Nyitókép: Körkép.sk

 

A losonci Phoenix Lutetia idei első vezetett gyalogtúrája Nógrád egyik legismertebb helyszínére, Sátorosbányára, a Somoskői várba és a Macskalyuki kőbányába vezetett. Az eredeti tervek szerint a cél a Karancs lett volna, de a még érvényben lévő rendelkezések ezt nem tették lehetővé.

 

 

Az eddigi hagyományoknak megfelelően a gyalogtúra kiindulási helyszíneire autóbusszal érkeztek a résztvevők, akik Losoncon és Füleken szálltak fel, de voltak olyanok is, akik Rimaszombatból érkeztek. Az időjárás ezúttal kegyeibe fogadta a résztvevőket, bár az eső teljesen nem kerülte el őket. A túra második felében egy rövid időre megzavarta az egyébként kellemes napsütést.

 hirdetes_810x300  

 

A gyalogtúra első megállója a Sátorosbánya határán lévő „Hátráló erózió”, egy jelenleg még nem védett geológia helyszín volt. A völgyet a Béna-patak egyik mellékágának vize alakította ki, s amely egy magas falban végződik. A patak vize itt a mintegy 10 méteres fal feletti erdős területről csorog a mélybe, folyamatosan mosva a homokos-agyagos felületet, aminek eredményeként a völgy folyamatosan hosszabbodik. Teszi ezt a harmadkori időszak óta.

 

 

Erről kapta a geológiai megnevezését is. Az itt élő helybéliek a „Kőszoba-gödre“, a „Nagy sátorosi időszakos vízesés” néven ismerik. Legszebb arculatát megfelelő mennyiségű csapadék esetében télen veszi fel, amikor a magasból lecsorgó víz megfagy és jégzuhataggá alakul át. A bátrabbak ezt meg is szokták mászni.

 

 

Somoskő várához, illetve a macskalyuki bányákhoz Szlovákiából a sátorosbányai tanösvények kiindulási helyszínéről lehet eljutni. A parkolóba és az ott található információs helyszínre, a Simon toronyhoz a Losonc-Salgótarján főútvonalról egy három évvel ezelőtt rendbetett aszfaltozott út vezet. A kivitelezők a felújítás során gondoltak arra is, hogy legyenek olyan szakaszai, ahol az egymással szembe jövő autók és autóbuszok elférjenek egymás mellett.

 

 

Maga a parkoló folyamatosan szépül. A terület tanösvényeiről, természeti és geológiai értékeiről több információs tábla s jól áttekinthető térkép ad tájékoztatást. Lehet itt piknikezni, van játszótér és a Simon toronyban lévő kis üzlet kínálata is kielégítő.

 

 

A belépő díjat Sátorosbánya önkormányzata csaknem teljes összegben a tanösvények és a vár karbantartására fordítja, amit a túra résztvevői is tapasztalhattak.  Az utóbbi években teljesen megújultak a lépcsők, a korlátok, a tanösvények  információs táblái is.

 

 

Ahol még van, lenne mit tenni, ez a Somoskői vár. A vár felújítása az 1989-es rendszerváltás után abbamaradt, s az állagának a romlása egyre szembetűnőbb. Falait egyre nagyobb mértékben hódítják meg a növények, ami látványnak ugyan szép, de nem igazán tesz jót a falaknak, tornyoknak. A kilátás viszont úgy a szlovákiai, mint a magyar területre élményszerű.  A helyszín magyarországi oldalról Somoskőújfaluból egyszerűen megközelíthető.

 

 

A résztvevők tapasztalhatták, hogy a határ mindkét oldaláról rendkívül sokan érkeztek a várba. A várfal alatti országhatárt – bár még kellett volna, – nem őrizték, semmilyen ellenőrzés nem volt.

 

 

A várhoz vezető tanösvény a hely természeti és geológiai értékeit mutatja be. A részletektől eltekintve ezek közé tartozik a Krúdy-forrás (kellemesen jó ízű vízzel) és az egykor bányászokat szolgáló tavacskák, melyekben egykor halakat neveltek. A tanösvény felső része egy több mint fél évszázada védett Bükkerdőn keresztül, amelyben a tanösvényre eső gallyak, kidőlt fák eltávolítását leszámítva egyéb munkálatokat nem lehet végezni.

 

 

A Cseres-hegység Tájvédelmi körzet ajánlására a sátorosbányai önkormányzat az elmúlt évben egy egyszerű kilátót készített a Somoskői vár alatti kőtengernél, amely helyszín az ösvény egyik leglátványosabb része. A kövek többsége a jégkorszaki mozgások eredményeként került ide, de nem elhanyagolható a vár építése során ide ömlesztett kőmennyiség sem.

 

 

A tanösvény s egyben Nógrád legismertebb értéke a vár alatti Bazaltömlés, melyet vulkáni tevékenység hozott létre és a vár építése során került a felszínre. Ugyanis a vár falait az itt kitermelt öt és hatszögletű lávahasábokból készítették el.

 

 

Nem kevésbé érdekes a Macskalyuki bányákat bemutató tanösvény. Nyomvonalának egy része az egykori vasútvonal nyomvonalán halad. A bányában kitermelt követ ezen a vasútvonalon szállították Somoskőre, onnan pedig a Bécsbe, Budapestre s Európa számos más településére. Egy egész kis település épült fel a bányák mellett. Volt itt iskola, vendéglátó hely, kultúrház, labdarúgó  pálya és vámház is.  Ezeknek már csak alapjai maradtak meg, s azokat is bőven visszavette birtokába a természet.

 

 

 

Ezen tanösvény mellett is van egy jóízű forrás, s ami egyedivé teszi, az a két kilátó torony is. Utóbbiak közül a régebbi állapota már igényelné a komoly javításokat, a talapzatára nem véletlenül került a használatra nem ajánlott figyelmeztetés. Saját felelőségre ugyan fel lehet menni a tetejére, de az óvatosság nagyon ajánlott. A másik kilátó innen egy kilométerre, a bányák feletti tisztáson készült el. Az előbbinél jelenleg biztonságosabb. Minkét kilátó tetejéről remek rálátás nyílik a somoskői és salgói várra. Innen fel sem tűnik, hogy az egyik Szlovákiában, a másik pedig Magyarországon van.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.