Folytatódik Eb-nyereményjátékunk, melynek fődíja egy eredeti magyar válogatott mez – kérdésünk a cikk alján.  A közelgő kontinenstorna egy újabb izgalmas esemény az európai futballban, amely mágnesként vonzza a szurkolók figyelmét Franciaország felé – lássuk hát, mi történt az 1996-os, 2000-es, 2004-es kontinensviadalokon. 

 

1996 – Anglia

 

Formabontó volt a 96-os angliai Eb, ugyanis ezen indul 16 csapat egyszerre a tornán. A létszámbővítés azt tette szükségessé, hogy a balkáni konfliktus és a Szovjetunió korábbi felbomlása révén már 47 válogatott nevezett a tornára. A kontinensviadal szlogenje  a „Foci hazatér“ volt, jelezve, hogy a labdarúgás szülőhazájában rendezték meg a tornát. A csoportmérkőzések nem hoztak különösebb izgalmakat, egyedüli meglepetés az olasz válogatott kiesése volt.

 

kep 1 nemet valogatott forras uefa
A győztes csapat. forrás: uefa.com

 

hirdetes

A negyeddöntők során a házigazdák és a franciák is tizenegyespárbajjal jutottak tovább, a németek és a csehek rendes játékidőben győzték le ellenfeleiket. Az elődöntők során aztán megint csak két döntetlen következett, a francia-cseh gólnélküli találkozót követően szomszédaink büntetőkkel 6-5-re legyőzték Zidanékat. A másik ágon is hasonló izgalmak szemtanúi lehettünk, az angol Southgate gyenge lövését a német Köpke simán fogta, Andreas Möller pedig nem hibázott.

 

Az aranygólok eljövetele

 

Nagy tornán először itt alkalmazták az aranygólszabályt, ami azt jelenti, hogyha egy csapat gólt ér el a hosszabbításban, akkor győztest hirdetnek. A fináléban először a csehek szereztek vezetést, de a németeknek sikerült kiegyenlíteniük a 73. percben. Következett aztán a hosszabbítás, ahol a 95. percben Oliver Bierhoff oldalvást lőtt lövése becsordogált a kapuba, így Németország ünnepelhetett:

 

https://www.youtube.com/watch?v=iIEZX0iHhsk

 

2000 – Belgium és Hollandia

 

Valódi izgalmakat tartogatott az évezred utolsó Eb-je, a csoportkörös rendszer bevezetése óta ezen a tornán esett a legtöbb gól ( meccsenként 2,74). Nem sokan gondolták volna, hogy az előző torna győztese, Németország, valamint Anglia még a csoportkörből sem jut tovább – helyettük Portugália és Románia lépett a negyeddöntőbe. Spanyolország is majdnem erre a sorsra jutott, azonban a jugoszlávok elleni utolsó meccs 91. percében fordítottak, a 94.-ben azonban átvették a vezetést a torna egyik legjobb meccsén:

 

 

A negyeddöntők nem hoztak nagy meglepetéseket, a legjobb négy közé az olaszok,hollandok, franciák és portugálok kerültek be. Az elődöntökben viszont már egyik csapat sem bírt egymással, a franciák Zinedine Zidane 11-esből lőtt aranygóljával verték a portugálokat, míg a hollandok a tizenegyespárbaj során mindössze egyetlen büntetőt értékesítettek a franciák ellen – akik a döntőbe jutva Trezeguet aranygóljával megszerezték a trófeát!

 

kep 2 forras - soccernomad wordpress
forrás: wordpress.com

 

Francesco Toldo varázslata

A holland – olasz elődöntő során két százszázalékos csapat mérte össze erejét, azonban a hollandok gólzáporos játékának köszönhetően mindenki a hazaiak döntőbe jutását várta. A meccs 34. percében Zambrottát kiállították, és megindultak a szupergyors rohamok az olasz kapu felé. Igen ám, csakhogy a válogatott kapus élete legjobb teljesítményét nyújtotta, mindent megfogott, amit csak lehetett – a szétlövésben két tizenegyest is hárítani tudott!

 

kep 3 Toldo véd forrás - chiamarsibomber com
Toldo védés közben. forrás: chiamarsibomber com

 

2004 – Portugália

 

A portugálok többek közt az osztrák-magyar közös pályázatot megelőzve nyerték el a rendezés jogát, még 1999-ben. Két nagy újoncot is avathatott a torna során a nemzetközi mezőny, Lettország története során először jutott ki, a görögök pedig 24 év után tértek vissza ismét. A torna nagy esélyesei sorra elvéreztek, a spanyolok, németek és az olaszok még a csoportjukból sem jutottak tovább. A cseh válogatottnak viszont nagyon ment a játék, a résztvevők közül egyedüliként jutottak tovább maximális pontszámmal:

 

https://www.youtube.com/watch?v=bOTqpGNWgrk

 

A negyeddöntők során a portugálok tizenegyesekkel verték az angolokat, (emlékezetes marad David Beckham egekbe lőtt büntetője), a hollandok a svédeket, de meglepetésre továbbjutottak a csehek és a görögök is. Az elődöntők során Cristiano Ronaldoék simán verték a hollandokat, de a legnagyobb meglepetésre a görögök Dellas ezüstgólos találatával a döntőbe kerültek, ahol Charisteas találatával az Eb során másodszor is legyőzték a házigazdát, és bajnokok lettek!

 

kep 4 Beckham büntető forrás - dailymail co uk
forrás: dailymail.co.uk

 

A görög bunkerfoci sikere

Otto Rehhagel védenceinek győzelme valóssággal sokkolta a szurkolókat és a csapatokat is egyaránt. A játékuk mindvégig a stabil védekezésre épített, szinte minden mérkőzésükön csak a saját térfelükön játszottak, de ez őket egyáltalán nem zavarta – mindig sikerült begyötörniük legalább egy gólt, majd pedig visszaálltak védekezni. A defenzív taktikát kiválóan szemlélteti görög válogatott útja a győzelemhez: 2-1, 1-1, 1-2, 1-0, 1-0, 1-0.

 

kép 4 a görög csodacsapat forrás - uefa
A meglepetéscsapat. forrás: uefa.com

 

Nyereményjáték

 

Eb-nyereményjátékunk május 23 és június 9 között tart. Részletek itt, a fődíj a magyar válogatott hivatalos meze.

 

Íme a nyolcadik kérdésünk:  Ki NEM szerzett háromnál több gólt a 2004-es kontinenstornán?

 

A válasz: Milan Baroš
B válasz: Wayne Rooney
C válasz: Cristiano Ronaldo
D válasz: Ruud van Nistelrooy

 

A  helyes választ a kérdés számának megjelölésével (pl. Eb-játék 5. kérdés – helyes válasz: A) együtt kérjük küldje el a korkepjatek(kukac)gmail (pont) com e-mail címre. A levél tárgya: Eb-nyereményjáték.

 

Beküldési határidő: csütörtök este 20.00 (a következő kérdésig).
borítókép: gazzetta.gr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!