Dömötör
  • HUF: 365.10
  • USD: 1.19
  • 9 °C
  • 19 °C
Események

Ismeretlen út – negyedszer. A Holokauszt áldozataira emlékeztek Losoncon

Negyedik alkalommal emlékeztek meg Losoncon a holokauszt szlovákiai és losonci áldozataira.

A Holokauszt áldozatainak szlovákiai emléknapjának alkalmából negyedik alkalommal emlékeztek meg Losoncon a holokauszt szlovákiai és losonci áldozataira. A rendezvényre hagyományosan a zsinagóga mellett kialakított emlékparkban és a zsinagógában került sor. A szervezők ezúttal a zsidó ételeket helyezték a rendezvény középpontjába.

 

 

A rendezvény hagyományainak megfelelően először az „Ismertelen út“ újabb emléktábláját leplezték le, amelyen a vezetéknevükben „E“ betűvel kezdő áldozatok listáját vésték ki. A tábla alapját ezúttal is a zsinagóga egykori, a karzatra, ill. a toronyba vezető lépcsőfokok egyike alkotta. A zenei hátteret a „Hudba na tanieri” (Zene a tányéron) kvartett két tagja biztosította. A táblát Ernst Jenő unokája Ernst György leplezte le.

 

 

A helyi megemlékezésen szót kért és kapott a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Szervezete (Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike) nevében a  Rimaszombati Zsidó Hitközség alelnöke, Mária Rybárová.

 

Mária Rybárová

 

Beszédében köszönetet mondott a szervezőknek, hogy méltó módon emlékeznek meg a holokauszt áldozatairól. Ugyancsak megköszönte, hogy a losonciak gondoskodnak a régi zsidó temetőről is, amelyet önkéntes munkával rendbetettek. Erre némileg árnyékot vetett, hogy valószínűleg ténylegesen nem nézte meg a temető jelenlegi állapotát, amely arra utal, hogy a temető tisztítását még csak most kezdték.

 

Elmondta azt is, hogy országos szinten több mint 600 zsidó temető van, melyek karbantartása jelentős gondot jelent, mert a hitközségek – alacsony tagságuk miatt – képtelenek ezen feladatuknak eleget tenni. A megemlékezésen a rimaszombati hitközség tagjai szép számban vettek részt.

 

 

A rendezvény a zsinagógában folytatódott. A zsidó ételeket eredetileg a Nyitrai Zsidó Hitközség tagja, Katarína Potoková mutatta volna be, de az egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy eljöjjön Losoncra. A diákkal színesített előadását viszont elküldte, melyet Mária Rybárová olvasott fel. Ebben a zsidó ételek elkészítésének előírásait, a megengedett és tiltott alapanyagokat, a zsidó ünnepekhez kötődő ételsorok ételeit mutatta be.

 

 

Az előadás után a résztvevőknek lehetőségük volt megkóstolni néhány zsidó előírás szerint készült, s nagyon finom ételt (burgonya latkes lazaccal, tzimmes, falafel egytálételek, borekas, sufganiyot, zsidó almás kalács, macesz). Ezeket az Erteliér szakácspáros (Peter Kollár, Ján Kubík) készítette el. Nem hiányzott a bor sem, amely szintén fontos része a zsidó konyhának.

 

 

A rendezvény zárórészében a már említett Hudba na tanieri kvartett adott koncertet, melyben főleg saját, a zsidó hagyományokat és érzéseket közvetítő dalok hangzottak el.

 

 

 

Nem lehet nem megemlíteni, hogy a zsinagógát szinte napra pontosan 95 évvel ezelőtt 1925. szeptember 8-án adták át a rendeltetésének.

 

 

,

 

Felépítését 1924-ben, dr. Vajda Béla losonci főrabbi működésének 25 éves jubileuma alkalmából megtartott hitközségi nagygyűlésén dr. Oppenheimer Ferencnek, a hitközség elnökének javaslatára határozták el. A tervek előkészítésére Baumhorn Lipót (Budapest), neves zsinagóga építészt kérték fel. Költségét 1,5 millió Kč-t a hitközség tagjai biztosították.

 

 

Belső tere 1100 személy befogadását tette lehetővé. Ezzel Közép-Európa egyik legnagyobb zsinagógája lett. Központi, négy oszlopon nyugvó kupolája külsőleg 35,4 m magasságot ért el, melyet főbejárati oldalán két nagyobb, túloldali sarkain pedig két kisebb kupola övez.

 

A szentély közepén álló központi oltár karrarai márványból készült, a besztercebányai Horn Alajos munkája. Főbejárata felett a „Szentségeddel van díszítve a Te házad” felirat, falain a Szentírás idézetei, belső homlokzatán a „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” feliratok (voltak) olvashatóak.

 

 

Volt előtere, téli imaterme, galéria a nők számára, tanácskozó, tanuló- és olvasóterme. Építészetileg is figyelemreméltó teljesítmény volt a kupolák kivitelezése, amelyek egyedi technológiával, könnyített vasbetonhéjból készültek.

 

 

Átadásakor a Losonci Hírlap így jellemezte az épületet: „Egy csodás új épület kupolái emelkednek ki Losonc város épületei közül. Nagyobb, szebb és tökéletesebb épület nincs most Losoncon. Ez a legszebb és legnagyobb palota az Istenháza: a losonci zsidók temploma”.

 

 

A zsinagóga  1944. májusában a losonci gettó része lett, s így máig álló néma tanúja annak a barbarizmusnak, mellyel csaknem a teljes losonci (beleértve a környékbeli települések) zsidóságát a halálba küldték. A zsidóktól elkobzott tárgyakat, házaik berendezését itt halmozták fel. Miután a gettót kiürítették potom áron a losonci lakosok rendelkezésére bocsátották, akik közül sokan éltek is a lehetőséggel.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2020. Sze. 09. 14:22

A szlovakoknak ra kell ebredniuk,hogy Szlovakiaban nem csak szlovakok eltek es elnek akiknek ugyan olyan joguk van itt elni mint nekik csak ez el kelle nekik valakinek magyarazni es nem az ellenkezojet.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket