450 éve, 1566. szeptember 8-án Szigetvár ostrománál hősi halált halt Zrínyi Miklós horvát-dalmát és szlavón bán.

 

Zrínyi Miklós főnemes, horvát bán, szigetvári hős, vagyonát első feleségének, Frangepán Katalinnak hozományával alapozta meg. A mohácsi csata után I. Ferdinánd pártjára állt és 1529-ben részt vett a török által ostromolt Bécs védelmében. 1542-ben 400 horvát harcossal felmentette a Pest ostrománál nehéz helyzetbe került birodalmi hadakat.

 

Hadi érdemeiért Horvátország bánja lett. Szüntelenül harcolt a terjeszkedő oszmán hatalom ellen. 1542-ben Somlyónál, 1556-ban Kostajnica váránál, majd Babocsánál fényes győzelmet aratott a török felett. 1546-ban királyi adományként megkapta a Muraközt és Csáktornya várát, ezzel a leggazdagabb családok közé lépett. 1561-ben királyi kincstárnok és Szigetvár kapitánya lett.

 

 hirdetes_810x300  
szigetvar
Szigetvár ostroma. Székely Bertalan festménye.

 

I. Ferdinánd halálát követően ellenezte az új politikát a törököknek való sarcfizetést. 450 éve, I. Szolimán szultán százezres hadával ostrom alá vette a Szigetvár várát, amelyet 2500 emberrel védett. Augusztus 9-től szakadatlanul tartott az ostrom és hosszan tartó nyári hőség kiszárította a várat védő vizesárkokat és mocsarakat. A Bécs védelmére készülő császári sereg közben Győrnél tétlenül várakozott. Bár szeptember 6-ra virradó éjjel meghalt a szultán, a hatszáz főre olvadt védősereg a belső várba szorult.

 

A lángokban álló várból Zrínyi szeptember 8-án a 300 megmaradt emberével végső kísérletként kitörést kísérelt meg és a közelharcban hősi halált halt. A hősi helytállást dédunokája, „Obsidio Szigetiana”, című barokk eposzban örökítette meg, amelynek Kazinczy Ferenc adta a ”Szigeti veszedelem” címet.

 

 

 

Feiszt György, szombathelyi történész (facebook)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.