Az utóbbi bő egy évtizedben megszokott és sokak által várt eseménnyé vált a Bugacon kétévente megrendezett, az Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye címet viselő Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés. Ennek 2018-ban mintegy 200 000 látogatója volt.

 

Forrás: Kurultaj.hu

 

A rendezvény egyik legismertebb felvidéki hírvivője a jelenleg Péterfalán működő Felföldi Dalia Iskola, melyet Kopecsni Gábor vezet. Szervezésükben augusztus 7–8-án, Péterfalán rendezték meg az Ősök Útján Nyílegyenesen Kurultaj hívogatót, melynek fő célja az ősi magyar készség, az íjászat népszerűsítése, illetve az augusztus 21–23. között tervezett Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés bemutatása, népszerűsítése volt.

 

 hirdetes_400x285  

A szervező nem kis bánatára néhány órával a nyitó előadás előtt a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány és a Magyar-Turán Szövetség az alábbi hírt tette közzé.

 

„Kedves magyar testvéreink, rokon népeink és tisztelt érdeklődők!

 

Sajnálattal kell közölnünk, hogy a magyar kormányzat és a szakhatóságok kérésére hosszas mérlegelés után, fájó szívvel meg kellett hoznunk azt a döntést, amely értelmében kénytelenek vagyunk a 2020. évi Kurultaj –  Magyar Törzsi Gyűlés megtartásáról lemondani. Az elmúlt hónapok járványveszélyes időszakaiban is mindvégig dolgozva és bízva a helyzet javulásában rendületlenül, nagy kitartással munkálkodtunk a nagy közös ünnepünk megvalósítása érdekében. Folyamatosan egyeztetve a hatóságokkal nyomon követve a járványhelyzet alakulását, egészen mostanáig mindent megtettünk a Kurultaj megrendezésének érdekében. Mára azonban, egyre több kockázati tényező felerősödésével (környező országok egyre rosszabb járványügyi helyzete, a hazai esetszámok újbóli folyamatos növekedése) valamint Bugac település polgárainak aggodalma, a rendezvény számára új helyzetet alakított ki. A hatóságok kérésére, minden körülményt mérlegelve, jelenleg csak a rendezvény lemondása tartható felelősségteljes döntésnek. A nagy közös ünnepünk elmaradása végett érzett szomorúságunk nem fog gátolni minket abban, hogy tovább dolgozzunk rendületlenül a magyar nemzeti kultúra és identitás megerősítésén, valamint tovább erősítsük rokon nemzeteinkkel az összefogást!

 

Forrás: kurultaj.hu

 

A péterfaliaknak lényegében idejük sem maradt arra, hogy a lemondják a „hívogató“ rendezvényüket, de mint az elhangzott, nem is gondoltak erre. Úgy gondolták, hogy a kétnapos  rendezvényük így is teljesíti közösségformáló célját.

 

 

A péterfali kultúrházban megtartott nyitóelőadás vendége Bíró András Zsolt, a Kurultaj főszervezője volt. A szép számban megjelent érdeklődőket Kopecsni Gábor üdvözölte. Az est első részében a 2018-ban tíz éves Kurultaj évfolyamairól elkészített filmet vetítették le. A tartalmas, jól összeállított film jogosan váltotta ki a jelenlévők elismerését.

 

A film sem a Youtube-on, sem más webes felületen nem érhető el. Mint azt kérdésemre Bíró András Zsolt elmondta, a Duna TV csatornáján lesz megtekinthető. Lesz lehetőség arra is, hogy a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány és  a Magyar-Turán Szövetség által támogatott rendezvényen az irányú kéréseknek eleget téve levetítsék az érdeklődőknek.

 

Kopecsni Gábor

 

Ezt követően Bíró András Zsoltot lehetett kérdezni. Bevezető gondolataiban első kézből mondta a fentebb közölt döntésüket, melyet nagyon nehéz szívvel hoztak meg. Az utolsó percig igyekeztek azon, hogy ha korlátozott formában is, de legyen Kurultaj. A belügyminisztériumtól és az Operatív Törzstől kapott levél nem utasítás volt, de ajánlott felkérés egy felelőségteljes döntésre, aminek végül is eleget tettek.

 

Bíró András Zsolt

 

„Az elmúlt néhány hónapban fellángolt a járvány Közép-Ázsiában … sőt Oroszország bizonyos részein, ahol a rokon türk népek laknak. Tulajdonképpen egyik rokon nép sem tudott volna eljönni. Vérzett a szívünk amiatt is, hogy a Kárpát-medencei közösségek nagy része sem tudott volna velünk ünnepelni. Erdély, Délvidék, Kárpátalja… mindenképp egy csonka Kurultaj lett volna. Ennek ellenére a legutolsó pillanatig kitartottunk, felépítettük a tábort, minden beruházást megcsináltunk, elkezdődtek a regisztrációk. Figyelembe vettük Bugac község aggodalmait és mindent figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy nem tesszük ki kockázatnak az egész hagyományőrző társadalmat”

 

– indokolta a döntést. A jövőt illetően elmondta, hogy a továbbiakban is azonos hittel fognak dolgozni.

 

 

A beszélgetésen többek között szó esett egy lehetséges bemutató sorozatról, a magyar őstörténetről (olyan mint a magyar futball, mindenki ért hozzá), a Magyar Nagyfejedelemségről, a pozsonyi csatáról, a török és tatár hódításokról, illetve arról, hogy a történelemoktatás miért csak a vesztes csatákra összpontosít, a nyertesekre pedig alig.

 

 

Másnap a péterfali labdarúgópályán kialakított táborban az íjászat, illetve az íjászverseny kapta a főszerepet. A nap eseményeit Kopecsni Gábor így foglalta össze:

 

„Az íjászversenyen közel harmincan voltak, a felnőtt csoportban Nagy Atilla nyert Petneházáról, de a gyermekek is megméretették magukat. Mindent sikerült megvalósítani, amit terveztünk, családias hangulatban telt a nap. Nem eszem-iszom akció volt, ahová boldog-boldogtalan kijött, hanem egy kicsit speciális, ami azt jelenti, hogy valóban az jött, aki itt akart lenni, így egyfajta szakmai találkozóként is zajlott.

 

 

Kiváló íjászmesterek nyílt edzésein, kiváló kutatók előadásain vehettek részt az érdeklődők, amit reméljük olyan értelemben kihasználtak, hogy tanultak és útravalóként vittek magukkal. Este a Varkocs zenélt, majd a tábortűz mellett táncházat tartottunk. Az Úton járás volt a cél, mint ahogyan azt a rendezvény neve is, Az Ősök Útján Felvidéken mutatja!“

 

 

A rendezvényt eredetileg gazdagabb programmal júniusra tervezték, de akkor azt ismert okok miatt nem lehetett megvalósítani. Az íjászverseny mellett kiváló íjászmesterek tartottak bemutatókat és előadásokat: Szabó József (Hagyományos íjkészítés, Magyar-Turán Szövetség), Évinger Sándor antropológus (Honfoglaláskori koponyalékelések, Magyar Természettudományi Múzeum).

 

 

Este a Varkocs együttes adott koncertet, amit táncház követett.

 

 

A helyiek mellett a rendezvényen számos felvidéki helyszínről érkeztek érdeklődők. A teljesség igénye nélkül a Magyar-Turán Szövetség küldöttsége mellett megjelent Sipos László, a budapesti Rovás Alapítvány elnöke, Takácsné Bánlaki Anikó, Rakamaz alpolgármester asszonya, Szabó Péter, a Karosi Honfoglalás Kori Látogatóközpont igazgatója, Bogár Péter távlövő világbajnok.

 

 

 

Nyitókép: Köböl Gyula felvétele

Felvételek: Köböl Gyula, Puntigán József

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!