A hétvégi – losonci vonatkozásban önkéntesen vállalt – gyakorlatilag minimális érdeklődés mellett lezajlott tesztelésen a Losonci Városi Hivatal által közzétett eredmény szerint 1086-an vettek részt és 7 pozitív esetet mutattak ki. Ez 0,64 százalékos pozitivitási rátát jelent.

 

 

Az előző hétvégén a 7947 teszteltből 30-an voltak pozitívak. Százalékban kifejezve az előző hétvége tesztelésének értéke 0,38 %, a mostanié pedig 0,64 %. Az adatokat közzétevő hírforrások ezt kivétel nélkül úgy mutatták be, hogy rosszabbodtak a város COVID-os adatai…

 

 hirdetes_810x300  

 

A gond, és a nagyon nagy gond azzal van, hogy ezek az adatok nem a város lakosainak fertőzöttségét fejezik ki, hanem a város területén tesztelt 1 086, ill. 7 947 személy fertőzöttségi szintjét. És nem többet!!! Itt csendesen hallgatunk arról, hogy a teszteltek között voltak, akik a környező településekről érkeztek, s olyanok is, akik nem a 15-65 éves korosztályból kerültek ki.

 

Az utat nem az olvadás, hanem az itt sétálók taposták ki

 

Sajnos azt kell megállapítani, hogy a számításokat végző és általánosító illetékesek a statisztika és a matematika legelemibb szabályait sem tartják be. Ahhoz ugyanis, hogy a városi/járási/kerületi/országos szintű kihirdetett eredménynek legalább minimális (!) hitelessége legyen, az kellene, hogy azt egy hiteles, valós adathoz viszonyítva – esetünkben a legtermészetesebb adat Statisztikai hivatal, illetve a települések anyakönyvi hivatalai által közzétett lakossági számok – tehát az adott település, járás, megye, kerület, ország lakosainak száma – alapján számítsák ki.

 

 

Ha ez így lenne, akkor az ország lakosainak az elmúlt héten nem kellett volna végignéznie azt a nevetséges bohózatot, amellyel az illetékesek napi szinten sorolták máshová a jó és rossz kategóriákba helyezett településeket, járásokat.

 

 

De vizsgáljuk meg a fentebb leírt adatokat más megközelítésben is.

 

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Losoncnak 28 746 lakosa volt. Ebből a 15 év alatti és 65 év feletti korosztályokba tartozó lakosok száma 7 809 volt, azaz a 15-65 éves közötti lakosok száma 21 657 (75,34 %) volt.

 

 

A szlovákiai települések hivatalos e-oldala szerint Losoncnak jelenleg 28 413 lakosa van, ami a 2011-es kimutatáshoz viszonyítva nem nagy különbség (-333 lakos). Így a tévedés nagy kockázata nélkül mondhatjuk, hogy a korosztályok arányában sincs/nem lehet túl nagy változás. Azaz, a mostani országos tesztelésen a lakosság kb. 75 %-nak (tehát a 15-65 év közé eső korosztályoknak) kellett volna részt venniük, azaz mintegy 21 560 lakosnak.

 

 

Ezzel ellentétben … a  január végi tesztelésen Losoncon 7 947-en vettek részt (az, hogy ebből mennyi volt a nem losonci, illetve a nem 15-65 évek korosztályba eső lakosok száma, nem volt kimutatva, de ezen nem is érdemes tépelődni). Tehát, apró kerekítéssel a jelzett korosztályból legalább 13 600 lakos (pontosabban 13613)  nem vett részt a tesztelésen.

 

 

Kicsit még pontosabban, a hivatalosan közzétett adatok szerint Losonc jelenlegi 28 413 lakosából az első tesztelésen 20 466-an, a másodikon pedig 27 746-an nem vettek részt. A matematika és a statisztika minimális alapszabályainak ismeretében így jogosan lehet feltenni a kérdést, hogy akkor városi szinten milyen hitelessége van a hivatalos  0,38 %  és 0,64 %-os aránynak?

 

A választ az eredmény maga adja meg: semmilyen! Az csak – finoman fogalmazva –  az egyébként korrekt matematika és matematikai statisztika elemi szintű megcsúfolása.

 

 

A bemutatott gondolatmenet ugyan Losoncra vonatkozik, de akinek kedve van hozzá, azt a saját településére/járására/kerületére vonatkozólag is kiszámolgathatja…

 

 

Maradva még egy kicsit Losoncon, a hétvégén bejártuk a várost övező sétányokat, utakat. Azzal a szándékkal, hogy leteszteljük, hogy a hatóságot mennyire ellenőrzik, hogy a lakosoknak van-e vagy nincs negatív tesztjük. Bár a két nap alatt közel 30 km-t tettünk meg, közel 8 órát töltve a sétányokon és utakon, egy ellenőrzésnek sem voltunk szemtanúi. Ez az igazat megvallva, a médiákban közzétett sok-sok súlyos figyelmeztetés ellenére sem okozott semmilyen meglepetést.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.