József, Bánk
  • HUF: 313.95
  • USD: 1.13
  • 5 °C
  • 14 °C
facebook

Csáky Pál: Žitňanská, Hríb, Šebej tisztességesebb, mint a szlovákiai magyar választók egyharmada

Nyitókép: Csáky Pál Facebook-oldala

 

(…)

 

Zitnanská asszonyt soha nem becsültem valami nagyra – annak ellenére, hogy a második Dzurinda-kormányban négy évet lehúztunk együtt, s az együttműködésünk néhány területen gyümölcsöző is volt. Frantisek Sebejről sincs különösebben nagy véleményem, és Stefan Hríb sem az erkölcsös újságíró példája számomra. Ám el kell ismernem, tisztességesebben viselkednek a Most-Híd politizálását látva, mint a szlovákiai magyar választók egyharmada. Számukra mégiscsak van egy pont, ahol felállnak az asztaltól, s azt mondják: ez már vállalhatatlan számunkra. S megőriznek valamit tisztességük maradványaiból.

 

Ficóékkal és az SNS-szel koalícióra lépni nem jelentett mást, mint ama bizonyos korpa közé keveredés ősrégi történetének újrajátszását. S mondhatnánk, ám tegyék, majd a választó parasztesze és a napi problémákkal küszködő polgár természetes erkölcsi felháborodása leszámol velük.

Nem ez történik. Nézzünk csak körül: korunkban, a kifinomult manipulációk korában ügyes közéleti szélhámosok úgy csinálnak hülyét polgárok millióiból, ahogy csak a kedvük tartja.

 

(…)

 

Az elektronikus kütyük világméretű elterjedése által okozott információrobbanás nem a világ IQ javulását, hanem ellenkezőleg: lecsúszását hozta.

 

Ennek egyenes következménye, hogy csúszik lefelé a közerkölcs szintje is. Ha visszaemlékszem a huszadik század kilencvenes éveire, azért ott még az az alaphozzáállás érvényesült, hogy az igazság abszolút kategória, s aki hazudott, az a lelke mélyén tudatosította, hogy helytelen dolgot tesz. S akkor még következményei is voltak a hazudozásnak.

 

Most? Vannak, akik kiírják a plakátra, hogy a jellem a döntő – s utána olyan cinikusan szegik meg ígéreteiket, hogy az szinte kiabál. S a derék választópolgárok egy része tolerálja ezt.

 

(…)

 

Azon gondolkodom, mi jöhet még. 2020-ban kiállnak majd az emberek elé, és simán egy Mercedes gépkocsit ígérnek mindenkinek, aki rájuk szavaz. S 24 órával a választások után majd ismét a szemükbe röhögnek a kocsiért sorban állóknak: ezt nem gondoljátok komolyan. Félreértettetek minket, ez egy olyan bődületes hülyeség, hogy ezt ti sem gondolhatjátok komolyan.

Vagy mégis?

Ébresztő, kedves választópolgárok!

 

Csáky Pál: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

id.Reiter István
2018. dec. 09. 22:07

Csáky Pállal teljes mértékben egyetértek! Az emberhülyítés mesterei egyenlőre még talán győznek, de örökké nem lehet ügyesen hazudni! Gondoljunk gyerekeinkre , unokáinkra és nemzetünkre! Nincs már sok idő! Ébredjünk! A csaló nagyhatalmak szorításéban győznünk kell, ha összetartunk. És a nemzetmegosztó Bugikákat szavazatainkkal végleg elküldjük a gyehennába - a pokolba - ..... Ne féljünk - egy fenyőfa sem ér fel az égig....Szeretlek ismeretlenül is Titeket, felvidékiek...akikért sokat, talán mindent feláldoztam értetek....Id. Reiter István

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 40 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket

Megosztás