Nyitókép: Körkép.sk

 

Hagyománnyá vált, hogy a Hazajáró két ismert személyisége részvételével tervezik meg Medvesalján a Hazajáró túrát. A gyönyörű táj, valamint Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor neve elég ahhoz, hogy a távolabbi településekről is ide vonzza a résztvevőket.

 

 

Nem volt ez másképpen az idén sem, Debrecenből, Budapestről, Gödöllőről, Mogyoródról, Párkányból, Salgótarjánból fokozatosan érkezetek a kisebb-nagyobb baráti társaságok, hogy egy újabb közös élmény reményével gazdagodva térjenek majd onnan haza.

 hirdetes_810x300  

 

 

Többségük némi csalódással vette tudomásul, hogy a túra két főszereplőjét hiányolniuk kell. Személyes okok és a  COVID védettség hiánya, a határátlépés feltételeinek változtatása miatt sajnos nem tudták vállalni a részvételt. A túra ettől függetlenül remek hangulatban telt, hiszen azon két ismert világutazó is részt vett. Yeti Female (civil nevén Kovács Zsuzsi) és Jeli Gábor azaz Jeti, akik már egy nappal korábban megérkeztek és  az Óbásti tó szigetén táboroztak le, majd reggel ott csatlakoztak a túrához.

 

 

A gyülekező, a korábbi évekhez megszokott módon az egyházasbásti Pogányvár Fogadónál volt, ahol a megadott indulási időre mintegy 40-en gyűltek össze. Belefért ebbe a várakozás is, hiszen a magyarországi résztvevők egy része a ceredi határátkelőhelyen tervezte a határátlépést, de azt egyszerűen és váratlanul lezárták. Kerülni kellett, a legközelebbi út Somoskőn és Füleken keresztül volt lehetséges, ami azonban lényegesen hosszabb volt.

 

 

A kis kényszerpihenő ugyanakkor lehetőséget adott a fogadó szolgáltatásainak igénybevételére. Ismerve az elmúlt évekből a fogadó és szervezőinek gazdag programsorozatát az iránt érdeklődtem, hogy az idei idény milyen lesz. A szervezők elmondták, óvatosak, előre nem belátható, hogy akár néhány hét múlva is milyen lesz a helyzet, így komolyabb terveik sincsenek.

 

A fogadó működik, az elmúlt hónapokban megújult a környezete, bővült a kínálata, fogadja a vendégeket. Ugyanez mondható el a Völgyről is, de kulturális, közösségi programokat csak akkor tudnak előkészíteni, ha azokat reálisan és biztonsággal meg tudják valósítani. Ami bizonyossággal mondható, hogy gyalogtúrák lesznek, s igény esetén hőlégballonos repülésekre is sor kerülhet.

 

 

A túrát Kovács Roland és Id. Ádám Sándor vezették, akik az egyébként fárasztó útvonal „pihenési” szüneteiben mutatták be a meglátogatott helyszíneket, azaz Medvesalja természeti és geológiai érdekességeit.

 

 

A Fogadótól Óbást felé indult a csoport és két települést határoló dombtetőn állt meg. A két település lakosai ezen az úton sokkal gyorsabban és egyszerűbben tudnak eljutni egymáshoz mint a közúton, amely több kilométer megtételét igényli.

 

 

A vezetők a vidékről, a terület értékeiről meséltek. Ádám Sándor főleg a vulkánokról, azok kialakulásról. Ezután mezei úton és egy hirtelen ötlettől vezérelve egy „méhlegelőnek” használt mezőn kelt át, nyakig érő fűben. Egy sorban, a mező károsítása nélkül. Egy rövid gyaloglás után az Óbásti tó volt az első megálló. A tavon éppen virítottak az itt megtelepedett vízi növények. Ki-ki kedve szerint morgolódhatott azon, hogy az elmúlt hónapokban valaki(k) egy oda nem illő házikót építettek fel a partján. Mindazok, akik ismerjük a korábbi állapotát, egyhangúan mondhattuk, nem illik oda.

 

 

A bevezetőben említett „jetik” a tó szigetén táboroztak. A program szerint aki akart, itt reggelizhetett. A résztvevők megismerték Yetit, a nagyon szimpatikus világutazó hölgyet, nevén Zsuzsit és baráti társaságát. Yeti kicsit a csigát idézte, aki a hátán hordja a házát. Teljes felszereléssel emelte a hátára hátizsákját, ami a mintegy 20 km-es túra alatt alig került le onnan.

 

 

A túrát edzésnek használta, hiszen a legközelebbi nagy terve a világ nyolcadik legmagasabb hegyének, a 8163 m magas Manaslunak megmászása 2021 szeptemberében pótlólagos oxigén nélkül. Erre készül, bárki kérdezte erről és másról, örömmel válaszolt.

 

 

Ezután már jöttek az emelkedők és a pihentetőbb egyenes szakaszok, melyek a túrázáshoz kiváló idő ellenére bizony fárasztották a résztvevőket. De végül többszöri rövidebb pihenő után „előjött” a  Garád nyereg, majd a Medves fennsík északkeleti része, ahonnan  jó, tiszta időben belátni a Felvidék jókora részét. Ezt a párás levegő most nem engedte meg, de a látvány így is felemelő volt.

 

Ádám Sándor a fennsík létrejöttéről és az utóbbi években szinte semmilyen aktivitást nem kimutató Novohrad-Nógrád Geoparkról szólt. Mint elmondta, abban, hogy az része lett az UNESCO Világörökségnek, nagy része van annak a tájnak és értéknek, mely körülölelte a túra résztvevőit.

 

 

Némi gyaloglás után a túra fő úticélja, az Abroncsosi bazaltbánya következett, ahová a fennsík északi pereme alatt vezetett az út, mohával borított bazalt sziklák és bükkös erdő fáinak árnyékában. Mesés táj, melyben jól esett az ebédidő és az ebéd is. A bányáról, a bazaltról ismét Ádám Sándor szólt,  gyakorlatban is bemutatva a bazalt típusait és tulajdonságait.

 

A következő, sziklákkal bőségesen ellátott, erdei útszakasz a Medves fennsíkra vezetett. A mohákkal fedett kövek, sziklafalak mellett kirajzolódott az egykori kőfejtőben kitermelt kő szállítási útvonala, néhány egykori épület alapjai, és „bónuszként” egy, a fennsík pereméhez vezető meredek lejtő. Utóbbit mindenki legyőzte és túlélte, de a tetőn jólesett a pihenő.

 

A Medves fennsík Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű vulkáni bazalt fennsíkja. Harmada Szlovákiában, két harmada Magyarországon fekszik.  A fennsíkot övező dombok, vulkáni csúcsok két legszebb látványosságai a Somoskői és a Salgói vár. Mindkettő látható volt.

 

 

A visszafelé vezető út egy hegygerincen vezetett, szakasza újra embert rejtő füves réten keresztül. Majd rátért az induláskor megismert Egyházasbást és Óbást között vezető gerincre és útra. A túra valamivel több mint 20 km megtétele után, némi időcsúszással a Fogadónál ért véget.

 

 

Az esti előadásra megtelt a Fogadó terme, az érezhető fáradtság ellenére a túrázók nagyobbik része ott maradt, s élvezettel hallgatta Female Yeti  élménybeszámolóját, melyben arról is szólt, hogyan is lett világutazó. Az előadást a fogadó házigazdája, Mede Ferenc vezette be.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.