Folytatódik Eb-nyereményjátékunk, melynek fődíja egy eredeti magyar válogatott mez – kérdésünk a cikk alján.

 

A közelgő kontinenstorna egy újabb izgalmas esemény az európai futballban, amely mágnesként vonzza a szurkolók figyelmét Franciaország felé – Ma felidézzük Marco van Basten hatalmas kapásgólját, valamint azt, hogy hogyan nyert 1992-ben a teljes esélytelen, éppen nyaraló dán csapat.

 

1984 – Franciaország

 

 hirdetes_810x300  

A kontinensviadalra a hét selejtező csoport győztesei jutottak ki: Jugoszlávia, NSZK, Spanyolország, Belgium, Dánia, Portugália, Románia és az automatikusan kijutó házigazdák. Soha nem játszottak még ilyen sok helyszínen mérkőzéseket, a meccseknek hét város adott otthont.

 

A magyar válogatott csoportjában csak a negyedik helyen tudott végezni, az eredményekbe belebukott Mészöly Kálmán edző is. A torna a magas színvonaláról maradt emlékezetes, a meccsek 2,73-as gólátlagot hoztak.

 

kep 1 francia valogatott forras-twitter
A francia válogatott. forrás: twitter.com

 

Az 1984-es Eb-től kezdve már nem rendeznek bronzmeccseket, a harmadik helyet megosztva kapják az elődöntők vesztesei. Az elődöntőkben a veretlen franciák hatalmas meccsen 3-2-re verték a portugálokat, a mérkőzés 3 gólja a hosszabbításban esett.

 

A másik ágon a spanyoloknak hatalmas mázlijuk volt, a dán Preben Elkjaer-Larsen 11-est rontott a szétlövés utolsó sorozatában. A döntőben azonban már elhagyta őket a szerencséjük, a csúcsformában levő es Les Bleus 2-0-ra győzte le őket.

 

A franciák sikerének titka három nagy Michel volt: Michel Hidalgo, Michel Platini és az új szövetségi kapitány, az 1984-től hivatalban lévő Henri Michel.

 

Platini ellopta a show-t

 

Michel Platini mérlege a tornán: 5 meccs, 9 gól. Az olasz származású francia irányító pályafutása csúcsán járt, mindegyik mérkőzésen szerzett gólt, kétszer a mesterhármas is összejött neki. A döntő első gólját is ő lőtte, szabadrúgásból – egy kevésbé jól helyezett szabadrúgás csúszott be szerencsétlenül Arconada kapus lábai között:

 

 

1988 – NSZK

 

Az ismét nyolc résztvevővel induló Eb két csoportjából az NSZK, Olaszország, Szovjetúnió és Hollandia jutott tovább az elődöntőbe. Az előző Eb-hez képest nem láthattunk túl nagy izgalmakat, a torna összes meccse alatt nem volt kiállítás, gólnélküli döntetlen, hosszabbítás és tizenegyes párbaj sem.

 

Mellesleg a 12 csoportmeccset 729 998 néző látta, ez 60 833-as meccsenkénti átlag. Az elődöntőkben a szerencsés hollandok 2-1-el búcsúztatták a házigazdákat, a másik elődöntőben a Sxzbornaja gond nélkül került a döntőbe (2-0).

 

A holland csapat. forrás: goal.com
A holland csapat. forrás: goal.com

 

A döntőben az Oranje simán elintézte a szovjeteket, akik harmadszor szenvedtek vereséget Eb-döntőben. Érdekesség, hogy a szovjet csapatnak tagja volta kárpátaljai magyar Rácz László is, aki a szovjet válogatottban nagy karriert futott be: 48 meccsen szerepelt és 5 gólt is szerzett. A holland-német elődöntő  összefoglalója:

 

 

Az Eb-k történetének egyik legnagyobb gólja

 

Az akkor 23 éves Marco van Bastent alig tudták rábeszélni az Eb-re, mégis a holland csapat legjobb játékosának bizonyult. Az első meccsen csak csere volt, majd három gólt lőtt az angoloknak, egyet a németeknek és egy hatalmasat a szovjeteknek a döntőben. Ezt a találatot nem lehet elégszer megnézni, zseniális:

 

 

1992 – Svédország

 

Ez volt az utolsó, 8 csapatos Eb, melynek résztvevői sem kerültek ki túl könnyen: az NSZK és NDK azonos selejtezőcsoportban indult, azonban sikerült már közös csapattal rajtolniuk. A Szovjetunió a torna kezdetéig felbomlott, így Független Államok Közössége néven indult a csapat. Jugoszláviát politikai okok miatt kizárták, helyette Dánia kapta meg az indulás jogát – a dán játékosok szó szerint a nyaralásukat szakították meg a torna miatt.

 

kep 3 dan valogatott forras- goal com
Ünnepel a dán csapat. forrás: goal.com

 

A tornán  aztán győzelem nélkül estek ki az angolok és a franciák, az elődöntő egyik ágán a dán csapat hatalmas meglepetésre büntetőkkel búcsúztatta a torna legnagyobb esélyesének kikiáltott hollandokat. A másik párosban a németek 3-2-re verték a svédeket, így ők kerültek a döntőbe, ahol a teljesen esélytelen dánok elvitték a show-t és kétgólos győzelemmel felülhettek Európa trónjára!

 

 

Dánia eksztázisban

 

Soha nem örült még egy ország ennyire Eb-győzelemnek, a dánok teljes eksztázisban ünnepeltek. A csapat az esélytelenek teljes nyugalmával érkezett, nem is volt vesztenivalójuk – már az is óriási bravúrnak számított, hogy egy svéd-dán-francia-angol csoportból sikerült továbbjutniuk. A torna végén a szponzorok által a játékosok is megkapták jól megérdemelt szabadságukat, reméljük, az idei torna is hasonló meglepetést hoz majd…

 

Tv-felvétel az ünneplő tömegről. forrás: framepool.com
Tv-felvétel az ünneplő tömegről. forrás: framepool.com

 

Nyereményjáték

 

Eb-nyereményjátékunk május 23 és június 9 között tart. Részletek itt, a fődíj a magyar válogatott hivatalos meze.

 

Íme az ötödik kérdésünk: Ki lőtte a dánok második gólját az 1992-es Eb-döntőben?

 

A válasz: Henrik Larsen
B válasz: Brian Laudrup
C válasz: Torben Piechnik
D válasz: Kim Vilfort

 

A  helyes választ a kérdés számának megjelölésével (pl. Eb-játék 5. kérdés – helyes válasz: A) együtt kérjük küldje el a korkepjatek(kukac)gmail (pont) com e-mail címre. A levél tárgya: Eb-nyereményjáték.

 

Beküldési határidő: vasárnap este 20.00 (a következő kérdésig).

 

Szanyó Bence
borítókép: uefa.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!