Nyitókép: Körkép.sk

 

Három napra bővülve, de még mindig a Covid-19 árnyékában rendezték meg az elmúlt hétvégén a Nógrádi Népművészeti Fesztivált. A rendezvényt és szereplőit ezúttal is csak Losoncon láthatta a közönség, további települések – leszámítva a műsorban fellépő csoportjaikat, kézműveseiket és egyéni előadóikat nem kapcsolódtak be. Fő szervezője Losonc város és a Nógrádi Művelődési Központ volt.

 

 

A múlt évhez hasonlóan a rendezvénynek a losonci Városliget adott otthont, ezúttal két helyszínen. A park Filagóriájában koncerteket hallhattak és láthattak a nézők, a körülötte felállított házikókban és sátrakban pedig a Nógrád Regionális Termék védjeggyel rendelkező kézművesek mutatták be alkotásaikat és tudásukat. A paletta ezúttal is sokszínű volt. A fafaragók termékeitől kezdve a ruhákon és szőtteseken keresztül egészen a sokféle házi készítésű italig és ételekig.

 hirdetes_400x285  

 

 

A népzenei koncertek a „Vásári mulatság“ címet kapott blokkban ingyenesen voltak hallhatóak. A teljesség igénye nélkül fellépett Miroslav Trebula, ifj. Melicherčík, Jaroslav Černák és a Karlíkovci a Gold Orchestra zenekara.

 

 

A közelmúltban felújított szabadtéri színpadon pénteken kora este a gyetvai Podpolanec Folklór Együttes mutatkozott be. Az esti program első részében a Garamtól a Zemplénig című népművészeti műsor volt látható. Az estet a vágbesztercei Považan népművészeti együttes műsora zárta Roman Malatinec rendezésében.

 

 

Hasonló tartalma volt a szombati napnak is, azzal, hogy a programok látogatottsága magasabb volt a péntekinél. A Filagóriában ezúttal négy koncert hangzott el, a kézművesek is kora estig kínálták a portékáikat.

 

 

Gazdag volt a szabadtéri színpadon megtartott „A nógrádi mezőn kinyílott a rózsa” műsorblokk. A jelenlévőket Losonc város polgármesterasszonya Alexandra Pivková és a vendég Gyöngyös város képviseletében az ottani önkormányzat munkatársa üdvözölte.

 

 

Mint elhangzott, a rendezvény előkészítését befolyásolták a járványügyi rendeletek, de azt társszervezők és támogatók segítségével sikerült tető alá hozni.

 

 

Losonc és Gyöngyös baráti kapcsolata sok évre tekint vissza és sok évre tekint előre. Erre ad biztosítékot egy közös, városi fejlesztésekre, kulturális programok cseréjére és beruházásokra összpontosító sikeres Interreges pályázat. Ennek részeként érkezett a fesztiválra Gyöngyös város kiváló, az idén fennállása 50. évfordulóját  ünneplő Vidróczky Néptáncegyüttese is. A gyöngyösiek emellett némi gasztronómiával is kedveskedtek a losonciaknak. Mátrai borokat hoztak Losoncra, melyeket a vásárban is megvásárolhattak és megkóstolhattak a látogatók.

 

 

A gyöngyösi vendégek és fellépők a nap délutánján a város képviselői és Böszörményi István kalauzolásával  meglátogatták a város felújított épületeit, a Zsinagógát, a Városházát. Előbbire kicsit irigykedve tekintettek, mert a hasonló szépségű gyöngyösi zsinagóga (a losoncihoz hasonlóan szintén Baumhorn Lipót alkotása) felújítása még várat magára.

 

 

A több mint két órás gálaprogramban  többek között fellépett a losonci Ipeľ Néptáncegyüttes, a füleki Rakonca Néptáncegyüttes, a füleki Jánošík Néptáncegyüttes, a bozitai Dubkáčik  éneklő csoport, a Vidovienky Nőikar, a budinai Milan Gábor, a Ďatelinka népi zenekar és Ondreja Molotaa zólyomi Marína Néptáncegyüttes és a már említett gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes.  Önálló blokkban lépett színpadra a „Temperament cimbal orchestra” a Róbert Puškár és Peter Niňaj testvérpár közreműködésével.

 

 

Az esti programban a zólyomi Marína Néptáncegyüttes, a kokavai Ondrej Radič és Ján Balhuta zenekara, a Vidróczki Néptáncegyüttes majd a sárosi és zemplényi képeket bemutató kelet-szlovákiai Vranovčan Néptáncegyüttes léptek fel.

 

Utóbbi először járt Losoncon és egy nappal később a Bánkon megtartott fesztiválon vendégszerepeltek. Remek hangulatú műsoruk Losoncon is joggal váltotta ki a csaknem megtelt nézőtér közönségének elismerését. De ugyanez mondható el a Vidróczki Táncegyüttesről is.

 

 

A fesztivált vasárnap délután, esőfelhők árnyékában a „Dudások vasárnapja” címet kapott programmal zárta, annak tiszteletére, hogy a duda és dudás kultúra öt évvel ezelőtt lett az UNESCO világörökség része. A filagória színpadán péhói, herencsvölgyi, fehérkúti, buzitai és losonci, zólyomi, zólyomlipcsei, fenyőkosztolányi, túróci dudások, zenészek és táncosok váltották egymást. Meghívott vendég volt Dobos Levente Vácról, de különböző okok miatt nem tudta vállalni a fellépést. A műsort a fellépőkből összeállt első szlovák dudás zenekar műsora zárta.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.