Több évnyi várakozás után a losonci Városligetben megnyílt a STRAND nevet kapott játszótér és pihenőhely. Előbbi a 14 év alatti gyermekeknek, utóbbi a felnőtteknek nyújt szórakozási és pihenési lehetőséget.

 

 

A játszóteret a mai igényeknek megfelelő játékelemekkel látták el, amelyből nem hiányoznak a gondolkodásra késztető interaktív elemek sem. Ezek teljes mértékben teljesítik a 2020. január 1-én életbe lépett, a játszóterek biztonságára vonatkozó törvény előírásait is.

 

  hirdetes_300x300   

Az átalakítás során gondoltak a szülőkre, nagyszülőkre is. Számukra az egykori strand medencéje mellett hangulatos pihenőhelyet alakítottak ki, de a játszóelemek mellett is vannak lócák.

 

 

A látogatók a helyszín történetéről információs táblákon tájékozódhatnak, amelyeken a szöveges információk mellett láthatóak az egykori strand tervei és fényképei is. A táblák túloldalán közösségi játékokra ösztönzik a látogatókat.

 

 

A Tugár-patak mellett, az egykori Városi Strand területének átalakításában a városi hivatalnak számos bürokratikus problémával kellett szembenézni, ami időben jelentősen meghosszabbította annak átadását. Ezt csak tetézték a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások. A város saját költségből 140 ezer eurót fordított a játszótér és pihenőhely kialakítására.

 

 

Az arculat kialakításának fontos szerepet kaptak a fiatal építészek, akik losonci a Young folk Lc Polgári Társulás kezdeményezésére már 5 évvel ezelőtt javaslatot tettek a helyszín kihasználására. Az egyik ötletadó, az akkor még főiskolai tanulmányait végző Nikoleta Kökényová, aki egy főiskolai tanulmányában foglalkozott az egykori Városi Stranddal, s úgy érezte, hogy a helyszín  attól többet érdemel.

 

 

Kezdeményezésére, melybe bevonta a polgári társulás tagjait, különböző fórumokon arra ösztönözte a losonciakat, hogy osszák meg velük egykori  emlékeiket, beleértve az egykori fényképeket és dokumentumokat is.  Nem is egészen eredménytelenül!

 

 

Az összegyűlt fényképekből és a Besztercebányai Levéltár losonci kirendeltségén őrzött dokumentumokból összeállt a strand  története is, melyet azután a helyszínen, egy szabadtéri kép- és dokumentum kiállításon mutattak be a nagyközönségnek. A rendezvény részét képezte egy beszélgetés is, melyen a vártnál többen vettek részt.

 

 

A kezdeményezés már akkor megnyerte a város vezetőinek támogatását, akik ígéretet tettek arra, hogy a lehetőségeikhez képest segítik a terület újjáalakítását. Ennek része volt ez eredeti kerítés kijavítása, a hiányzó elemeinek pótlása, a patak melletti rész biztonságossá tétele (egy az arculatba illő kerítés elkészítése), a zárógát rendbetétele stb. A víz szennyezettségének, a  jelenlegi egészségügyi előírások azt akkor és most sem teszik lehetővé, hogy újra valódi strand legyen. Pedig az említett beszélgetésen ennek igénye is felmerült.

 

 

A terület átalakítását a polgári társulás tagjai és támogatói kezdték meg, mondhatni több-kevesebb sikerrel. Egy ideig kutyasétáltatóként is működött. Igaz áttörést a város hivatal támogatása hozott, melynek eredménye lett a játszótér és pihenőhely megnyitása.

 

 

A szabadtéri strand létrehozását  a losonci park közepén, a Tugár-patak vizét felfogva  1924-ben határozták el, s az Anton Thomka tervei alapján készült el.  Az építészet munkálatokat Arnosť Feledi, építészmester irányítása alatt végezték el, költsége közel 59 ezer koronát tett ki. A területet – máig megmaradt – betonkerítéssel kerítették be. A medence egyik végén egyszerű szűrács biztosította, hogy a medencébe ne kerüljenek nagyobb tárgyak, fadarabok. Vizének magasságát  egy máig használható állapotban maradt gáttal biztosították. A strandolók kényelmét szolgálták a fából készült  öltözők, s működött itt egy büfé is.

 

 

A szabadtéri strandot 1925. június 7-én nyitották meg. Ismeretlen tettesek 1927 telén megkárosítottak, melyet azután a város költségvetés terhére 1928-ban kijavította, majd az 1936-ban modernizálták is. Ekkor megváltozott a megnevezése is. Az addigi „Mestský štrandový kúpeľ – Város strandfürdő” nevet a „Mestské kúpalište” azaz „Városi strandfürdő” megnevezés váltotta fel. Működtetését a város, a Csehszlovák őrmesterek egyesülete – Sväz čl. Rotmajstrov majd 1936-tól a város biztosította.

 

Érdekességként jegyzem le, hogy ebben az évben a gyerekek és munkanélküliek beléptidíja 0,560 Kč, a 10-18 éves fiatalok és katonák beléptidíja 1 Kč, a 18 éven felülieké 1,50 Kč volt.  A büfét ebben az évben Alex Steinhöbel működtette 3500 Kč bérleti díj fejében.

 

 

A strand 1960-as évek végéig működött. Hosszú ideig kihasználatlan volt, azután évtizedekig játszótérként működött. Ennek megszüntetése után ismét kihasználatlan volt.

 

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.