Valamivel több, mint 2 héttel ezelőtt adták át Losoncon, a besztercebányai kerület első közkerékpár-kölcsönzés, azaz bikesharing hálózatát, amit a Losonci Városi Hivatal együttműködésével  a Besztercebányai Kerület Fejlesztési Ügynöksége (Rozvojová agentúra BBSK) működtet.

 

Az egyértelműen a város fejlődését elősegítő program eddig csak nagyobb városokban működött, a losonci egy kísérlet, amelynek egyik célja felmérni, hogy az működtethető-e a Losonchoz hasonló kisvárosokban.

 

A hálózat átadása. Forrás: P. Baculík FB oldala.

 

A hálózat átadásánál a város a regisztráló résztvevőknek bevezető kedvezményként 1000 szabad percet adott, ami a gyakorlatban annyit jelentett, hogy a kedvezményezett ennyi ideig ingyen használhatja a kerékpárokat.

 hirdetes_300x300  

 

Mint azt a Körkép.sk kérdésére Pavol Baculík, Losonc város polgármester helyettese elmondta:

 

Losonc városa ideális hely a gyalogos, ill. a kerékpáros közlekedésre. A város külterülete kb. 1 km távolságra van a központtól, ahová sokkal gyorsabban el lehet jutni kerékpáron. Ennek egyik alapfeltétele, hogy a kerékpáros ezt biztonságosan tudja megtenni, de az is, hogy használó biztonságosan le tudja zárni a kerékpárt.

 

A hálózat átadása. Forrás: P. Baculík FB oldala.

 

A biztonságos kerékpáros közlekedés biztosítása érdekében több alkalommal találkoztunk a Közúti Közlekedési Felügyelőség (Bezpečnostný inšpektorát) munkatársaival, hogy a város belterületén az utakon  számukra biztonságos sávokat ki tudjanak alakítani.

 

 

A felügyelőség munkatársai jelenleg előnyben részesítik az autókat, mert az előírások értelmében az utak szélessége nem engedi meg, hogy az utak szélére a kerékpársávot jelző piktogramok kerüljenek. A mi részünkről elmondtuk, hogy a kerékpáros egy „élő korlátozó eszköz” lehet, ami arra kényszeríti az autósokat, hogy lassabban közlekedjenek. Állítólag változott a törvény, s így bízhatunk abban, hogy itt is előbbre tudunk lépni.”

 

Pavol Baculík, losonci alpolgármester

 

A hálózatnak jelenleg 11 parkolóhelye (ezek számát az év végéig 17-re tervezik bővíteni) van, melyen összesen 44 kerékpárt állítottak szolgálatba. A teljesség igénye nélkül ilyen parkolóhely van a Kubinyi téren, a  Köztársaság téren, a Zsinagóga, a Timrava Színház, a Városi Park, a Sportcsarnok, stb. mellett.

 

Pavol Baculík kérdésünkre elmondta azt is, hogy a nagy utas forgalmú vasúti és autóbusz állomásokon jelenleg azért nincsenek megállók, mert a szolgáltatónak eddig nem sikerült velük egyezségre jutnia –  főleg azért, mert ők ezekért használati díjat kértek. Jelenleg ebben a témában folynak az egyeztetések.

 

 

Hozzátéve, hogy a város a kerékpározást más formában is  támogatja.

 

A közeli napokban közbeszerzési eljárást hirdetünk, melynek célja a Losonc-Gács és Losonc-Videfala közötti kerékpárutak kivitelezése. Sokan mondják, hogy ez így nagyon hosszadalmas, de sajnos a hatályos törvények ezt írják elő. Bízom abban, hogy a jelzett utak elkészítése már gyorsabb lesz.

 

A város vezetése gondolkodik azon, hogy még több kerékpárállványt helyez ki a város területén, azzal a céllal, hogy a kerékpáros biztonságosan el tudja helyezni és lezárni a kerékpárját.

 

A losonci vasúti állomáson egyelőre csak hagyományos kerékpárokat használhatnak.

 

A losonci bikesharing hálózat  eddigi tapasztalatai finoman fogalmazva elgondolkoztatóak.  Alig egy héttel a hálózat átadása után 17, a követő héten további 11 kerékpárt rongáltak meg. Ezért a további vandalizmus leállítása érdekében a városi önkormányzat ideiglenesen leállította a szolgáltatást, beleértve annak ingyenes használatát is.

 

 

„Semmiképpen sem akarjuk megszüntetni ezt a szolgáltatást. Minden parkolóhelyet kamerarendszer figyel. A nagyobb városokban ez nem jellemző. Az üzemeltető az esetekről büntető feljelentéseket tesz, azokra, akik a kamera felvételei szerint a rongálást elkövették, jó az együttműködésük a városi és állami rendőrséggel.

 

Minden parkolóhelyen kamera figyeli a kerékpárokat.

 

Nem igazodhatunk azokhoz a vandálokhoz, akik nem tudnak alkalmazkodni, akik rongálják a kerékpárjainkat, akik nem egy modern városban akarnak lakni. Ha nem ezt tennénk, akkor visszafelé kellené fejlődnünk. Bízunk abban, hogy a további, hozzánk hasonló kisebb városok tanulnak a mi hibáinkból is. Természetesen ilyeneket elkövettünk, de aki dolgozik, az hibákat is elkövet

 

 

Mostantól a regisztráció kötelező lesz, tehát a hálózat kerékpárjait csak a regisztrált lakosok használhatják majd. Az üzemeltetőnek már vannak javaslatai arra, hogy kivédje az eddigi rongálásokat is. Ilyenre nem voltak felkészülve. De ezeket az újításokat előbb a gyakorlatban kell kipróbálniuk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hálózat újraindításához még néhány napot várni kell.

 

 

Pavol Baculík tevékenységéhez több figyelemreméltó sportkezdeményezés kötődik. Elmondta,  nagyon örül annak, hogy sikerült a városi kerékpáros hálózatot kialakítani.

 

Bizonyosra veszem, hogy a megosztható kerékpárokat nem az idősebb generáció tagjai fogják használni, de a fiatalabbak. Azt tapasztalom, hogy az utóbbi években növekszik az olyan fiatalok, a középkorosztály tagjainak, pedagógusok száma, akik kerékpáron járnak. A célközösségünket is elsősorban a fiatalok képezik, a tanulók, diákok, a fiatal generáció tagjai. Szeretnénk azt is elérni, hogy  a város egy-egy iskolája heti egy-egy alkalommal használja a hálózat kerékpárjait. A tanulókat és diákokat meg kell tanítani a közlekedési szabályokra, a városi kerékpárok használatára. Ez lesz a hónap egyik legfontosabb feladata.”

 

A cél az, hogy a hálózat még biztonságosabb legyen. A szolgáltatótól kapott információ szerint a rendszerbe az első három napon mintegy 800-an, az elmúlt 11 nap során összesen 1180-an regisztráltatták (a webes felületen, ill. SMS-en keresztül) úgy, hogy az eddig önkéntes alapú volt. A számadat egyértelműen arra utal, hogy van igény a szolgáltatásra, s bízni lehet abban, hogy a működtetés biztonságának megerősítése után az újra a lakosokat fogja szolgálni.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!