Nyitókép: Körkép.sk

 

A COVID rendelkezések enyhítését követően is kellő óvatosság jellemezte a Múzeumok éjszakája nevű, az elmúlt években jelentős sikert aratott rendezvény idei, május 15-i megrendezését. Ebbe Losoncon mindkét múzeum bekapcsolódott. A belépés ingyenes volt, a látogatottság pedig megfelelt a szerény várakozásoknak.

 

 

A Nógrádi Múzeum és Galéria kézműves foglalkozásokkal várta az érdeklődőket. A fő foglalkozást Jana Bialová losonci festőművész vezette, amely tartalmában szorosan kötődött a galériában jelenleg látható és látogatható tárlathoz. Ezen a festményei mellett díszített ruhák és ékszerek tekinthetők meg, melyek szépek és különlegesek, és nehezen elképzelhető, hogy ne ragadnák meg a látogatók figyelmét.

 hirdetes_400x285  

 

 

A kézműves foglalkozáson is ezek kapták a főszerepet. Dobozokban jókora mennyiségű szövet, használt ruha, fonal, tű és cérna állt az érdeklődők rendelkezésére, melyek a művésznő  irányítása alatt, az intézmény munkatársainak közreműködésével és segítségével ékszerekké, ruhadíszekké, karkötőkké alakultak át. Korlátozás nem volt, ki-ki bőven teret adhatott  a fantáziájának.

 

 

A másik helyszínen egy  3D-s nyomtató dolgozott csendesen és hosszan, természetesen nem csak magának és magában.  Működését a múzeum és galéria ifjú informatikusa mutatta be. A szerkezet az ökológiai szempontoknak is eleget tevő műanyag szálból szívecskéket készített, melyeket az ez iránt érdeklődők haza vihettek.

 

 

 

A legifjabbak egy asztal mögé is leülhettek, ahol kedvükre rajzolhattak, festhettek, alkothattak. A rendezvény részeként a múzeum és galéria valamennyi kiállítását is meg lehetett tekinteni.

 

 

Ugyanezt este 7 órától megtehették a Losonci Városi Múzeum látogatói is. A rendezvényüket a Zsinagóga épülete előtt nyitották meg, ahol egy-egy gyertya meggyújtásával a Losoncon és a Losonci járásban elhunyt 58 COVID-os betegről emlékeztek meg.  Emléküket egy egyszerű tábla és a kövezetre rajzolt 58 kereszt jelképezte, melyekre saját, vagy a helyszínen adott gyertyákat és mécseseket lehetett elhelyezni.

 

A helyszínre a vártnák sokkal  többen érkeztek – annak ellenére, hogy a rendezvények alig volt előzetes hirdetése.  A Zsinagógában még látogatható a Leonardo da Vinci alkotásaiból összeállított kiállítás, az egykori Városi Múzeumban pedig az ott berendezett állandó és időszaki kiállítások sora. Utóbbi egyik érdekessége a három losonci fényképész alkotásaiból összeállított tárlat.

 

 

A mindkét helyszínt megtekintő résztvevők Leonardo Da Vinci egyik jellegzetes alkotását ábrázoló mágnest kaptak emlékbe.

 

 

Nem volt a rendezvény része, de kötődik az intézmény tevékenységhez. A nap délelőttjén első részben rendeztek Losoncon kerékpáros városnéző sétát. A résztvevők a Zsinagóga előtti téren találkoztak, s azután a városi kerékpáros hálózat kerékpárjain a város néhány épületével ismerkedtek meg.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.