Benedek
  • HUF: 313.77
  • USD: 1.14
  • 4 °C
  • 19 °C
facebook

Csáky Pál: Európai tangó

Úgy néz ki, rosszabb idők jönnek Európában. A stabilitás, fejlődést eddig garantáló erők megbicsaklani látszanak, a nagy mesélők erősödnek.

 

Igen, az Európai Uniónak komoly hibái vannak – mint minden ember által létrehozott szerkezetnek. Ugyanakkor Európát nem ez veszélyezteti elsősorban, hiszen a kontinens a földgolyó legélhetőbb helye. Ezért is igyekeznek hozzánk más kontinensekről azok, akik szerencsétlenebb helyzetbe születtek.

 

Európát elsősorban a saját önzése és felelőtlensége veszélyezteti. A jólétbe való fulladása, amely testi-szellemi elpuhulást okoz. A migráció is, amelyről annyit beszélnek, csupán egy következmény: az alapprobléma abban van, hogy Európa demográfiai szempontból a kihalás felé mozdult el. Európában nem születnek meg azok a gyerekek, akiknek meg kellene születniük ahhoz, hogy az európai jövőt az eddig megszokott paraméterek mellett képzelhessük el. S mivel Európa tényleg a világ legélhetőbb kontinense, nem fog lakatlanul maradni. Ha nem születnek meg itt az európai gyerekek, az űrt a más kontinensről bevándorlók fogják betölteni. Legálisan vagy illegálisan.

 

(…)

Arra kellene tehát vigyáznunk, hogy a fürdővízzel ki ne öntsük a gyereket is. A magyarországi közbeszéd nagyon eldurvult, leegyszerűsödött: mi, magyarok, akik ezer éve vagyunk európaiak, ha akarnánk, sem tudnánk kitépni magunkból a közös európai kötődéseket. Van egy régi, nagyon igaz mondás: valaminek az értéket akkor méred be igazán, ha már elveszítetted. Jó lenne, ha az Európai Unió esetében nem kellene egymásnak elmondanunk ezt a mondatot.

 

(…)

 

Persze, lehet nagyokat mondani brüsszeli diktátumokról meg érzéketlenségről – s tényleg van is bizonyos igazságtartalmuk az esetleges kritikáknak. Ám a britek mostani kínlódása a Brexittel legyen mementó mindenki számára. A népszavazás után a nagy szájhősök egymás után tűntek el, sőt, egyikük-másikuk német vagy francia állampolgárságot kért. Igen: Nagy-Britannia lelépésének legnagyobb szorgalmazói között vannak olyanok, akik kettős állampolgárságért folyamodva akarnak továbbra is az EU polgárai lenni.

 

Nem jó tehát belemélyedni köldöknéző vitákba – az ún. Sargentini-jelentés kapcsán sem. A jelentés nem jó, a megszavazása hiba volt néhány hónappal az EP-választások előtt. Ám az is tény, hogy jobban meg kellene nézni az egyetemekről és a civil szervezetekről szóló törvényeket, amelyek ezt a szavazást kiváltották. Ha Szlovákiában ilyen törvény lenne – és Fico már belebegtette, hogy esetleg lekoppintják -, akkor hatalmilag komoly veszély fenyegetné minden olyan civil szervezetünket, amely például külföldről kap támogatást. Tudna ennek bárki is tapsolni a felvidéki magyarok közül?

(…)

Csáky Pál: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Janicsar
2019. jan. 10. 13:18

Mit a véleménye erről a cikkről az orbánista körképeseknek? Tiszteletre méltó, hogy lehozták, néha lehet kellemesen csalódni az oldalon.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 40 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket

Megosztás