„Békés, boldog, sikerekben gazdag új évet!” – így szoktunk egymásnak új évet kívánni. Ennek a szónak, hogy „békés”, most komolyabb értelme van, mint a korábbi években, amikor a mi kis világunkra, családunkra értettük a békét. Most ennek a szónak nagyobb hangsúlya van. Hiszen, ha szembe állunk a térképpel, jobb kéz felől találjuk Ukrajnát, ahol nem sikerült az elmúlt évben békét teremteni. (…)

 

Tavaly azt is tapasztaltuk, hogy az olyan béke-szigeteken, mint Brüsszel volt korábban, a karácsony előtt most rendkívüli állapotot kellett bevezetni. (…)

 

Nem ehhez vagyunk hozzászokva. (…) A színpadon megjelenve kötelességem ezt közhelyek nélkül mondani. Békét kívánunk a világnak, mert túlságosan forró volt a hangulat körülöttünk.

 

 hirdetes_300x300  

Közép-Európa mintha most egy kicsit a béke szigete lenne. Elkerülnek bennünket a konfliktusok, elkerülte Szlovákiát a menekültáradat is. (…) Mondhat bárki bármit is, az elsődleges feladat nem az, hogy Európába hívunk más kultúrájú embereket, hanem hogy ott próbálunk nekik segíteni, ahol elvették a hazájukat. (…) Elsődlegesen azt kell kívánnunk, hogy mindenki a saját hazájában tudjon érvényesülni. Ránk is érvényes ez, rájuk is érvényes kell, hogy legyen.

 

Voltak-e jó hírek az elmúlt évben? Voltak, hiszen kijutott a magyar válogatott az Eb-re, több mint 40 éve nem volt erre példa. (…) Jó hírnek mondható az is, hogy mind a szlovák, mind a magyar gazdaság fejlődése töretlen. Úgy látszik, több pénzzel tud gazdálkodni mindkét kormány, meglátjuk, mennyi jut ténylegesen az emberekhez vissza. (…)

 

Az idei márciusi parlamenti választások megmutatják, hogy milyen kormánya lesz ennek az országnak. A pluszbevételről a kormány és a parlament dönt elsődlegesen, hogy hova, melyik vidékre érkeznek a támogatások. Mi úgy gondoljuk, erősebb magyar képviseletre, határozottabb érdekérvényesítésre van szükség, hogy Dél-Szlovákia felzárkóztatása megvalósuljon.

 

Ne függjön a fejünk felett Damoklész kardjaként, hogy több mint 100 iskolánkat az idén, annak köszönhetően, hogy a reform elveszi a pénzt az iskoláktól, be kell zárni. Ezen változtatni kell, és változtatni is lehet. A több pénz, azt jelenti nagyobb lehetőség, ha több a pénz, nem az iskolák bezárásával kell foglalkozni. (…)

 

Mi továbbra is úgy gondoljuk, igenis fontos, ha egy orvos jól kezel bennünket, és a pék jó kenyeret süt, de azért magyarul szóljon hozzánk, ha megszólítjuk magyarul, és tudjuk, hogy ő is magyar. Úgy gondolom – és talán önök is úgy gondolják – hogy Dél-Szlovákia felzárkóztatásához több kell. Hogy a magyar érdekképviselethez több kell, és március 5-én ki is fejezhetik ezt az akaratot. (…)

 

Kívánom, hogy ez az év lehetőséget adjon arra, hogy az országban a magyarság tekintélye nagyobb legyen, mint azt tapasztaltuk, és ezt meg is tudjuk közös erővel valósítani!

 

Berényi József:  első felvidéki újévi gálakoncert, Dunaszerdahely (MKP.SK)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!