Nyitókép: Körkép.sk

 

A Múzeumok éjszakája magyarországi rendezvénysorozat részeként Szécsényben az 1705-ös szécsényi országgyűlés 315. évfordulója alkalmából tartottak kétnapos rendezvényt. Mégpedig június 25-26-án a Nemzeti újraerősödés címmel a Kubinyi Ferenc Múzeumban ill. a Forgách – Lipthay kastélyban.

 

„Rendezvényünket a nemzeti összetartozás jeles alkalmának is tekintjük, melyben a magyar-magyar kapcsolat éltetése mellett főként a szlovák-magyar együvé tartozás élesztését/ápolását hangsúlyozzuk“

 

– olvashattuk a műsorokban gazdag rendezvény előzetesében.

 

 hirdetes_810x300  

 

Június 24-én a koronavírus okozta korlátozások miatt tavaly elmaradt rendezvényt pótolták, melyet a szécsényi országgyűlés 315. évfordulója alkalmából terveztek. A múzeum igazgatója Dr. Limbacher Gábor elmondta, hogy ezen a napon a Rákóczi örökséget mutatták be történészi, néprajzi szemmel, illetve a zenetörténeten keresztül.

 

Kihirdették a „Rákóczi 315“ című Kárpát-medencei rajzpályázat nyerteseit, a kastély udvarán felavatták az elítéltek által készített emlékművet.

 

 

A nap folyamán fellépett az Erkel Ferenc Kórus, a szombati progamban szereplő hagyományőrző csoportok is szerepet kaptak (Szent László Vitézei, a Sipeki Tüzérek, az Északi Szabad Hajdúk) valamint a Pavane együttes. Az ünnepi alkalom tiszteletére a 75 éves Jusztin Ferenc örökös szenior magyar bajnok 5 km-t futott le. Ezt Limbacher Gábor a másnapi program végén köszönte meg neki. Volt templomi program fejedelmi esküvel és imádsággal, valamint a Kecskés együttes koncertjével.

 

 

Gazdag volt a június 26-i program is, melyet a kastély előtti parkban rendeztek meg. Kora délután a gyülekező felhők kicsit megriasztották a rendezőket, de azok elvonultak, s a Nap az utóbbi napokban megszokott hővel melegítette a helyszínt és a résztvevőket.

 

 

A résztvevőket és nézőket Limbacher Gábor köszöntötte. A népdalok szépségét először a Romhányi Dalárda vitte színpadra. Az ünnepség során Dr. Latorcai Csaba, közigazgatási államtitkár gondolatait dr. Molnár Klaudia, tanácsadó tolmácsolta.

 

 

Mint elmondta, a Kubinyi Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményeként működik tovább.  Elhangzott,  hogy ezáltal jenetősen bővülhet a szakmai mozgástere és növekszik az anyagi támogatása is.

 

 

A hívogató felvonulást és a programot a karancslapujtői Deák Béla, tárogatós játéka nyitotta meg. A délután megkezdődött program késő éjszaka ért véget. A tisztes számban megjelent közönség főleg a régióból érkezett magyar és szlovák csoportok és együttesek színvonalas műsorának tapsolhatott. Bemutatva, hogy az érték, a nógrádi határ mindkét oldalán jelen van, él, s vannak, akik éltetik. A helybeli, szécsényi Derűs Asszonyok Nyugdíjas Egyesület tagjai a nevükhöz méltó rockos jókedvvel táncoltak a színpadon.

 

 

A füleki Jánošík Néptáncegyüttes a tőlük megszokott repertoárral lépett színpadra. E sorok írójaként annyit hozzátéve, hogy emlékszem azokra az időkre, amikor a megalakulása idején, 1996-ban a csoportot még „csak” a férfi éneklőcsoport képviselte. Ők most sem maradtak el, de mögöttük már ott volt egy néptánccsoport is, amely élt a színpadon. A csoport vezetője Ing. Jozef Šulek.

 

 

Utóbbi elmondható az Ipolyságról érkezett Sendergő Néptáncegyüttesről is. A csoport 2013-ban alakult, jelenleg több mint ötven 8-17 éves korosztályú gyermek látogatja. Vezetői Baráth Kitti, Konkoly László (Sendergő) és Vámos Viktória (Kis Sendergő).

 

 

A tervezettnél kicsit hosszabb lett a nagykürtösi Krtišan Folklór Együttes műsora. Ez volt az idei első fellépésük, s nagyon készültek rá. Az 1970-es években alakultak meg, jelenlegi vezetőik Filip Takáč és Lýdia Takácsová. A műsoraikba illeszkedett be a fehérkúti Andrej Babiar (duda) és a nagykürtösi Ján Trebula (fujara), akik hangszereiken szlovák népdalokat játszottak

 

 

A szólóknál maradva csodálatos élményt adott a csábi Híves István (klarinét, furulya, ének) és leánya, Boglárka (virágénekek, Rákóczi-nóta, Vitézi énekek) szóló- és együttes fellépése.

 

 

A színpaddal szembeni füves terület haditorna bemutatóknak, történelmi seregszemléknek, zászlóforgatós bemutatónak adott helyet. Utóbbi a szegedi Pavane Történelmi Tánccsoport előadásában volt látható, akik a színpadon kuruc korabeli táncokat mutattak be, de részesei voltak  a Rákóczi-eskünek is.

 

 

Kora este a színpadi műsorral párhuzamosan  a kastély nagytermében zajlott a  történelmi est és fejedelmi lakoma, melyen korabeli zene és finom étkek mellett bőséges kínálatban borokat is lehetett kóstolni.

 

 

A legnagyobb közönségsikert talán az Egri Vitézlő Oskola, a romhányi Északi Szabad Hajdúk, a Sipeki Tüzérek és a hollókői Szent László Vitézei katonai hagyományőrző csapatok közreműködésével megtartott bemutatók aratták. Nem hiányoztak a puska- és ágyúlövések, a kuruc győzelemmel végződő csata, melynek sikerét nagyban elősegítették a nézők közül verbuvált gyerekek.

 

 

A haditornától is hangosabb volt a rendőrségi fegyvertechnikai bemutató.

 

 

A színpadi programok után Keresztelő Szent János tiszteletére a Nap köszöntésére lángolt fel a Szent Iván-i tűz, körülötte a Sendergő Néptáncegyüttes táncával és énekével.

 

 

A rendezvényt  László Attila és együttesének nosztalgia koncertje zárta.

 

 

A műsorok ideje alatt látogatható volt a múzeum, bejárhatók a tanösvények, dolgoztak és fogadták vendégeiket a kézművesek, voltak gyermekfoglalkozások, népi játszóház, hinta borkóstoló, és borvásár is.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.