Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Számos program, vidám és izgalmas tevékenység, valamint egy kisebb kirándulás  is várt a résztvevőkre a festői környezetben.  A Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Szervezetének tagjai és a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének képviselői a csallóközi városba utaztak, hogy erősítsék a kapcsolataikat.

 

A június 30. és július 2. között tartott szakmai napokon mindkét ország Vöröskereszt tagjai részt vettek. A Lipóton elsajátított tudást így örömükre a gyakorlatban is alkalmazhatták. Szükség is van erre, hiszen a két területen bármikor kialakulhat árvízveszély, vagy akár a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos olyan állapot, mely közös, összehangolt fellépést igényel. A gyakorlatnak köszönhetően  így mindkét fél tagjai meg tudnak majd felelni a kihívásoknak.

 

 

A bősi vízparton a katasztrófavédelmi csoport tagjai karöltve a szlovák Vöröskereszt vezetőségével” élethű sérüléseket” készítettek elő.  A Vöröskereszt előre meghatározott csapatai segítőkészen és felkészülten siettek az adott szituáció megoldására. A vezetők meglátása és véleménye szerint nincs okuk a panaszra.
„Büszke vagyok a résztvevőkre, hiszen gondmentesen oldották a feladatokat, sőt, a spontán helyzetet is megoldották”
– fejtette ki érzéseit  a Vöröskereszt dunaszerdahelyi járási szervezetének igazgatója , Nagyová Dagmar.

 

 

 hirdetes_300x300  
A szlovák Vöröskereszt tagjai közül hírportálunknak többen elmondták, hogy már nagyon várták ezt a gyakorlati részt. A korábbi magyarországi képzés ugyanis felkeltette az érdeklődésüket.
„Jó, hogy itt lehetünk.”
– fogalmazott az egyik résztvevő.

 

 

Az árvízvédelmi helyzet mellett tűzpróbát is rendeztek, melyhez tűzoltók beavatkozására volt szükség. Természetesen a sérülések kezelése mellett minden egyes sérült teljeskörű kivizsgálásban is részesült.

 

 

A megnyitón tiszteletét tette Fenes Iván Bős, város polgármestere, megyei képviselő az önkéntes tűzoltók járási elnöke, valamint Czajlik Jenő az ÖTT járási igazgatója is. Fenes Iván örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a  határon átnyúló együttműködés előnyeit ezúton is kamatoztatatják. Mint elmondta, nagyra tartja a Vöröskereszt tevékenységét és becsüli a tagok  áldozatkész munkáját.

 

 

Kún Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson Sopron Megyei Szervezetének megyei igazgatója a szakmai gyakorlat zárónapján úgy fogalmazott, hogy ennyi együtt töltött idő után könnyes búcsú következik. Mint mondta, bízik abban, hogy a képzéseken és a gyakorlatokon  megszerzett tudás mindenki hasznára vájhat.

 

 

A résztvevők nagyon örültek, hogy a szakmai képzés, a próbatétel helyszíne Bős volt. El voltak ragadtatva a várostól, illetve a csodás természettől. A vöröskereszt tagjai részben megismerték Bőst, valamint  a helyi katasztrófavédelmi szolgálatot és a bősi vízierőműt egyaránt.  Ezért volt jó, hogy a helyszínre utaztak, s beszéltek az említett helyek képviselőivel.

 

Nagy Dása vöröskeresztes ruhában

 

Nagyová Dagmar összességében hasznosnak ítélte meg és pozitívan értékelte a képzéseket. Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy ez a jó kapcsolat tovább erősödik majd. Kifejtette, hogy továbbra is szorgalmazni fogja az együttműködést, mivel szükség van ilyen kapcsolatokra.

 

Tapasztalataink szerint a bősi szakmai képzésen  mindenki jól érezte magát. A résztvevők remélik, hogy mihamarabb újra találkozhatnak.

 

A szakmai gyakorlat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül valósult meg.
Képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.