Nyitókép: Körkép.sk

 

A hét elejétől,  tehát hétfőtől a losonci Nógrádi utcában, a Városháza és az YMCA épülete közötti parkban egy nagy piros szív és látványa állítja meg az arra járókat.

 

 

A hála jelképét láthatják, az ötletgazdák a szívet a COVID járvány megfékezésért, a betegek gyógyításáért áldozatot vállalt egészségügyi dolgozók, ápolók tiszteletére készítették. Nagyon sokan vannak ilyenek nemcsak Losoncon, Nógrádban, Szlovákiában de a világ minden pontján. És sajnos lesznek is, mert lenniük kell, hiszen a vírus elleni harcnak még koránt sincs vége.

 hirdetes_300x300  

 

A köszönet kifejezésének gondolata már a vírus tavalyi, első megjelenése után sokakban megfogalmazódott. Bizonyára emlékeznek azokra a pillanatokra, amikor az otthonaikba zárt családok, lakosok, főleg a nagyobb lakótelepeken esténként tapssal köszönték meg a vírus elleni harcban részt vevő emberek ember feletti munkáját. Az egészségügyi dolgozók mellett közéjük sorolva a tűzoltókat, a közbiztonságért felelő hivatásos és önkéntes rendőröket, bolti eladókat is.

 

 

A taps mellett terjedt el a köszönetnyilvánításnak az a formája, amikor az ablakokba, jól látható helyre különböző anyagból, számos formában elkészült piros szívet helyeztek ki. A sokablakú lakótelepeken és üzletházakban olyan is, hogy a lakások ablakait úgy világították ki, hogy azok képe távolabbról nézve egy szívet alkossanak.

 

A szívekre gyakran került a „vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magukra”, a „köszönjük” „köszönöm”, felirat is. Ez az utóbbi szó olvasható számos nyelven, köztük magyarul is Losoncon látható nagyméretű szív fekete talpazatán.

 

 

Mint azt Mária Bérešová, a Losonci Városi Hivatal szóvivője elmondta, a szív nemcsak a köszönetet jelképezi, de valamennyi, a vírussal megfertőzőtt ember részére a remény sugarát, az öröm felvillanását jelenti azok számára is, akiket még meg fog fertőzni.

 

A köszönet ilyen formájú megjelenítését a BLACHERE Illumination Central Europe Társaság készítette el, melynek tagjai úgy gondolják, hogy ily módon is megpróbálják egyesíteni a világ egymástól egyre jobban távolodó emberi közösségeit.

 

 

Jelenleg a világ 30 helyszínén – főleg kórházak, tesztelő helyek, városi hivatalok épületei előtt –  világítanak ezek a szívek, azért is, hogy a fényükkel fejezzék ki a vírus ellen harcoló embertársaink előtti tiszteletet. Példának okáért eddig Budapesten, Villachban (Ausztria), Zlínben (Csehország), az Egyesült Királyságban, Mexikóban, Franciaország 11 városában és  máshol voltak már láthatók.

 

Budapesten, a Duna-parton

 

A szervezők Szlovákiába 3 „köszönöm szívet“ kölcsönöztek,  melyek  egy-két hetes intervallumokban már az ország több településére eljutottak, és továbbiakban is eljutnak majd. Losonc mellett eddig Szencen, Szakolcán, Eperjesen, Stomfán, Pozsony több városrészében, Nagymihályon, Homonnán, Sztropkón voltak láthatóak.

 

 

Amilyen egyszerű, olyan szép a gondolat, s maga a jelkép is. A szívek a jó hír ügynökei, melyek mindannyiunk számára a  szükséges reményt és hitet közvetítik, közvetíthetik.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.