mellett vezető sétányokat nagyon sokan használták sétára, túrázásra. Gyalogosan vagy kerékpáron. Nyitva tartott a büfé is, ahol frissítőket lehetett vásárolni.

 

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.