Folytatódik Eb-nyereményjátékunk, melynek fődíja egy eredeti magyar válogatott mez – kérdésünk a cikk alján.  

 

A közelgő kontinenstorna egy újabb izgalmas esemény az európai futballban, amely mágnesként vonzza a szurkolók figyelmét Franciaország felé – utolsó történeti cikkünkben a spanyol foci uralmára emlékezünk vissza.

 

2008 – Austria-Svájc

 

 hirdetes_810x300  

Az osztrák-svájci pályázat sikerének érdekessége, hogy a kiválasztási folyamat végén egyedül a magyar pályázat maradt vele versenyben, azonban az előbbi páros került ki győztesen. A házigazdák menetelése sajnos nem tartott sokáig. Még a csoportkört sem élték túl, így először fordult elő Eb-n, hogy a rendező ország válogatottja már nem versenyzett.

 

Hatalmasat égtek a franciák is, mindössze egy döntetlenre voltak képesek a csoportjukban. Érdemes felidéznünk a török-cseh csoportmeccs utolsó perceit, ahol Fatih Terim csapata az utolsó percekben fordított és jutott tovább:

 

 

Az egyenes kieséses szakaszban a németek nehezen, de legyűrték a portugálokat. Az oroszok a hollandokat, büntetőkkel pedig a törökök és a spanyolok jutottak tovább. Az elődöntő már nem hozott meglepetést, a döntőben a spanyol válogatott Fernando Torres góljával győzte le a németeket.

 

Az Aragonés-csapat egy döntetlen kivételével minden meccsét megnyerte, bombabiztos védekezésük és labdabiztos támadójátékuk ellen nem lehetett mit tenni

 

Spain team celebrate winning the Final Euro Championship Final 2008 GERMANY v SPAIN Vienna ,AUSTRIA 29/6/2008 Credit : Colorsport
forrás: kitbag.com

 

A török thriller

 

A négy évvel ezelőtti görög csodát a török csapatnak majdnem sikerült megismételnie, igaz, sokkal élvezetesebb játékkal. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy három meccsükön az utolsó másodpercekben szerzett gólokkal győztek.

Kezdődött minden Svájc ellen, ahol Arda Turan 92. percben lőtt góljával nyertek, majd következett az ominózus csehek elleni mérkőzés, ahol ugye 0-2-ről fordítottak. A negyeddöntőben a horvátok a ráadás 119. percében vezetést szereztek, azonban Semih Sentürk 122. percben esett góljával kiegyenlített! A sorozat majdnem folytatódott a németek ellen is, azonban Lahm utolsó perces góljára már nem tudtak válaszolni.

 

kep 2 goldengoal sm
Gól a 122. percben. forrás: goldengoal.sm

 

2012- Lengyelország-Ukrajna

 

A 2012-es volt az Európa-bajnokságok történetének 14. tornája.  Megrendezése előtt volt néhány konfliktus a rendezők és az UEFA között, ugyanis a stadionok felújítása és felépítése nagyon lassú tempóban haladt, a torna kezdetére azonban nagyjából minden elkészült. A bajnokság díjazása is rekordokat döntött, összesen 196 millió eurót osztottak szét a csapatok között.

 

A rendező lengyeleknek nem sikerült a továbbjutás a csoportból. Pont nélkül az utolsó helyen végeztek a hollandok is. A negyeddöntőkben a spanyolok,  portugálok és németek is simán továbbjutottak, egyedül az olaszoknak kellett megszenvedniük az angolokkal, akiket tizenegyesekkel búcsúztattak:

 

 

Az elődöntőkben aztán folytatódhatott a dráma. A portugálokat büntetőpárbajban búcsúztatták a spanyolok, az olaszok pedig Balotelli duplájával és egy emlékezetes gólörömével ejtették ki a németeket. A 2008-óta tartó spanyol hegemónia azonban véget vetett az olasz álmoknak. A döntőben megsemmisítő, 4-0-s vereséget szenvedtek, így a hispánok újra ünnepelhettek – nem sokkal a vb-cím után.

 

kep 3 knowyourmeme com
Balotelli gólöröme megihlette az internetet. forrás: knowyourmeme.com

 

Kassai Viktor hibája, Fernando Torres különös győzelme

Az Anglia-Ukrajna csoportmeccs 62. percében a magyar játékvezető és segítői hatalmasat hibáztak: nem adta meg az ukránok szabályos gólját, így az angolok örülhettek a győzelemnek.  Kassai ugyan nem láthatta rendesen a történteket, de a gólbíró, Vad II István nem jelzett. A közvélemény és a bírói szakma rengeteget kritizálta a bírókaot. Kassai azonban bizonyított, idén újra ott lesz a tornán.

 

kep 4 nso
forrás: nemzetisport.hu

 

A torna gólkirálya a spanyol Fernando Torres lett, egészen elképesztő módon:  öt másik játékossal együtt 3 gólt szerzett, azonban az egy gólpassz, majd a kevesebb játszott perc alapján elnyerte a címet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=j7MEMUgTpBg

 

Nyereményjáték

 

Eb-nyereményjátékunk május 23 és június 9 között tart. Részletek itt, a fődíj a magyar válogatott hivatalos meze.

 

Íme a kilencedik kérdésünk:  Melyik városban nem rendeztek mérkőzéseket a 2012-es Eb-n?

 

A válasz: Lviv
B válasz: Harkiv
C válasz: Poznan
D válasz: Krakkó

 

A  helyes választ a kérdés számának megjelölésével (pl. Eb-játék 5. kérdés – helyes válasz: A) együtt kérjük küldje el a korkepjatek(kukac)gmail (pont) com e-mail címre. A levél tárgya: Eb-nyereményjáték.

 

Beküldési határidő: PÉNTEK este 20.00 (a következő kérdésig).
borítókép: uefa.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!