Nyitókép: pozsonyikatolikusok.sk (visszapillantás Szent István-napi szentmisére)

 

Magyarország fővédőszentjének napján évről évre összegyűlnek a magyarok, hogy megemlékezzenek. A fővárosban található koronázódómban augusztus 20-án, csütörtökön 17.00 órakor kezdődik az ünnepi szentmise. 

 

A Szent Márton Székesegyházban tartandó szentmiséről, valamint a pozsonyi magyar katolikusok járványidőszak alatti programjairól a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztorát, egyházjogászt, a Pozsonyi Főegyházmegye helyettes bírósági helynökét Molnár Tamás atyát kérdeztük. Ő mutatja be – főcelebráns – a szentmisét is.

 

Visszapillantás István király ünnepére a poszonyi dómba (Fotó: pozsonyikatolikusok.sk)

 

Tamást atya, mióta ünneplik a maihoz hasonló formában Szent István király-napját Pozsonyban?
Ennek az ünneplésnek már sokéves hagyománya van. Pozsonyba helyezésem óta magam is minden évben, immár hetedszer, fontosnak tartom, hogy megszakítás nélkül méltóképpen megünneplésre kerüljön Szent István király a pozsonyi magyarok, illetve az ünnepre Pozsonyba érkező vendégek körében. S természetesen bízom abban, hogy e szép szokás a jövőben is évről-évre folytatódni fog. Egy ünnepi szentmiséről van szó, amit az egykori koronázások templomában, a Szent Márton Székesegyházban tartunk. Idén délután ötkor kezdődik majd az augusztus 20-i magyar mise a pozsonyi dómban.

 

Visszapillantás az augusztus 20-i ünnepi szentmisére. (Fotó: pozsonyikatolikusok.sk)

 

 hirdetes_810x300  
Mi a célja azzal, hogy összehívja a magyarokat?

 

Mint a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség lelkipásztorának egész évben feladatom a pozsonyi magyar hívek lelki gondozása. Ennek a lelkipásztori szolgálatnak részét képezik az ünnepek közös átélései is, melyek közé tartozik a közelgő Szent István-nap is. Az ünnep mindig közösségmegerősítő. Az ünneplőbe öltöztetett szívek találkozása megtartó erővel is bír. Ezért nem szabad engednünk kiveszni életünkből az ünnepek átélését – legyen szó családi, egyházi, nemzeti ünnepekről, de ide sorolnám a vasárnapok hétről-hétre történő megünneplését is. Augusztus 20-a is jó alkalom arra, hogy az összetartozást megtapasztalva, egymást lelkesítve ünnepeljünk.

 

A szóban forgó pozsonyi alkalmon a helyiek, továbbá azok számára, akik településein nincs külön megemlékezés, kíván ilyen találkozási alkalmul szolgálni, valamint azoknak, akik mint egy kis zarándoklatot vagy kirándulást megszervezve szívesen csatlakoznának a Pozsonyi Főegyházmegye szívében tartandó ünnepléshez. A cél Isten közös dicsőítése, a Nagyboldogasszony és Szent István király égi közbenjárásának közös kérése, a közös ünneplés, találkozás s az ezekből fakadó töltekezés.

 

Pillanatkép az ünnepi szentmiséről (Fotó: pozsonyikatolikusok.sk)

 

Ön szerint, mi az üzenete az idei Szent István-napnak?

 

Mint minden évben, idén is buzdíthat minket Szent István király ünnepe, hogy kereszténynek lenni jó, hogy magyarnak lenni jó, hogy nagyon szép kincsekért lehetünk hálásak, hogy hitünk, kultúránk nem csak múltbeli emlékek, hanem jelenünkhöz tartozó meghatározóink, amikért felelősek vagyunk, amik továbbadása a feladatunk.

 

Az elmúlt hónapok szokatlan állapota után, amit a világjárvány okozott, idén talán még időszerűbb elgondolkodni az értékrenden, azon, mi az, ami örökérvényű, mik azok a jelen helyzetben hasznos bölcs „intelmek” amik segítségével egy család, egy közösség kitarthat, amik segítségével a mai kor embere tud gerincesen haladni az örök élet felé, ahol a szentek társaságan nemzetünk szentjeivel együtt tündököl az elénk szép életpéldát élt István is.

 

Mi a visszhangja az eddigi augusztus 20-i ünnepi szentmiséknek?

 

Istennek hála, sok pozitív visszajelzés érkezett az elmúlt években a koronázó dómtemplomban tartott ünnepi misék után. Erről tanúskodik az is, hogy minden évben megtelik a gyönyörű székesegyház. Sok visszatérő kedves vendég jön újból és újból, sokan másokat is hívnak magukkal. A méltóságteljes ünneplés kereszténységünk és magyarságunk tudatában sokáig visszhangozhat lelkünkben.

 

Ezt a lelkesítő benső hangot kívánom mindazoknak, akik majd idén is részt vesznek az ünnepi szentmisén. Másodsorban pedig külsőleg is hangot adunk ezzel az ünnepléssel magunkról. Arról, hogy élnek Pozsonyban magyarok. Arról, hogy a helyi magyar közösség nem akar közömbös lenni egymás iránt, s hogy tisztelettel tekint fel történelme nagyjaira, kéri szentjei égi segítségét.

 

Pillanatkép a Szent István-napi szentmiséről Pozsonyból.

 

Ugyebár a pozsonyi magyar katolikusok évről-évre számos rendezvényt tartanak. A jelenlegi koronajárványra való tekintettel voltak-e, illetve lesznek-e még jelentősebb rendezvényeik, kirándulásaik?

 

A világjárvány-okozta változások a mi közösségünk életében is érezhetők voltak, főleg, ami a programok szervezését illeti. Viszont még a tavaszi hónapokban is, nagyböjtben, húsvétkor, húsvét után, amikor a legszokatlanabb volt a helyzet, egy közösséget alkotva néztünk szembe az új kihívásokkal. Kapcsolatban voltunk, online módon, az ima hullámhosszain. Ami pedig a nyári programokat illeti, az egymásra való odafigyelés jegyében, a szükséges óvintézkedések betartásával júliusban egy háromnapos közösségi kirándulást és zarándoklatot szerveztünk Magyarország nemzeti kegyhelyére, Mátraverebély-Szentkútra. Jó volt együtt imádkozni, a természet csendjében sétálni, a zarándoktársakkal beszélgetni.

 

Útközben Hollókőn is megálltunk. Augusztusban pedig napközis gyerektábort szerveztünk Pozsonyban, sok játékkal, vetélkedőkkel, kézműves foglalkozásokkal. Természetesen itt is betartva az aktuális előírásokat. Ismét működik a felnőtt bibliakör, vannak cserkészfoglalkozások, a nyári cserkésztábor is megvalósult. Közösségünkben főleg a szentmisékre hívjuk a híveket, most és a jövőben is. De remélhetőleg ősztől újraindulnak a Szabadegyetem előadásai, az egyetemista estek, az óvodások hittanos foglalkozásai és további rendszeres programjaink is minden korosztály számára. Nagyobb kirándulást, zarándoklatot vagy helyi rendezvényt a közeljövőre egyenlőre nem tervezünk.

 

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, amire közösségünk nagyszámú csoportja is készült szeptemberben, mint tudjuk, egy évvel későbbre lett halasztva.

 

Köszönöm a beszélgetést. Áldott ünneplést, minen jót kívánunk Önöknek.

 

Köszönjük.
Felhívás a szentmisére készülők felé (Kép: Pozsonyi katolikusok FB-oldala)
Laky Erzsébet
Fotók: pozsonyikatolikusok.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.