A Smer – SNS – Most-Híd – Sieť koalícióról

 

Az, hogy ide jutott a Most-Híd és annak elnöke, egy hosszú folyamat eredménye. Ennek a folyamatnak sok-sok kisebb állomása volt. A legjelentősebb az MKP 2007-es közgyűlése volt, amikor Bugár Béla Csáky Pállal szemben elveszítette az elnökválasztást. Ez egy komoly törést okozott nála, és egy jelentős értékrendbeli változással járt együtt. Itt kezdődött a zsákutca

 

Simon Zsolt távozásáról

 

 hirdetes_810x300  

Lépését logikusnak tartom. Nagy számú elégedetlenkedőre egyébként nem is nagyon lehetett számítani, a Most-Híd népszerűségét ugyanis Bugár Béla személye alapozza meg. Amit ő mond, az pártján belül kikezdhetetlen. Két politikus neve jöhetett volna szóba, az egyik Simon Zsolt, aki elég markánsan elmondta véleményét. A másik Lucia Žitňanská, akinek viszont – úgy tűnik – az igazságügyi tárca vezetése fontosabb volt saját, korábbi álláspontjánál. A többiek azonban vakon követik Bugár Bélát: ha tehát – tegyük fel – holnap a Most-Híd elnöke azt mondaná, hogy Kotlebával lehet megmenteni az országot, pártja nyilván ezt is megszavazná.

 

Az előrehozott választások esélyéről

 

a Smer, a Sieť és a Most-Híd utoljára van kormányon. Éppen ezért ez a három párt görcsösen ragaszkodni fog a kormánytagsághoz, még akkor is, ha a programprioritások némelyike nem teljesül. Bizonyára erre is meg fogják találni a magyarázatot… Egyedül az SNS-nél nem látom ezt a ragaszkodást. Amennyiben a párt népszerűsége a kormánytagság miatt csökkenne, Andrej Danko ki fog szállni a kormányból. Az SNS-en fog múlni, hogy ez a kormány kibírja-e négy évig.

 

A Fidesz és a felvidéki magyar politika kapcsolatáról

 

Úgy vélem, hogy a választási eredmények nem írják át azt az alapelvet, amely szerint a Fidesz-KDNP kormány csak az etnikai pártokkal tartja a kapcsolatot a Kárpát-medencében. Most, hogy a Most-Híd tagja a szlovák kormánynak, Robert Fico és a V4-ek pedig az EU-n belül fontos szövetségesei Orbán Viktornak, biztosan lesznek olyan találkozók is a szlovák és a magyar kormány között, ahol Most-Híd-as kormánytag is megjelenik. Véleményem szerint azonban ez a pártközi kapcsolatokat nem változtatja meg, és továbbra is ki fognak tartani az etnikai elvű párttal kialakított stratégiai szövetség mellett.

 

Az MKP választási eredményéről

 

A több mint 100 ezer szavazat, amit megszereztünk, esélyt ad a továbblépésre. A jövőre nézve ugyanis fontos tény, hogy ma már egyértelműen több magyar szavazónk van, mint a Most-Hídnak. A nyitás és fiatalítás, amit végrehajtottunk nem hozta meg a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor nem volt elhibázott lépés sem, hiszen szinten tartotta a pártot. Mintegy 125 ezer szavazattal lehetett volna bekerülni a parlamentbe, ehhez elég messze voltunk. (…)

 

A magyarok aránya Szlovákiában jelentősen csökken. Ami 2011-ben 8,6 százalék volt, az 2016-ban lehet, hogy már kevesebb. Fogy a magyarság, s ezzel együtt fogynak az MKP szimpatizánsai is. Ráadásul kényszerből nagyon sokan dolgoznak külföldön – minél keletebbre megyünk, ez annál inkább igaz. Mindezek mellett azonban tapasztalható egyfajta kiábrándultság is a magyar szavazóknál.

 

Saját eredményéről

 

2010-ben húszezer, 2012-ben negyvenezer, most pedig több mint ötvenezer „karikát” kaptam. Sajnos azonban az i-re nem sikerült feltenni a pontot, a két választási sikertelenség után ezt a lépést tehát meg kellett tennem. (…)

 

Büszke vagyok arra, hogy sikerült a karanténból kivezetni az MKP-t. Amikor 2010-ben átvettem az MKP irányítását, érzékelhető volt az elszigeteltségünk. (…)

 

Az elszigeteltség mára feloldódott, már tavaly nyáron megmutatkoztak ennek a jelei: szlovák ellenzéki pártok kerestek fel minket azzal, hogy a lehetséges együttműködésről tárgyaljunk. Ez a folyamat azután, hogy Bugár Béláék az SNS mellett döntöttek, még inkább felgyorsulhat. Ma az MKP megítélése egyértelműen kedvező képet mutat: az, hogy „partiképesek” vagyunk, a mi jövőbeli lehetőségeinket is alapvetően meghatározhatja.

 

A választások tanulságáról és a jövőről

 

(…)A magyar szavazatokat nem szabad hagyni elaprózódni. A magyar szavazatok megosztottságával ugyanis az MKP bejutása szinte lehetetlen. A jövő nagy kérdése tehát az lesz, hogyan érhető el az ötszázalékos küszöb egy etnikai párt számára: önállóan vagy szövetségben, s ha szövetségben, akkor kikkel, és milyen módon. (…)

 

Az irányvonalakat már az új elnöknek kell meghatároznia. (…)

 

A legfontosabb az, hogy a tisztújítást sikerüljön úgy megoldanunk, hogy a párt egységes és ütőképes maradjon. (…)

 

A legfontosabb az, hogy a következő elnök meg tudja majd őrizni az MKP egységét. Én egy ilyen integráló személyiséget fogok támogatni.

 

Felvidek.ma – Berényi József: A Most-Hídhoz való viszony folyamatosan feszíti ezt a pártot

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!