Nyitókép: Körkép.sk

 

Egy év kihagyása után, nem a megszokott júliusi időpontban, hanem szeptember első hetében, sorrendben 92. alkalommal nyílt meg Budapesten az ünnepi könyvhét, s várta négy napon keresztül a kiadókat, szerzőket és olvasókat.

 

A több mint 150 kiadó pavilonjait a Vörösmarty téren és a Vigadó téren, valamint az azokból nyíló utcarészekben lehetett látogatni. A megszokottnál nagyobb teret kapott a gyermek- és ifjúsági irodalom

 

 

 hirdetes_300x300  

A rendezvénysorozatot, mint megnevezte „papír és nyomdafesték ünnepét” Szabó T. Anna, költő, író nyitotta meg, aki arra kérte az olvasókat, hogy a könyvekben a kincset keressék, legyenek kíváncsiak és ne hagyják magukat eltéríteni a kedvenc kiadványaiktól.

 

 

A főrendező nevében a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke Gál Katalin azt emelte ki, hogy két év telt el anélkül, hogy meg lett volna a lehetősége az írók és olvasók személyes találkozásának. A pandémiás időszak ugyanakkor nem vette el annak lehetőségét, hogy az írók és szerzők alkossanak.

 

 

Az elmúlt évtizedek rendezvényeihez hasonlóan az ország több városa és települése csatlakozott az Ünnepi Könyvhét rendezvényeihez.

 

 

A rendezvényhez (lazán) kötődő Szent István Könyvhét standjai Szent István Bazilika előtti téren szeptember 5-től látogathatóak. Ez az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretében valósul meg, ünnepi megnyitója szeptember 7-én lesz.

 

 

E sorok írójaként a rendezvénysorozat másnapjának délutánján jártam be a fentebb jelzett helyszíneket, amelyhez elegendő volt néhány óra. Valószínűleg az egy éves kényszerszünet, a szokatlanul nagy terület  miatt nem éreztem azt a hangulatot, irodalmi-művészi-alkotói hangulatot, feszültséget, melyet az elmúlt években megszoktam, hiszen alig múlt el év úgy, hogy hosszabb-rövidebb ideig ne látogattam volna ezt a rendezvényt.

 

 

Természetesen, mint minden évben ezúttal is „kiemelten” kerestem a határon túli, benne a felvidéki kiadók standjait. Utóbbiak kínálata a szokottnál lényegesen kisebb volt. Már két évvel ezelőtt volt olyan érzésem, mintha nálunk visszaesőbe lenne a könyvkiadási (alkotói/olvasói kedve) de még ott volt a „Felvidéki stand,” ahol ha nem is teljes kínálatban, de elérhetőek voltak a hazai magyar kiadványaink, értendő, hogy nemcsak a Pozsony és környéki kiadók kötetei.

 

Hodossy Gyula író, költő, a Lilium Aurum könyvkiadó igazgatója dedikál a könyvhéten. Kép: Körkép.sk

 

Az idén nem volt ilyen stand, hogy ennek szervezési, pénzügyi okai voltak, nem kerestem, de akár így, akár úgy némi csalódást okozott.

 

 

A standokon Felvidéket lényegében csak a Méry Rátió, az Ab Art,  a Lilium Aurum és a diószegi ATID Polgári Társulás Kiadók képviselték, hozzátéve hogy a legnagyobb standja a budapestivé lett Kalligram Kiadónak volt. A rendezvényhez kiadott „Olvasó vagyok” c. kiadványban hozzájuk csatlakozott még a Diószeg Atid – Polgári Társulás és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága.

 

 

A teljesség igénye nélkül a füzetben Jakubecz Mária: Útjelző kavicsok, Oros László: Felvidéki portrék és történetek, Szabó László: Hűség és kiállás (Diószeg Atid – Polgári Társulás),  a Világ, ideálmodva (Az I. Rimay Nemzetközi Köl­tészeti Fesztivál antológiája), Cinzia Demi Befogadás, Kovács Jolánka Rímes mesék, Simona-Grazia Dima Az élet rejtélye (Ab Art kiadó), Balázs F. Attila Európai váróterem, Bettes István Aranygyűrű, Fellinger Károly Bóklászó, Minden addig hatvanig, Katona Nick Lélekszilánkok (Lilium Aurum Kiadó) és a Szlovákiai magyar szépirodalom 2021 (Szlovákiai Magyar Írók Társasága) lehetett bővebben olvasni.

 

 

A jelzett kiadók részéről  rendezvény folyamán főleg a Lilium Aurum meghívott szerzői (Katona Nick, Bettes István, Hodossy Gyula, Nagy Erika, Fellinger Károly, Katona Nick) dedikáltak.

 

 

A további határon túli kiadók közül jelen voltak az erdélyi és vajdasági könyvkiadók, teljesen hiányoztak viszont a kárpátaljaiak.

 

 

Az idén is megrendezték a Szép Magyar Könyv c. versenyt. A művészeti és ismeretterjesztői könyvek kategóriában Mártonffy Melinda  Franciaudvaros bérházak Budapesten (Artem/Books), a év illusztrátora kategóráiban megosztva Kiss Ottó A piros tengeralattjáró (Betűtészta Kiadó, Illusztrátor: Orosz Annabella) és Szerb Antal Utas és holdvilág (Libri, Scolar Kiadó, llusztrátor: Nagy Norbert), a múzeumi művészeti könyvek kategóriájában Árvai Mária, Véri Dániel: A nagy könyvlopás – Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött (Ferenczy Múzeumi Centrum), a szépirodalmi művek közül  László Noémi:  Műrepülés (Gutenberg Kiadó), a könyvsorozatok kategóriában Grecsó Krisztián: Isten hozott (Magvető Kiadó), Grecsó Krisztián Pletykaanyu (Magvető), Grecsó Krisztián: Vera (Magvető Kiadó), Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés  (Magvető Kiadó), a szakkönyvek közül Esterhasiana Biblioteca: Monok István–Zvara Edina (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ – Kossuth Kiadó), a gyermek és ifjúsági kategóriában Bertóti Johanna: Almából ki, körtébe be (Koinónia Könyvkiadó) kötetei nyerték el az elismerést. Utóbbi erdélyi kiadó.

 

Számos különdíj is kiadásra került melyek közül az Emberi Erőforrások Minisztériumának megosztott elismerését a  Orosz István: Örömajkon örömének… című könyve kapta meg, melyet a Méry Ratio Kiadó jelentetett meg.

 

 

Érdekesség, hogy különdíjat (A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) érdemelt Krúdy Gyula Álmoskönyvének angol nyelvű kiadása ((Club of Odd Volues (Boston), Gyomai Kner Nyomda Zrt).

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!