Orsolya
  • HUF: 363.04
  • USD: 1.18
  • 7 °C
  • 19 °C
facebook

Gandhi: az igazságtalan törvényeknek nem kell engedelmeskedni

Teréz anya mellett Móhandasz Karamcsand Gandhi volt a 20. században az egyetlen ember, akit a világ “nagy szellem”-nek, “mahátmá”-nak tartott. Gandhi tanításaiban a vallás és az etika, a lelkiség és a gyakorlati élet különös ötvözetét vallotta.

 

1862. október 2-án Újdelhiben született, Londonban tanult, de Indiában tett ügyvédi vizsgát. Eszméje, a „satyagraha” három alapelven nyugodott:

 

„ 1. az igazságtalan törvényeknek nem kell engedelmeskedni;

2. mindig erőszak nélkül kell cselekedni;

3. a cél nem szentesíti az eszközt”.

Politikája fontos eszköznek bizonyult az indiai függetlenség kivívása szempontjából. Gandhi ellentmondásos kapcsolatban volt az angolokkal. A „kölcsönös méltányosságba” vetett naiv hitét még harcostársai sem mindig értették. A britek által mélységesen lenézett hindu öltözékben, de a nyugati műveltség fegyverével és végtelen türelemmel küzdött a szabadságért.

 

Az 1910-es években szervezett munkássztrájkok és tüntetések miatt többször bebörtönözték. Aktivitása nyomán alakult meg az Indiai Nemzeti Kongresszus, amelynek 1921-ben az elnöke lett, de harcolni továbbra is csak a polgári engedetlenség fegyverével volt hajlandó.

 

gandhi
Gandhi. Kép: facebook

 

1930-ban megszervezte a híres „sómenetet”. Több százezer hívével Ahmedabadból Dandiba zarándokolt és a brit hatóságok teljesen tehetetlennek bizonyultak vele szemben. Ezzel pályája csúcsára érkezett. A II. világháborúban a britek mellé állt, de amikor India szuverenitását nem ismerték el, meghirdette a „Quit India” (távozzatok Indiából) mozgalmat.

 

A vallási ellentétek kiéleződésekor minden erővel próbálta megakadályozni India különválását. Muszlimbarát tevékenysége okozta a halálát. 1948-ban, honfitársa, egy szélsőséges hindu nacionalista, Új-Delhiben meggyilkolta.

 

Nagy álma, India függetlensége csak halála után valósult meg. Születésnapját 2007-ben az „Erőszakmentesség világnapjá”-nak nyilvánították.

 

 

Feiszt György, történész (facebook)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket