Nyitókép: Schnelczer Zoltán

 

A tavalyi bizonytalan járványügyi állapotok miatt egy évvel ezelőtt csak szerényebb formában, Kulturális Napok címen tartották meg Fülek legnagyobb kulturális és társadalmi rendezvényét, a füleki Palóc és Város Napokat. A szervezők úgy döntöttek, hogy a normális feltételek mellett tavaly jubiláló  rendezvény 30. évfolyamát az idén tartják meg.

 

S bár a vírus jelenléte továbbra is jelentősen keseríti a kulturális rendezvények előkészítőit, a fülekiek és mindazok aki a közelebbi és távolabbi környékről augusztus 12. és 14-e között ellátogattak Fülekre, számos érdekes programot láthattak és hallhattak.

Schnelczer Zoltán felvétele

 

Az előző évfolyamoktól eltérően a programok két helyszínre, a Városi Művelődési Központba és a Füleki Vár helyszíneire összpontosultak.

 hirdetes_400x285  

 

Milan Alberty felvétele

 

A hagyományoknak megfelelően, a városi Képviselői Testület ünnepi, nyilvános ülése keretében az idén is átadták a város ill. a polgármester díjait. A Város Díját olyan személyek vagy szervezetek kaphatják meg, akik jelentősen  hozzájárultak a város fejlődéséhez, annak népszerűsítéséhez. A Városi Képviselői Testület döntése értelmében az idei kitüntetést a Nefelejcs Nyugdíjas otthon, ill. az azt működtető civil szervezet érdemelte ki. Mint elhangzott, ezt az otthon lakóinak példás gondoskodásáért, azok ápolásáért és az elmúlt járványhelyzet sikeres kezeléséért érdemelte ki.

 

 

A  Város Polgármesterének díját a Pincesor Polgári Társulás kapta. A társulás nem sokkal megalakulása után, 2016-ben kezdeményezte a pincenapokat, melynek részeként a sávolyi út mellett homokkőbe vájt pincék tulajdonosai megnyitották  borospincéiket a látogatók előtt. A siker nem maradt el, ennek hozadéka lett, hogy megszépült a pincék környezete, elkészült egy több információs táblával ellátott tanösvény is. S mellékesen, egyre nagyobb érdeklődés kísérte a rendezvényeiket. A pincetulajdonosok nagy többsége a szőlőt máshol vásárolja, a pincék állandó hőmérséklet ideális a finom bor készítésére.

 

Milan Alberty felvétele

 

A kísérő kulturális programban a füleki, fennállásának 5. évfordulóját ünneplő Ďatelinka zenekar, a Jánošík Néptáncegyüttes és salgótarjáni Dobroda Zenekar, valamint a velük évek óta szorosan együttműködő Rakonca Néptáncegyüttes és a tavaly százéves Pro Kultúra Füleki Férfikar, illetve a Melódia Női Kar léptek fel. Nagyon kevés füleki nagyságú, szlovákiai város mondhatja el magáról, hogy ennyi kiváló csoportja és együttese van.

 

Milan Alberty felvétele

A négynapos rendezvénysorozat augusztus 12-én a füleki várudvarban megtartott „Ismerjetek meg minket!” című. gyermekek számára meghirdetett képzőművészeti verseny kiértékelésével, roma tehetségek műsorával vette kezdetét.  Ezt követően a Városi Honismeret Múzeum galériájában nyílt meg az ugyancsak jubiláló Bialová Jana „Lények” című kiállítása.

 

A hétvégén, szombaton délelőtt a Várudvarban családi délelőttre várták a gyerekeket és szüleiket, melyen magyar és szlovák meseszínházak szórakoztatták  a jelenlévőket. Párhuzamosan ezzel a Vármúzeum igazgatóságának udvarán a várról, néhány napja megjelent nulla eurós bankjegyet vásárolhatták meg a gyűjtők. Ennek alacsony sorszámait a sorozatot gyűjtő gyűjtők tulajdonába jutott, de a bankjegyből minden érdeklőnek jutott. Szép emlék. Megjegyzem, hogy a Somoskői várról is megjelent hasonló bankjegy.

 

 

 

Újdonságként számítottak a délutáni interaktív városi séták, melyeket Rák Viki és rozsnyói Actores Városi Színház, valamint a város fúvószenekara kísért.

Schnelczer Zoltán felvétele

 

Schnelczer Zoltán felvétele

 

A legnagyobb érdeklős az esti bemutatókat és koncerteket kísérte. A teltházas estéken a Radošinské Naivné Divadlo (Pán strom), a Kandráčovci együttes, a Neoton Família sztárjai és a rendezvényt záró Rátonyi Róbert Színház  (Cigányszerelem, nagyoperett) előadásai és koncertjei voltak láthatóak és hallhatóak.

 

Schnelczer Zoltán felvétele

 

Schnelczer Zoltán felvétele

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!