A politikai legfelsőbb köreiben megjelenő korrupció és a klientelizmus gyanúja egy olyan téma, ami a legnagyobb indulatokat és politikai vitákat hívja életre és évekre a média figyelmének középpontjába kerül. Sajnos, ennek a témának a politikai súlya szöges ellentétben áll azzal, amit megnyugtató eredménynek nevezhetnénk. Valószínűleg nincs olyan ember, aki elhinné, hogy valaki 12 millió eurónyi készpénzt kofferben cipelt. Ennek ellenére a mai napig nem kaptunk elfogadható magyarázatot.

 

Ez az ellentét megmagyarázhatatlan, érthetetlen és tarthatatlan. Jobb esetben az ügy egyetlen következménye valamiféle politikai felelősségre vonás. De az egyetlen botránynak sem lehet megoldása, a politikai felelősségre vonás csupán a tisztesség egyszerű gesztusa, ami megnyugtathatja a közvéleményt (…).

 

Így működik ez a normálisan működő igazságszolgáltatással és tisztességes politikai kultúrával rendelkező országokban. De nem Szlovákiában. Politikai felelősségre vonás helyett polgáraink hiábavaló valóságshow-val szembesülnek, amiben legfeljebb csak azt tippelhetik meg, lemond-e valaki vagy sem. És amiben választaniuk kell, hogy melyik hiányos információnak vagy politikai állásfoglalásnak hisznek. Ezt a fajta hitet és bizalmat már egyszerűen nem kérhetjük az emberektől Szlovákiában.

 

 hirdetes_810x300  

 

Andrej Kiska

A szerző saját facebook oldala

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!