Tamás Ilonát 104. születésnapján köszönti az egész Felvidék, egyben a világ összmagyarsága is. Példaképünk és lelkiismeretünk is egyben a rimaszombati tanárnő, a mindenki által szeretett és megbecsült Ilonka néni.

 

Mindannyian ismerjük történetét, bátor kiállását a kettős állampolgárság kapcsán. Cselekedete példaértékű és komoly üzenete van számunkra. Rajtunk múlik, hogy meghalljuk, befogadjuk az üzenetet és éljünk vele. Mi is az üzenet? Számomra azt üzeni, hogy semmilyen körülmények között sem adhatjuk fel nemzetiségünket. 104 év alatt sok politikai rendszert megélt, de magyarságához mindig hű maradt.

 

Még a mostani „demokratikus szlovák jogállamban is”, amikor nemes egyszerűséggel megfosztották Őt és társait állampolgárságuktól. Puszta félelemből, bennünket – magyarokat – „megtiszteltek” azzal, hogy ismét egy külön törvényt szabtak ránk.

 

 hirdetes_400x285  

Ilonka néni is ennek a törvénynek esett áldozatul, ahogy mindenki más is, aki kettős állampolgár szeretne lenni. Különösen szomorú, hogy a kormányra lépő vegyespárt – kár is lenne finomkodni – szembeköpte azokat az embereket, akiknek korábban hangzatos ígéretekkel kínált segítséget. Sem szavakkal, sem tettekkel nem álltak ki mellettük. Ilonka néni, pedig úgy érezhette, hogy magára maradt ebben a harcban.

 

(…)
Felvidéki példaképünknek további jó erőt, egészséget és békés, örömteli pillanatokat kívánok családja körében!

 

Karaffa Attila: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!