Ha manapság – amikor csúcspontjára hágott a rigorózusi munka után indított nyomozás – bármit kiírok ezzel a témával kapcsolatban a Facebookra, például legutóbb, amikor arról írtam, hogy feljelentettem a Főügyészségen [Andrej Dankot], egyre több ember jelentkezett, akik azt kérték tőlem, hogy mutassam meg az érettségi bizonyítványomat. Sőt, ma már egyenesen azt kérték, hogy a szakmunkás-bizonyítványomat mutassa meg, mert nem hiszik el, hogy rendelkezem érettségivel.

 

Bármennyire is sértő ez számomra, úgy döntöttem, hogy megmutatom az érettségi bizonyítványomat. A Metodova utcai gimnáziumban érettségiztem a 94/95-ös tanévben. Szlovák nyelvből és irodalomból, német nyelvből, történelemből és társadalomismeretből szereztem érettségit. Kitüntetéssel végeztem, és mindegyik tantárgyból „kitűnő“-re érettségiztem. Számomra egy kicsit bántó, hogy olyan emberek szólítanak fel minderre, akik még az érettségit [maturita] is „y“-nal írják le [maturyta].

 

Én soha nem hazudtam, és sosem jutott volna az eszembe olyasmit kitalálni, hogy felső szintű képzésben részesültem úgy, hogy nem is jártam felsőoktatási intézménybe. Mégpedig azért nem jutott volna az eszembe ilyesmi, mert én tiszteletben tartom a végzettséget és a műveltséget, és nagyra becsülöm a művelt, iskolázott embereket.

 

 hirdetes_810x300  

Inkább legyen négy, tisztességgel megszerzett érettségim, mint egy hamis titulusom. Ezt fontos kimondani. Ami az érettségimmel kapcsolatos ügyben bánt az az, hogy rajtam keresztül egy csomó felszínes ember azokat az embereket sértegeti, akik érettségivel vagy szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkeznek. Én az érettségiben és a szakmunkás-bizonyítványban nem látok semmi rosszat. Sok olyan embert ismerek, akik ügyesek és okosak, emellett pedig mindent megtesznek azért, hogy ez az ország kijusson abból a szennyből, ami körülvesz minket.

 

Bántó, hogy rajtam keresztül nemcsak az utca emberei, de ennek az országnak az elsőszámú emberei is ezeket [érettségivel és szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkező] az embereket sértegetik.

 

Bízom benne, hogy a nevemmel együtt több százezer olyan ember nevét is tisztára mosom, akik tisztességes középiskolai végzettséggel rendelkeznek.

 

Maturita

Radšej štyri poctivé maturity, ako jeden falošný titul. Natočiť toto video pre mňa vôbec nebolo jednoduché, lebo je to pod úroveň. Ale stupňujúce sa útoky primitívnych a agresívnych ľudí nielen z ulice, ale aj z parlamentu, ktorí odo mňa žiadajú maturYtu, ma primäli k tomu, aby som svoje maturitné vysvedčenie zverejnila. Všetci tí, ktorí ma urážajú textami s hrubými štylistickými a gramatickými chybami, totiž cezo mňa urážajú a dehonestujú státisíce ľudí s poctivým stredoškolským vzdelaním. Robia tak v čase, keď kulminuje kauza rigoróznej práce predsedu parlamentu, ktorá vrhá zlé svetlo na akademickú pôdu, ale aj na druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Ja si veľmi vážim vzdelanie a vzdelaných ľudí, aj preto som započala štúdium psychológie. Ale nie sú to tituly, ktoré z nás robia poctivých, rovných a slušných ľudí.

Gepostet von Lucia Nicholsonová verí v zdravý rozum am Freitag, 19. Oktober 2018

 

Lucia Nicholsonová Facebook-oldala

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!